Επιστημονική ανάλυση για τον κοροναϊό από τους διοικούντες-γιατρούς του Λεύκιππου Ξάνθης

Μπροστά στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για όλους, ο Λεύκιππος “άφησε” για λίγο τα αθλητικά δρώμενα, κάνοντας την δική του κοινωνική παρέμβαση γύρω από το φλέγον θέμα της πανδημίας και προχωρώντας σε λεπτομερή ανάλυση διάφορων δεδομένων με την βοήθεια ομάδας γιατρών αλλά και ψυχολόγου. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα τηλεοπτική συζήτηση, διάρκειας δύο ωρών, για το ζήτημα του κορονοϊού με πρωτοβουλία του γιατρού – χειρούργου ορθοπαιδικού και ταυτόχρονα Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και Προέδρου του Λεύκιππου Ορόσημο, Ματθαίου Σαββίδη, παρουσία του Δημοτικού Συμβούλου και γιατρού – ειδικού παθολόγου, Βασίλη Παπαδόπουλου, του γιατρού – βιοπαθολόγου και γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Γιάννη Σπανόπουλου καθώς και της ψυχολόγου, επιστημονικά Υπεύθυνης του Κέντρου Πρόληψης “Έκφραση” ΠΕ Ξάνθης, Παγώνας Διούδη.

Οι προαναφερθέντες, μέσω ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής (στον σταθμό “Αkritas TV”) προχώρησαν σε μια επιστημονική ανάλυση της πανδημίας του COVID-19, με την συζήτηση να επεκτείνεται στον τρόπο διαχείρισης της απειλής του κορονοϊού και στην καλύτερη δυνατή “αντίδραση” σε διάφορα προβλήματα (είτε υγείας, είτε αυτά που αφορούν το ψυχολογικό κομμάτι) που μπορούν να προκύψουν στην καθημερινότητα των ανθρώπων, η οποία, πλέον, έχει γίνει πιο δύσκολη λόγω της πανδημίας.

Ματθαίος Σαββίδης: “Ψυχραιμία αλλά όχι υποτίμηση της παρούσας κατάστασης”

Ο Πρόεδρος του Λεύκιππου Ορόσημο κ. Σαββίδης -μεταξύ άλλων- ανέφερε κατά την διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής: “Θα ήθελα να πω ότι συνοψίζοντας -και για να βγάλουμε ένα συμπέρασμα- δεν πρέπει να πανικοβαλόμαστε αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμήσουμε την παρούσα κατάσταση. Πρέπει να λειτουργούμε με γνώμονα την λογική μας και να μειώσουμε στο ελάχιστο τις επαφές μας για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους υπολοίπους.

Να μας δοθεί ο χρόνος -να το αντιληφθούμε έτσι- να απολαύσουμε τους οικείους μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Να δώσουμε τον χρόνο που ως τώρα δεν μπορούσαμε να αφιερώσουμε ο ένας στον άλλο. Να ενεργήσουμε σαν να είμαστε μπροστά σε μια πανδημία γιατί ο σκοπός είναι να μην την βιώσουμε ούτε σαν γρίπη. Και αυτό που θεωρώ είναι ότι πρέπει να επαναλάβουμε και συνεχώς να λέμε ο ένας στον άλλον το εξής: «Σας εκλιπαρούμε, μείνετε στο σπίτι και ακολουθήστε τους κανόνες υγιεινής»”.

Επιπλέον ο κ. Σαββίδης, υπογράμμισε: “Η πίστη είναι μέσα μας, η πίστη είναι μέσα στο σπίτι μας αλλά θα πρέπει για ένα εύλογο διάστημα να είμαστε συντεταγμένοι με αυτά που η επιστήμη ζητάει να γίνουν. Και νομίζω ότι την επιστήμη κανένας προκαθήμενος δεν την έχει αμφισβητήσει. Θα πρέπει στις οικογένειές μας αυτό να πούμε, ότι τώρα μιλάει η επιστήμη. Πέρα από το ότι δεν πρέπει να παρεκκλίνουμε στο ελάχιστο τις οδηγίες, θα πρέπει και να μην στοχοποιούμε αυτούς για τους οποίους μάθαμε ότι πάσχουν από τον κορονοϊό. Δεν πρέπει να τους στοχοποιούμε ώστε να γίνει πολύ καλύτερα η αντιμετώπιση και η διαχείριση όλης αυτής της ιστορίας (σ.σ. με τον κορονοϊό).

Ευχαριστούμε πάρα πολύ το κανάλι, Akritas TV, για την φιλοξενία. Ήταν μια μικρή προσπάθεια (σ.σ. η επιστημονική ανάλυση για την πανδημία και θέματα που αφορούν την πιο δύσκολη, πλέον, καθημερινότητα των ανθρώπων) που έγινε -δεν ξέρω αν καταφέραμε κάτι, μακάρι να το καταφέραμε- αλλά ήταν το ελάχιστο χρέος από εμάς. Η ελάχιστη υποχρέωση. Αυτό κατά καιρούς θα πρέπει να γίνεται και από άλλους φορείς κι από άλλες πλευρές, διότι είναι ένα θέμα που δεν άπτεται μόνο της υγείας αλλά και πολλών άλλων γιατί η ζωή -παρά την δυσκολία στην οποία είμαστε όλοι- συνεχίζεται. Υπάρχουν άνθρωποι που οικονομικά θα δυσπραγήσουν και δυσπραγούν ήδη. Και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, που είναι σε παγκόσμια κλίμακα”.