“Επιθετικός και στην άμυνα”

Ανοίγει αύριο (10/5) η αυλαία του 4ου Διεθνούς Σεμινάριο του ACS με τη συμμετοχή καταξιωμένων προπονητών σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι Αμερικανοί Τόνι Μπαρόνι, Τζέρολντ Καλχούν και Νταγκ Μπρούνο μαζί με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο θα αναλάβουν να καλύψουν μία μεγάλη γκάμα θεμάτων. Οι Σφαιρόπουλος και Μπρούνο μίλησαν για τα θέματα που θα αναλύσουν αλλά και για το πόσο σημαντικά είναι στο σύγχρονο μπάσκετ.

Αναλυτικά όσα δήλωσαν

Όντας επί 27 συνεχόμενα χρόνια στο πάγκο του DePaul ο Νταγκ Μπρούνο έχει γράψει την δική του ιστορία στο αμερικανικό γυναικείο μπάσκετ. Ο ασίσταντ κόουτς της Εθνικής των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τσεχίας θα αναλύσει θέματα που άπτονται στην αμυντική λειτουργία μιας ομάδας καθώς όπως τονίζει “η άμυνα… επίθεση όταν η άλλη ομάδα έχει μπάλα. Όταν μια ομάδα εκτελεί επιτυχημένα μια επίθεση είτε σκοράρει, είτε κερδίζει φάουλ. Η ανταμοιβή μιας καλής επίθεσης, άρα είναι ότι ο αντίπαλος παίρνει τη μπάλα. Οπότε αυτός παίζει επίθεση με τη σειρά του. Άρα ο κόουτς και οι παίκτες πρέπει να αναπτύξουν την αίσθηση ότι στο μπάσκετ πρέπει να είσαι επιθετικός ακόμη κι όταν παίζεις άμυνα. Πρέπει να μπει στη ψυχοσύνθεση της ομάδας ότι όταν σταματούν τον αντίπαλο από το να σκοράρει, αυτομάτως αυξάνουν τον δικό τους αριθμό κατοχών και άρα αυξάνουν τις πιθανότητες να σκοράρουν περισσότερους πόντους. Η ικανότητα στην άμυνα ξεκινά από το μυαλό του παίκτη και τη θέληση του να παίξει άμυνα. Χωρίς αποφασιστικότητα και οξυδέρκεια, ή χωρίς με μια εσωτερική θέληση και επιθυμία, ένας παίκτης δεν μπορεί να γίνει καλός αμυντικός , όπως και ένας προπονητής δεν μπορεί να φτιάξει μια καλή αμυντική ομάδα“.
Κοουτσάροντας επί 27 χρόνια το Πανεπιστήμιο του DePaul έχει πολλά να θυμάται, καθώς όπως τόνισε: “Είχα την ευκαιρία να διδάξω και να κοουτσάρω ολοκληρωμένες προσωπικότητες και ολοκληρωμένες αθλήτριες. Λέγοντας “ολοκληρωμένες προσωπικότητες” εννοώ γυναίκες που εκτιμούν το παιχνίδι και κυρίως εκτιμούν τη διαδικασία της σκληρής δουλειάς πάνω στα βασικά, μέσω της οποίας μαθαίνουν το μπάσκετ. Με τον όρο “ολοκληρωμένες προσωπικότητες” αναφέρομαι σε γυναίκες που κατανοούν την αξία του να είσαι μαθήτρια, όπως και την αξία του να είσαι αθλήτρια. Με τον όρο “ολοκληρωμένες” προσωπικότητες εννοώ γυναίκες που αναγνωρίζουν τη σημασία του να είσαι καλός συμπαίκτης. Και τέλος μιλάω για γυναίκες που πιστεύουν στο να βοηθάει η μια την άλλη. Ήμουν τυχερός για την ευκαιρία που είχα και δεν θεωρώ ότι έχω θυσιάσει κάτι“.

“Επίκαιρα θέματα, χρήσιμα στο σύγχρονο μπάσκετ”

Ελληνική χροιά στο Σεμινάριο θα δώσει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, ο οποίος έχει εμπειρία από διεθνή Σεμινάρια έχοντας συμμετάσχει σε αυτό το Νεαρών Παικτών που είχε διοργανώσει ο ΣΕΠΚ στη Βέροια το 2008, στο Διεθνές Σεμινάριο του 2011 στην Αθήνα και στο Τοπικό της Κέρκυρας το 2012, ενώ παράλληλα έχει συμμετάσχει σε Διεθνή Σεμινάρια της FIBA στην Αυστρία (2011), στη Δανία (2012) και στη Σουηδία (2012). Ο 46χρονος τεχνικός αναφέρθηκε στην προσπάθεια προπονητικής επιμόρφωσης που γίνεται για 4η χρονιά από το ACS λέγοντας: “Είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια του κολεγίου ACS και της Άννυς Κωνσταντινίδου, που διοργανώνουν σε συνεργασία με τον ΣΕΠΚ για 4η χρονιά ένα σεμινάριο υψηλού επιπέδου. Η παρουσία τόσο καταξιωμένων ονομάτων, δίνει ιδιαίτερη αίγλη στο σεμινάριο“. Τα δικά του θέματα αφορούν το μπάσκετ στη σύγχρονη εποχή και είναι προσαροσμένα στο πνεύμα των καιρών. “Όλα τα θέματα είναι επίκαιρα και χρήσιμα για το μοντέρνο μπάσκετ. Οσον αναφορά τα δικά μου θέματα, το πρώτο έχει να κάνει με την πάσα στο σύγχρονο μπάσκετ. Όσο εξελίσσεται το άθλημα και αυξάνονται οι ταχύτητες που παίζεται, οι παίκτες είναι πολύ σημαντικό να πασάρουν με το σωστό τρόπο και το σωστό χρόνο. Το δεύτερο θέμα αναλύει τον μοντέρνο πόιντ-γκαρντ, όπως έχει διαμορφωθεί το μπάσκετ τα τελευταία χρόνια. Πάντα ήταν μια πολύ σημαντική θέση και τώρα ακόμη περισσότερο, καθώς είναι ο παίκτης που χειρίζεται τη μπάλα περισσότερο από τους άλλους, οργανώνει το παιχνίδι, δημιουργεί και όλα αυτά τα κάνει με μεγάλη ταχύτητα. Ο παίκτης αυτός πρέπει να είναι ιδιαίτερα εγκεφαλικός και να έχει τεχνική χαρακτηριστικά σαν αυτά που θα αναφέρουμε και θα αναλύσουμε, ώστε να εξελίξουμε τους παίκτες μας και να βρούμε τα κατάλληλα στοιχεία που απαιτούνται για τη θέση” πρόσθεσε ο έμπειρος τεχνικός για να καταλήξει: “Τα θέματα αυτά αφορούν όλες τις ηλικίες. Για παράδειγμα μπορούν να βοηθήσουν στην επιλογή των κατάλληλων παικτών σε υψηλό επίπεδο, ή για τη βελτίωση των νεαρών παικτών. Για μένα, βέβαια, το μπάσκετ είναι ένα. Η ουσία του μπάσκετ παραμένει ίδια. Οπότε πιστεύω ότι αυτό το σενάριο ενδιαφέρει προπονητές που ασχολούνται με τις μικρές ηλικίες, αλλά και αυτούς που δουλεύουν σε ανδρικές ομάδες είτε σε επαγγελματικό, είτε σε ερασιτεχνικό επίπεδο“.