Ενας “Ισλανδός” που κατέκτησε τα πάντα

Οι περισσότεροι πρωτακούσαμε το όνομά του το καλοκαίρι του 1998. Εν πολλοίς άγνωστος στο ελληνικό μπάσκετ μέχρι τα 19 του χρόνια, ο Κώστας Τσαρτσαρής “συστήθηκε” στο ευρύ μπασκετικό κοινό τη σεζόν 1998-99, όταν ήρθε στην Αθήνα για να φορέσει τη φανέλα της Νήαρ Ηστ. Οπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, είχε έρθει για να μείνει.

Ο Τσαρτσαρής δεν έφυγε ποτέ ξανά. Μέχρι πρότινος ήταν ένας εκ των τριών εν ενεργεία παικτών που αριθμούσαν 15 ή περισσότερες διαδοχικές σεζόν στην Α1, μαζί με τον Νίκο Χατζή (1995-96 έως 2012-13) και τον Γιώργο Καλαϊτζή (1998-99 έως 2012-13). Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε όμως για τους δύο εξ αυτών. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την απόσυρσή του ο Καλαϊτζής και την Παρασκευή το έκανε ο Κώστας Τσαρτσαρής.

Το μήνυμα του “Τσάρτσα”

«Έπειτα από 16 χρόνια συνεχούς παρουσίας, και έχοντας βιώσει το μεγαλείο του αθλητισμού μέσα από αμέτρητες στιγμές χαράς, συγκίνησης και υπερηφάνειας, ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσω το μεγάλο μου πάθος, το μπάσκετ. Φεύγοντας, θέλω να κοιτάξω όλους τους νέους στα μάτια και να τους πω ότι ο αθλητισμός είναι πηγή δημιουργίας και ανάτασης. Όποιος επένδυσε σ αυτόν κέρδισε τη μάχη της ζωής.

Τώρα που ήρθε η ώρα να πω το αντίο, ευχαριστώ από καρδιάς όσους πίστεψαν σε μένα, με εμπιστεύτηκαν και με στήριξαν. Ο κόσμος του μπάσκετ ήταν για μένα μια μεγάλη αγκαλιά και σ αυτόν οφείλω πολλά. Ήταν η ψυχή και η δύναμή μου. Σας ευχαριστώ, Κώστας Τσαρτσαρής». Αυτό ήταν το γραπτό μήνυμα που έστειλε ο “Τσάρτσα” μέσω της Ελληνικής Ομοσπονδίας, ανακοινώνοντας έτσι το φινάλε της μεγάλης καριέρας του, σε ηλικία μόλις 34 ετών (γεννηθείς στις 17/10/1979).

Κύριος με “Κ” κεφαλαίο εντός και εκτός παρκέ, υπήρξε ένας από τους πιο ταλαντούχους φόργουορντ του ελληνικού μπάσκετ, ένας από τους παίκτες που άφησαν το στίγμα τους στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Υστερα από 20 χρόνια στα γήπεδα, όμως, ο “Τσάρτσα” είπε “αντίο”, χορτασμένος από μπάσκετ, τίτλους, διακρίσεις. Και το έκανε αφού πρώτα πραγματοποίησε την καλύτερή του εμφάνιση στους φετινούς τελικούς, κατακτώντας εν τέλει το 7ο νταμπλ και συνολικά τον 21ο τίτλο του σε συλλογικό επίπεδο.

Απολογισμός: 21 τίτλοι σε 20 χρόνια

Σε αυτά τα 20 χρόνια που έπαιξε μπάσκετ, ο Κώστας Τσαρτσαρής κατέκτησε 10 πρωταθλήματα, 8 κύπελλα και τρεις τίτλους στην Ευρωλίγκα με τον Παναθηναϊκό, καθώς και δύο μετάλλια με την εθνική ομάδα (χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του 2005 και αργυρό στο Μουντομπάσκετ του 2006). Ποιος να φανταζόταν τέτοια καριέρα από έναν παίκτη που έκανε τα πρώτα του βήματα σε μία τοπική ομάδα της γενέτειρας του, τη ΓΕ Βέροιας το 1993 και δεν έγινε ποτέ αντιληπτός από τα κλιμάκια των μικρών εθνικών ομάδων…

Το 1995 ο “Τσάρτσα” μεταπήδησε στον Φίλιππο Βέροιας, απ’ όπου πήγε το 1998 στο Γκρίνταβικ της Ισλανδίας (εξ ου και το πρώτο και πλέον χαρακτηριστικό παρατσούκλι του, “Ισλανδός”) και ύστερα από ένα χρόνο επέστρεψε στην Ελλάδα για να παίξει στη Νήαρ Ηστ. Την πρώτη χρονιά στην Α1 αναδείχθηκε κορυφαίος νέος παίκτης (έχοντας 6,5 πόντους και 3,5 ριμπάουντ μ.ό.) και ακολούθησε η μεταγραφή στο Περιστέρι (1999-2002) και εν συνεχεία ο Παναθηναϊκός. Το νερό μόλις είχε μπει στο αυλάκι…