Επιμονή, υπομονή και προσπάθεια το… μήνυμα στο προστάζ διαιτητών

Η ανταπόκριση στο κάλεσμα της ΟΔΚΕ και του ΣΥΔΚΝΑ για το σεμινάριο επιλογής διαιτητών 2011 (προστάζ), ξεπέρασε κάθε προσδοκία… Πλήθος κόσμου έσπευσε να βρεθεί στην εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας, με τους διοργανωτές να έχουν φροντίσει και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τιμήθηκαν για την προσφορά τους στο ελληνικό μπάσκετ, ο πρόεδρος της ΕΣΚΑ, Δημήτρης Μπασούρης και ο πρόεδρος της ΕΣΚΑΝΑ, Γιάννης Παλάτος, ενώ τιμητική πλακέτα δόθηκε στην οικογένεια του αδικοχαμένου διαιτητή, Λουκά Βασαλά.
Δεν ήταν, ωστόσο οι μόνοι που βρέθηκαν στην αίθουσα του ξενοδοχείου κι είχαν την ευκαιρία ν’ ανταλλάξουν απόψεις για το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού, καθώς εκεί παρέστησαν τόσο ο επίτιμος πρόεδρος της ΟΔΚΕ, Κώστας Δήμου, ο τομεαρχής καλαθοσφαίρισης Special Olympics 2011, Κώστας Ανέστος, ο πρόεδρος της ΟΔΠΕ (Ομοσπονδία Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος), Μπάμπης Μοιραδωράκης, ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου και ο Αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου, Πέτρος Καραβίτης.

Tον πρώτο χαιρετισμό της βραδιάς τον απηύθυνε ο πρόεδρος της ΟΔΚΕ, Ηλίας Καφφές στέλνοντας ένα μήνυμα στους συναδέλφους του διαιτητές που συμμετέχουν στα προστάζ. «Ο δρόμος που ακολουθούν είναι μακρύς και δύσκολος. Χρειάζεται επιμονή, υπομονή και διαρκή προσπάθεια σε μία δύσκολη και μοναχική πορεία, γιατί οι διαιτητές είναι μοναχικοί καβαλάρηδες μέσα στο παιχνίδι. Μόνοι τους προσπαθούν με την καλή τους απόδοση να φέρουν εις πέρας το παιχνίδι και να απονείμουν δικαιοσύνη σε κλάσματα δευτερολέπτου. Παρά τα όποια προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε, είστε υποχρεωμένοι να βοηθάτε την ομαλή διεξαγωγή του παιχνιδιού και να αφήνετε να φανούν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές: οι αθλητές. Καταλήγοντας, θέλω να ξέρετε ότι σε κάθε σας πρόβλημα θα έχετε κοντά σας τον Σύνδεσμο σας και την Ομοσπονδία. Η διαιτησία εκεί ψηλά που την έφερε ο κύριος Δήμου και κάποιοι άλλοι εκεί σας υπόσχομαι ότι θα διατηρηθεί».

Ο πρόεδρος του ΣΥΔΝΚΑ, Γιώργος Ντζαμάρας, από την πλευρά του επεσήμανε πως “είμαστε ένας Σύνδεσμος δέκα χρόνων και μέχρι στιγμής η Ομοσπονδία μας έχει δώσει δύο φορές τη διοργάνωση του σεμιναρίου επιλογής διαιτητών. Το 2006, όταν το πήραμε πρώτη φορά ήταν μία διοργάνωση που οι ιθύνοντες χαρακτήρισαν ως ένα από τα καλύτερα προστάζ που έχουν γίνει μέχρι τότε. Ευελπιστούμε με τις προσπάθειες μας το τωρινό να είναι ακόμα καλύτερο. Για εμάς, αυτή η διοργάνωση είναι μία μεγάλη πρόκληση, γιατί μας προετοιμάζει για το καλοκαίρι, οπότε έχουμε αναλάβει να εκπροσωπήσουμε αφιλοκερδώς την ελληνική διαιτησία στα Special Olympics. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ομοσπονδία που μας εμπιστεύτηκε το προστάζ και ευελπιστούμε να μείνουν ευχαριστημένοι, ώστε κάποια στιγμή να μας αναθέσουν τη διοργάνωση κάποιου επιμορφωτικού σεμιναρίου. Εύχομαι σε όλους τους συμμετέχοντες καλή επιτυχία. Κλείνοντας όλοι γνωρίζεται ότι το φετινό σεμινάριο επιλογής ονομάζεται Λουκάς Βασαλάς. Είναι ένας συνάδελφος που τον χάσαμε πριν μερικά χρόνια και θέλω να πιστεύω ότι από εκεί ψηλά μας βλέπει και είναι χαρούμενος».

