ΕΟΚ: Σε δημόσια διαβούλευση οι προτάσεις μεταγραφών και αναδιαρθρώσεων

Νέα δεδομένα στο ελληνικό μπάσκετ και κυρίως στις εθνικές κατηγορίες, αλλά και τα αναπτυξιακά τμήματα έχει αποφασίσει να δημιουργήσει η ΕΟΚ και στο πλαίσιο αυτό κινείται και η απόφαση για δημόσια διαβούλευση σε προτάσεις που καταθέτει. Η πρόθεση της ομοσπονδίας ήταν εξαρχής να προχωρά σε αλλαγές όχι κατά το δοκούν, αλλά μέσα από τη μέθοδο της συζήτησης και των προτάσεων κι έτσι προχωρά σε αυτή την κίνηση της δημόσιας διαβούλευσης “… για τις προτάσεις του νέου κανονισμού μεταγραφών και εγγραφών αθλητών, όπως επίσης και αυτών για τις αναδιαρθρώσεις των κατηγοριών, εν όψει της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα πέντε προτεινόμενα άρθρα είναι αναρτημένα στην ενότητα «Διαβούλευση» και οι απόψεις και προτάσεις κάθε ενδιαφερόμενου να συμμετάσχει στον δημόσιο διάλογο μπορούν να σταλούν μέχρι τις 20/1/22 στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, diavouleysi@basket.gr.

Κάποια από τα σημεία που τίθενται προς διαβούλευση κι έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι:

 Η δυνατότητα συμμετοχής κοινοτικών παικτών στη Β’ και τη Γ’ εθνική, αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ηλικιακούς περιορισμούς, καθώς και το παράβολο των 2000€ για αθλητές άνω των 20 ετών.

• Η ύπαρξη διπλού δελτίου, που θα μπορεί να εφαρμοστεί μόνο για τους αθλητές που ανήκουν είτε στις ομάδες που συμμετέχουν στη Basket League, είτε στις ομάδες που συμμετέχουν στην Α2 Εθνική κατηγορία Ανδρών

• Η δημιουργία θυγατρικών-αναπτυξιακών ομάδων, υπό προϋποθέσεις με μία από τις πιο βασικές εξ’ αυτών, να είναι εκείνη της συμμετοχής σε αυτές παικτών έως 22 ετών.

• Η επαναφορά του πρωταθλήματος U20

• Η αναδιάρθρωση των εθνικών κατηγοριών, με το πλάνο να είναι ξεκάθαρο σε βάθος τετραετίας. Σύμφωνα με αυτό μετά την περίοδο 2023-2024 η Α2 θα έχει 12 ομάδες, στη Β’ εθνική θα συμμετέχουν 34 ομάδες και στη Γ’ εθνική 60 ομάδες, ενώ σημαντική μείωση θα υπάρχει και στις ομάδες που θ’ ανεβαίνουν στη Γ’ εθνική από τις τοπικές ενώσεις.

• Η ίδρυση συλλόγου εκπροσώπων παικτών, αλλά και η θέσπιση τροφείων για τους αθλητές που συνάπτουν επαγγελματικό συμβόλαιο