Ενας φίλος από την Εσθονία

Eνας φίλος ήρθε απόψε απ τα παλιά, φορτωμένος με χιλιάδες αναμνήσεις, που λέει και το παλιό τραγούδι του Σώρτου Παναγόπουλου: ένας φίλος από την Εσθονία, που πέρασε τρία χρόνια στην Ελλάδα και τα θεωρεί από τα καλύτερα της ζωής του…

Ο Μάρτιν Μούουρσεπ λιάζεται αυτές τις μέρες στο Ζάππειο, κοουτσάρει (όπως όλοι οι προπονητές) από την εξέδρα την εθνική ομάδα μπάσκετ 3×3 της Εσθονίας στο πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και νοσταλγεί τις ανεξίτηλες στιγμές που πέρασε στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

Η Ελλάδα βρίσκεται πάντοτε στην καρδιά μου και αυτό δεν το δηλώνω από υποχρέωση, αλλά επειδή το νιώθω πραγματικά, άλλωστε έχω έλθει εδώ αρκετές φορές για διακοπές και δεν έχασα την επαφή με τους φίλους μου, όπως ο Δήμος Ντικούδης και ο (ΣΣ:τότε μάνατζερ της ΑΕΚ) Τσάρλι Σπασόφτόνισε ο παλαίμαχος διεθνής Εσθονός φόργουορντ, ο οποίος αποχώρησε από την ενεργό δράση, μετά από μια καριέρα είκοσι ετών, το 2010 και πλέον είναι ασίσταντ κόουτς στην Κάλεβ Ταλίν.

Ο Μούουρσεπ ήλθε στην Ελλάδα το 1999 ως παίκτης του Αρη και επέστρεψε την επόμενη σεζόν φορώντας τη φανέλα της ΑΕΚ. Εκείνες οι δυο σεζόν με την ΑΕΚ ήταν υπέροχες και αλησμόνητες. Είχαμε μια σπουδαία ομάδα, κατακτήσαμε τρεις τίτλους (ΣΣ:Κύπελλο Σαπόρτα 2000, Κύπελλα Ελλάδος2000 και 2001), παίξαμε καταπληκτικό μπάσκετ και αφήσαμε μια σπουδαία κληρονομιά στην ΑΕΚ. Πραγματικά λυπάμαι πολύ διότι μαθαίνω τα προβλήματα που έχει η ομάδα και έπαθα σοκ όταν άκουσα ότι υποβιβάσθηκε από την Α1 υπογραμμίζει ο 38χρονος Μούουρσεπ, ο οποίος έχει πάντοτε στο μυαλό του και την… εκτός παιδιάς ζωής στην Ελλάδα: Τον ήλιο, τους πολύ φιλικούς και χαμογελαστούς ανθρώπους, που ξέρω πόσο βασανίζονται αυτή την εποχή, τον γύρο, το σουβλάκι, το τζατζίκι, τα λουλούδια στα μπουζούκια και φυσικά τον Ρέμο παραθέτει διάφορες σκόρπιες εικόνες και αμέσως υποκύπτει στον πειρασμό του… καραόκε, τραγουδώντας-σε άπταιστα ελληνικά, βεβαίως και προς κατάπληξη των περαστικών στο Περιστύλιο του Ζαππείου- το μη ζητάς συγνώμη!
Η μακρά διαδρομή του Μούουρσεπ στο παγκόσμιο μπάσκετ περιλαμβάνει μερικές από τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου,συμπεριλαμβανομένου και του ΝΒΑ (Νο 25στο ντραφτ του 1996, 83 αγώνες με το Ντάλας και το Μαϊάμι, με μέσο όρο 4/7 πόντους και2.2 ριμπάουντ). Μεταξύ άλλων και πέραν του Αρη και της ΑΕΚ αγωνίσθηκε επίσης στην Μακαμπί Τελ Αβίβ, στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας,στη Ντινάμο Μόσχας, στην Ουράλ Γκρέιτ,στην Ούνικς Καζάν, στους Τigersτης Μελβούρνης κ.α

Ο Μάρτιν δηλώνει ξετρελαμένος με το 3×3. Δεν είναι μόδα που θα περάσει, αλλά μια νέα διάσταση και μια καινούργια εποχή στο μπάσκετ. Μου αρέσει πολύ γιατί παίζεται σε εξωτερικούς χώρους, δεν έχει όριο ηλικίας, είναι γρήγορο, ψυχαγωγικό, και θεαματικό.Ειδικότερα οι αγώνες μεταξύ μικτών ομάδων θα έχουν πολλή πλάκα. Στην Εσθονία υπάρχει ήδη ένα πρωτάθλημα και παίζουμε κάθε Σαββατοκύριακο σε διάφορες πόλεις,αλλά εγώ είμαι… τεμπέλης και διάλεξα τον εύκολο δρόμο του κόουτς. Για να είμαι ειλικρινής, όμως, βλέποντας αυτόν τον πανζουρλισμό στην Αθήνα, μετάνιωσα που δεν παίζω, αλλά κάθομαι στην εξέδρα!