Ο Μιχάλης Μακεδονόπουλος, επί σειρά ετών πρόεδρος του ΣΥΔΝΚΑ και μέλος της ΟΔΚΕ, τόνισε ότι “το Σεμινάριο Επιλογής Διαιτητών είναι μία σημαντική διοργάνωση που δόθηκε από την Ομοσπονδία στον Σύνδεσμο της Νότιας Αττικής, καθώς και την πρώτη φορά το 2006 το είχε διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία. Πιστεύουμε κι αυτή τη φορά να το φέρει εις πέρας με ίδια και με μεγαλύτερη επιτυχία. Παράλληλα, αυτό το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερο για τον Σύνδεσμο της Νότιας Αττικής, καθώς υπάρχει μία νέα προοπτική και πρόκληση για τα μέλη του που θα συμμετάσχουν αφιλοκερδώς μαζί με διαιτητές από το εξωτερικό στο Special Olympics 2011».

Ο πρόεδρος της ΕΣΚΑ, Δημήτρης Μπασούρης ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε “τον φίλο μου Ηλία Καφφέ, αλλά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΔΚΕ”, για να δηλώσει “γενικότερα δεν είμαι πολύ δεκτικός στις πλακέτες, όμως ειδικά αυτή επειδή προέρχεται από την Ομοσπονδία διαιτητών είναι κάτι διαφορετικό. Να ξέρετε όλοι ότι το ελληνικό μπάσκετ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, το τιμόνι κρατιέται καλά και όλοι εμείς αγωνιζόμαστε κοντά του. Το ελληνικό μπάσκετ πάει καλά. Στην ΕΣΚΑ εγώ και οι συνεργάτες μου φροντίζουμε τους διαιτητές σαν τους εαυτούς μας γιατί τους αισθανόμαστε σαν συναδέλφους».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΚΑΝΑ, Γιάννης Παλάτος αφού παρέλαβε την τιμητική πλακέτα από τον Δήμαρχο Μοσχάτου-Ταύρου, κύριο Ανδρέα Ευθυμίου δήλωσε: «Ευχαριστώ την Ομοσπονδία διαιτητών για την τιμή που μου κάνει. Εύχομαι μέσα από τις διαδικασίες του Σεμιναρίου να βγουν κάποιοι άνθρωποι που θα βαδίσουν στα βήματα που χάραξε ο φάρος της ελληνικής διαιτησίας, Κώστας Δήμου. Θα ήθελα να πω στους νέους διαιτητές να προσέχουν όχι μόνο στα σφυρίγματα αλλά και στο τρόπο που λειτουργούν εκτός γηπέδων. Αυτό το προστάζ που γίνεται προς τιμήν ενός παιδιού αδικοχαμένου στην άσφαλτο. Η Ενωση μας το έτος 2011 το έχει αφιερώσει στην οδική ασφάλεια. Πρέπει να προσέχουμε την ασφάλεια των παιδιών όχι μόνο μέσα στα γήπεδα αλλά και πως θα φτάσουν μέχρι εκεί. Πρέπει να ξέρουμε ότι όλοι οι μπασκετμπολίστες δεν θα γίνουν σπουδαίοι παίκτες θα πρέπει όμως να γίνουν καλοί πολίτες».

Η βραδιά έκλεισε με τον πατέρα του αδικοχαμένου διαιτητή, Λουκά Βασαλά, Μάκη εμφανώς συγκινημένο να λέει: «Δεν μπορώ να πω πολλά πράγματα. Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου την ΟΔΚΕ και τον ΣΥΔΚΝΑ για τη μεγάλη τιμή που έκαναν στο παιδί μου. Στους νέους διαιτητές επειδή έχω διατελέσει παράγοντας ομάδας θέλω να τους συμβουλέψω να προσπαθήσουν να ζήσουν μακριά από τους παράγοντες. Να είστε πάντα καλά».