Εγκαινιάστηκε το «σπίτι του Κένταυρου», το Κλειστό Γυμναστήριο Ζαγοράς

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αποδεικνύουμε ότι με σύμπνοια, συνεργασία συνέργεια και ενσυναίσθηση, «nothing is impossible», τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός εγκαινιάζοντας το Κλειστό Γυμναστήριο Ζαγοράς, μαζί με την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη και το Δήμαρχο Ζαγοράς -Μουρεσίου Πατή Κουτσάφτη.

«Ένα μοναδικό, ένα πρωτότυπο, ένα ξεχωριστό, διαγενεακό έργο στο οποίο διεισδύουν οι επιθυμίες όλων των κατοίκων της Ζαγοράς, των αθλητών, των νέων γενιών που έρχονται αλλά και των παιδιών που έμειναν με το μεράκι ότι δεν αθλήθηκαν σε ένα σύγχρονο γήπεδο» όπως υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας παραδίδοντας επισήμως το Γυμναστήριο στο Δήμο. «Ένα έργο που αλλάζει τα δεδομένα στη Ζαγορά. Ένα γήπεδο -κόσμημα, εναρμονισμένο με το περιβάλλον του Πηλίου, στο ψηλότερο σημείο της Ζαγοράς για να το βλέπουν και να το θαυμάζουν όλοι. Ένα έργο που μελέτησε, χρηματοδότησε με 2,2 εκατομμύρια ευρώ και κατασκεύασε η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ένα σύγχρονο Κλειστό Γυμναστήριο 1.500 τ.μ. και 390 θέσεων, πλήρως εξοπλισμένο, που πληροί τις προδιαγραφές για τη διοργάνωση Αγώνων Πρωταθλήματος και διαθέτει όλους τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους. Ευχαριστώ τις τεχνικές μας υπηρεσίες, την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη και το Δήμαρχο Ζαγοράς Πατή Κουτσάφτη, με τους οποίους ενώσαμε τις δυνάμεις μας και φτάσαμε σε δημιουργικό αποτέλεσμα. Αποδείξαμε ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε πράγματα που δεν γίνονται πουθενά στην Ελλάδα. Γιατί δεν υπάρχει χωριό στο μέγεθος και στο υψόμετρο της Ζαγοράς, όπου να έχει κατασκευαστεί Κλειστό Γυμναστήριο τα τελευταία χρόνια. Οι ιδιαιτερότητες είναι πολλές, λόγω του υψομέτρου και του γεωλογικού υπόβαθρου του χωριού όσο και των δυσκολιών στην μεταφορά των υλικών. Από αύριο, ο Κένταυρος Ζαγοράς βρίσκει το σπίτι του, αποκτά έδρα και σταματά η ταλαιπωρία αθλητών, προπονητών και παραγόντων. Και συνεχίζουμε τα έργα στη Ζαγορά, με σοβαρές μελέτες και πρωτόγνωρες για την δύσκολη εποχή που ζούμε, διαδικασίες. Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και την αγάπη με την οποία μας περιβάλλετε. Την ανταποδίδουμε στο πολλαπλάσιο, με έργα στέρεα και όχι εφήμερα, έργα που μένουν για μια ζωή, δημιουργούν θέσεις εργασίας και κινούν την τοπική, πραγματική οικονομία. Είμαστε πάντα δίπλα σας» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη δήλωσε: «Πρόκειται για ένα έργο πνοής, που αναβαθμίζει τουριστικά την περιοχή και δημιουργεί ερείσματα ανάπτυξης αθλητικού τουρισμού. Το Κλειστό Γυμναστήριο Ζαγοράς είναι ένα πανευρωπαϊκών διαστάσεων Αθλητικό Κέντρο, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει τα όνειρα των νέων ανθρώπων όλης της Ελλάδας και όχι μόνο. Αποτελεί σημείο αναφοράς και είναι ένα επίτευγμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ένας στόχος που επετεύχθη, ανάμεσα στους πολλούς, που η Περιφέρεια Θεσσαλίας θέτει και υλοποιεί».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου Πατής Κουτσάφτης δήλωσε: «Αυτές οι ώρες είναι φορτισμένες με μεγάλη συγκίνηση. Πιστέψαμε στο θαύμα και σήμερα έχουμε το θαύμα εδώ, μπροστά μας. Όταν ξεκινήσαμε τη θητεία μας, συναντηθήκαμε με τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και είπαμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε το έργο. Είχαμε την τύχη να το αναλάβει ένας άνθρωπος με αξιοπιστία και δυναμισμό. Λύσαμε περίπλοκα γραφειοκρατικά θέματα, θέματα που είχαν να κάνουν με το Δασαρχείο, με το περιβάλλον, με τη δύσκολη πρόσβαση και τους στενούς δρόμους. Δουλέψαμε με συνεργασία και σύμπνοια, και προχωρήσαμε γρήγορα εν μέσω οικονομικής κρίσης και πανδημίας. Αυτά τα έργα δεν είναι απλά και δεν θα γίνονταν ποτέ αν δεν υπήρχε ο Κώστας Αγοραστός, η Δωροθέα Κολυνδρίνη, οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας. Σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή για τη Ζαγορά. Ηρθε η ώρα που παραδίνουμε το Κλειστό Γυμναστήριο στη νεολαία μας για να το απολαύσει, να αθληθεί, να διοργανώσουμε ένα συνέδριο, μια συναυλία, να φιλοξενήσουμε προετοιμασίες ομάδων. Είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης, που δίνει ορμή και δύναμη στην περιοχή μας».

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν οι περιφερειακοί Σύμβουλοι Μαγνησίας Γιάννης Τέας και Θανάσης Μόρας -Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, δημοτικοί σύμβουλοι και αθλητικοί παράγοντες.

Το Κλειστό Γυμναστήριο Ζαγοράς

Το Κλειστό Γυμναστήριο Ζαγοράς ανεγέρθηκε σε δημοτικό χώρο εμβαδού 8.727,4 τ.μ., εκτός ορίων του οικισμού Ζαγοράς στη θέση Κοτρώνι-Αθωνα και καλύπτει επιφάνεια εμβαδού περίπου 1.455,60 τ.μ.
Αποτελείται από τρία τμήματα:
-Την αίθουσα αθλοπαιδιών και γυμναστικής για καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση κ.α. με ξύλινο-παρκέ δάπεδο , διαστάσεων 22,70χ34,00 μ. με ελεύθερο ύψος 9,20 μ.
-Το συγκρότημα των βοηθητικών χώρων, που εξυπηρετούν αθλούμενους, προπονητές και διαιτητές, τους χώρους διοικητικής υποστήριξης, την αποθήκη οργάνων και το μηχανοστάσιο
-Τις κερκίδες χωρητικότητας 390 θεατών, τους χώρους εισόδου στις κερκίδες από τον περιβάλλοντα χώρο, χώρους υγιεινής (W.C.) για το κοινό, ένα μικρό κυλικείο και μία αποθήκη.
Η μορφή του κτιρίου προσαρμόστηκε στις τοπικές συνθήκες με στόχο την αναγνωρισιμότητα του και τη λειτουργία του ως σημείου αναφοράς στον οικισμό. Η μεγάλη αίθουσα αθλοπαιδιών, έχει τη δυνατότητα χρήσης και για πολιτιστικές εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις κ.ά.