«Εξαίρετος δάσκαλος, μεγάλος άνθρωπος»

Ο χαμός του Ρικ Ματζέρους σόκαρε όλο τον κόσμο του μπάσκετ και ειδικά στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Ο πολυνίκης προπονητής, ο οποίος ήταν ένας «δάσκαλος» του μπάσκετ «έφυγε» από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής. Ένας από τους καλούς φίλους του εκλιπόντος ήταν και ο Θόδωρος Ροδόπουλος, ο οποίος μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για την μακροχρόνια φιλία που τους έδενε αλλά και για τον άνθρωπο Ρικ Ματζέρους που δεν είχαν την τύχη πολλοί να τον γνωρίσουν.

Αναλυτικά:

Για τον χαμό του φίλου του Ρικ Ματζέρους:

«Αναμφίβολα είναι μεγάλος ο χαμός του. Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν γνωριστήκαμε για πρώτη φορά. Ήταν το 1983 σε ένα Σεμινάριο που έκανε ο μεγάλος Χιούμπι Μπράουν στο Μιλγουόκι. Τότε ο Ρικ Ματζέρους ήταν κόουτς στο πανεπιστήμιο του Μαρκέτ. Γίναμε πολύ γρήγορα φίλοι και μάλιστα τακτικά με φιλοξενούσε στο σπίτι του. Ήμουν κοντά του σε όλες τις δουλειές που έκανε και μιλάγαμε πολλές ώρες στο τηλέφωνο. Μετά το Μαρκέτ όπου ήταν όταν ξεκίνησε η φιλία μας πήγε ως ασίσαντ στους Μιλγουόκι Μπακς. Εκείνη τη σεζόν χεντ κόουτς ήταν ο Ντον Νέλσον και ασίσταντ ο Ντελ Χάρις που και οι δύο είναι και ήταν καλοί μου φίλοι.
Στη συνέχεια μετακινήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μπολ Στέιτ όπου είχε καλή πορεία με πολλές επιτυχίες. Επόμενος σταθμός του και ίσως ο πιο σημαντικός, ήταν το Πανεπιστήμιο της Γιούτα στο Σολτ Λέικ Σίτι με το οποίο έφτασε μέχρι τον τελικό όπου αντιμετώπισε το Κεντάκι. Μετά τη Γιούτα πήγε στο Σεντ Λούις όπου και τελείωσε την προπονητική του πορεία, καταφέρνοντας όμως να το ξαναφέρει ανάμεσα στις 32 καλύτερες ομάδες του Κολεγιακού πρωταθλήματος κάτι που είχε να συμβεί πάρα πολλά χρόνια.
Οι μνήμες μου με τον Ρικ είναι πάρα πολλές. Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν κάποτε βρεθήκαμε στο σπίτι του Ρικ σε ένα γεύμα με τον Τζόρτζ Κάρολ τον κόουτς του Ντένβερ. Κάναμε ατελείωτες μπασκετικές συζητήσεις κι ήταν εξαιρετικό να μπορείς να ανταλλάζεις απόψεις με τόσο σπουδαίους προπονητές».

Για τον προπονητή Ρικ Ματζέρους και την motion offence 4 out-1 in:

«Είναι ο άνθρωπος που έδωσε την motion offence 4 out-1 in και είναι απίστευτο με πόση λεπτομέρεια ήξερε να την δουλεύει γιατί είχε τεράστιες γνώσεις. Εκτός από αυτό ως προπονητής ήταν ίσως ο καλύτερος στην Αμερική στην προπόνηση των ψηλών.
Εγώ στο μπασκετικό μου πέρασμα από την Αμερική δεν μπορώ να ξεχάσω πολύ σημαντικά πράγματα που σχετίζονται με τον Ρικ Ματζέρους. Βρέθηκα σχεδόν κάθε χρόνο στη Γιούτα συνδυάζοντας τους Τζαζ του Τζέρι Σλόαν και το Πανεπιστήμιο της Γιούτα με τον πραγματικά μεγάλο δάσκαλο Ματζέρους.
Η παρουσία του και η προσωπικότητα του μαζί με το απίστευτο κομμάτι των τεχνικών του γνώσεων είναι παραδεκτή από όλους. Αυτά θα μας κάνουν πάντα να τον θυμόμαστε, γιατί όποιος ασχολείται με τον μπάσκετ είναι αναπόφευκτο να μην χρησιμοποιήσει κάτι από αυτά που δίδαξε».

Για τον άνθρωπο Ρικ Ματζέρους και τον χαρακτήρα του:

«Ήταν πάντα ένας δουλευταράς που ασκούσε μεγάλη πίεση προς την ομάδα του, όμως παράλληλα ήταν και ένας “στοργικός πατέρας” για καθένα από τα παιδιά του. Φρόντιζε να έχει προσωπική επαφή με την οικογένεια του κάθε αθλητή του και δεν δίσταζε να προσπαθήσει να λύσει ακόμα και τα οικογενειακά προβλήματα που μπορεί να αντιμετώπιζε κάποιος παίκτης. Με λίγα λόγια ήταν ένας εξαίρετος δάσκαλος και ένας πραγματικά μεγάλος άνθρωπος με όλη τη σημασία της λέξης».