hellas-turkeyΗ Ελλάδα και η Τουρκία θα αναμετρηθούν στις 21:15 στον τελικό του Ευρωμπάσκετ Εφήβων, σε μία μονομαχία που μπορεί να χαρακτηριστεί κάλλιστα και ιστορική. Όχι μόνο επειδή διακυβεύεται ένα χρυσό μετάλλιο, ένας πανευρωπαϊκός τίτλος, αλλά και διότι υπάρχουν κάποια άλλα πολύ σημαντικά επιμέρους στοιχεία γύρω από τη συγκεκριμένη αναμέτρηση…

1) Η Ελλάδα και η Τουρκία θα αναμετρηθούν σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης για ΠΡΩΤΗ φορά στην ιστορία των δύο χωρών!

2) Μέσα σε ένα καλοκαίρι, πάντως, θα συναντηθούν για δεύτερη φορά σε ματς που κρίνει μετάλλιο, μετά τον μικρό τελικό του Μουντομπάσκετ Εφήβων του Ηρακλείου, στις 5 Ιουλίου, όταν η Τουρκία επικράτησε με 80-71.

3) Μέχρι πρότινος τα πιο κρίσιμα παιχνίδια που είχαμε δώσει με τους Τούρκους ήταν δύο. Το πιο πρόσφατο ήταν ο ημιτελικός στο Ευρωμπάσκετ U16 του 1999, όταν η Εθνική Παίδων των Ζήση, Γκιζόγιαννη, Κουμπούρα, Γεωργαλλή, Θέου και των υπόλοιπων παιδιών του Νίκου Κεραμέα είχε νικήσει τους Τούρκους (με τον Εντερ Αρσλάν να είναι ο πιο σημαντικός παίκτης) 71-64.

Το πρώτο ήταν πριν από 26 χρόνια, όταν η Ελλάδα και η Τουρκία είχαν αναμετρηθεί στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ Παίδων του 1989, όταν η εθνική ομάδα (με Οικονόμου, Χατζησμάλη, hel-turkΓεωργικόπουλο μεταξύ άλλων) είχε νικήσει 64-61 και είχε κατακτήσει εν συνεχεία και το χρυσό μετάλλιο.

4) Η Ελλάδα έχει συνολικό ρεκόρ 3-2 κόντρα στην Τουρκία σε νοκ άουτ αγώνες ή ματς μεταλλίου. Πέρα από τις νίκες στους ημιτελικούς του Ευρωμπάσκετ Παίδων του 1999 και του 1989, η Ελλάδα έχει νικήσει ακόμα την Τουρκία στον προημιτελικό του Ευρωμπάσκετ Ανδρών του 2009 (76-74). Η πρώτη ήττα της Ελλάδας από την Τουρκία σε νοκ άουτ αγώνα σημειώθηκε στον προημιτελικό του Ευρωμπάσκετ Παίδων του 2003 (71-79), όταν οι Τούρκοι είχαν Ιλιάσοβα, Ακιόλ και Σαβάς μεταξύ άλλων παικτών. Η δεύτερη ήταν πριν από σχεδόν ένα μήνα, στο Ηράκλειο, όταν η Τουρκία νίκησε την Ελλάδα 80-71 στον μικρό τελικό του Ευρωμπάσκετ Εφήβων.

5) Οι Ελληνες 97άρηδες δεν έχουν χάσει ποτέ από τους αντίστοιχους Τούρκους σε επίσημους ή φιλικούς αγώνες! Η πιο πρόσφατη αναμέτρηση είναι φυσικά ο αγώνας της δεύτερης φάσης, στον οποίον η Ελλάδα είχε συντρίψει τους γείτονες 77-54. Οι δύο ομάδες είχαν αναμετρηθεί επίσης στο Ευρωμπάσκετ Παίδων του 2013, όταν η Ελλάδα είχε νικήσει την Τουρκία 53-44, απόντος του Κορκμάζ 2009όμως, που ήταν τραυματίας. Η Ελλάδα είχε επικρατήσει και στο φιλικό που είχαν δώσει με την Τουρκία πριν από το Ευρωμπάσκετ (80-76).

Οι 14 από τους παίκτες θα τεθούν αντιμέτωποι απόψε, βρίσκονταν και στο Ευρωμπάσκετ U16 του 2013. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Γκαζί, Γιουρτσεβέν, Τάσκιραν, Κορκμάζ, Ουλκέρ, Ντουρμάζ, Μπαϊράκ και Ντουζίδη, Φλιώνη, Μιχαλούτσο, Σκουλίδα, Μουράτο, Παπαγιάννη, Χαραλαμπόπουλος.