Την τέταρτη νίκη της σε ισάριθμα φιλικά παιχνίδια σημείωσε η εθνική ομάδα, η οποία επιβλήθηκε του αμερικανικού πανεπιστημίου Φλόριντα Στέιτ με 87-75. Αυτό ήταν το πρώτο από τα δύο φιλικά που θα δώσει  το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο Ηράκλειο της Κρήτης, στη μνήμη του Γιώργου Κολοκυθά (αύριο ακολουθεί αυτό με τη Μεγάλη Βρετανία).

Ανά διαστήματα η Εθνική έδειξε καλά στοιχεία, κυρίως στο διάστημα από το 23′ έως το 33′, όταν μετέτρεψε το -4 (47-53) σε +14 (71-57) χάρη σε ένα επιμέρους 24-4. Κάπου εκεί ουσιαστικά “τελείωσε” και το ματς, το οποίο είχε προπονητικό χαρακτήρα για την Ελλάδα, η οποία παρατάχθηκε χωρίς τους Σπανούλη, Περπέρογλου, Μπουρούση, Κατσίβελη και Καϊμακόγλου, τους τέσσερις παίκτες που άφησε ο Αντρέα Τρινκέρι εκτός 12άδας.

Οσον αφορά, τώρα, την εξέλιξη του αγώνα, με καλή άμυνα, καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας και τον Ιαν Βουγιούκα να κυριαρχεί μέσα στην ρακέτα η ελληνική ομάδα «έχτισε» μια διαφορά 14π. (17-3, στο 5ο λεπτό). Οι επιβεβλημένες (καθώς στόχος του Αντρέα Τρινκιέρι σε αυτά τα φιλικά είναι να δοκιμάσει πολλά και διαφορετικά σχήματα) αλλαγές επηρέασαν αρνητικά τον ρυθμό της Εθνικής, την ίδια ώρα που οι Αμερικανοί άρχισαν να «ζεσταίνονται» (19-12 στο 9ο λεπτό).

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα διατήρησε σταθερά το προβάδισμα μέχρι και το 15ο λεπτό (34-27). Ωστόσο, τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ και τα αμυντικά κενά επέτρεψαν στο Φλόριντα Στέιτ να φέρει τα πάνω κάτω με ένα επί μέρους σκορ 9-1 (35-36, στο 18ο λεπτό). Με τέσσερις σερί πόντους του Βασιλειάδη και ένα καλάθι του Μαυροκεφαλίδη η Ελλάδα βρέθηκε στο + 5 (41-36), όμως το Φλόριντα Στέιτ απάντησε με ένα σερί 4-0 και μείωσε σε 41-40 με την ολοκλήρωση του πρώτου εικοσαλέπτου.

Το σκληρό παιχνίδι των Αμερικανών εξακολούθησε να δημιουργεί προβλήματα στην ελληνική ομάδα, η οποία ήταν αρκετά άστοχη από την περιφέρεια. Αποτέλεσμα; Είδε το Φλόριντα Στέιτ να την αφήνει πίσω με 6π. (47-53 στο 23’). Στην συνέχεια οι παίκτες του Αντρέα Τρινκιέρι βελτίωσαν κατακόρυφα την αμυντική τους λειτουργία, περιόρισαν αισθητά τον αντίπαλό τους, ενώ όταν βρήκε λύσεις από τα 6.75μ. δια χειρός Μπράμος προσπέρασαν με 67-57 στο 30’. Και δεν σταμάτησε εκεί…

Με όπλο της πάντα την καλή της άμυνα έτρεξε στον αιφνιδιασμό και αύξησε ακόμη περισσότερο τις αποστάσεις (71-57 στο 33’). Περίπου 5:47 για το τέλος έπειτα από μια διεκδίκηση για το ριμπάουντ τραυματίστηκε στον αυχένα ο Σμιθ και το ματς διεκόπη για περίπου δέκα λεπτά. Ο Αμερικανός δεν μπόρεσε να συνεχίσει και μεταφέρθηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο για εξετάσεις. Η διακοπή ανέκοψε τον ρυθμό της Εθνικής, η οποία ωστόσο διατήρησε τον έλεγχο και έφτασε άνετα στη νίκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως 1:02 για την λήξη ο Αντρέα Τρινκιέρι «έριξε» στο παιχνίδι τον Λευτέρη Μποχωρίδη, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του με την φανέλα της Εθνικής Ανδρών.

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 23-16, 41-40, 67-57, 87-75

* Πριν την έναρξη της αναμέτρησης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγής στην μνήμη του Γιώργου Κολοκυθά. Στο κλειστό «Δύο Αοράκια» βρέθηκαν η σύζυγος του εκλιπόντα, Ασπα και ο γιος του, Χρύσανδρος.

*Το παρών στην αναμέτρηση έδωσαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας, Τάκης Τσαγκρώνης.