«Ετοιμότητα στην εκγύμναση»

Αν εξαιρέσουμε τις ομάδες της Α1 δεν είναι πολλές αυτές που έχουν την οικονομική δυνατότητα να διατηρούν στο προπονητικό τους τιμ κάποιον γυμναστή. Ένας εκ των κορυφαίων Ελλήνων γυμναστών, ο Θανάσης Αλεξανδράκης, ο οποίος φέτος συνεργάζεται με τον Πανιώνιο, μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr) και μοιράστηκε κάποια από τα μυστικά του.

Who is who

Ο Θανάσης Αλεξανδράκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 7 Νοεμβρίου του 1968. Έχει πτυχίο από το ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης με ειδικότητα σε προγράμματα προπονητικής με βάρη. Τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του διαδρομής εργάστηκε σε ομάδες ποδοσφαίρου (Αχαρναϊκός, Ολυμπιακός Λιοσίων), ενώ από το 2006 έως το 2010 ανέλαβε το πόστο του γυμναστή στον Πανελλήνιο. Στη συνέχεια εργάσθηκε στο Περιστέρι και στον ‘Ίκαρο Καλλιθέας.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για το πότε είναι κατάλληλη ηλικία για ένα νέο αθλητή να ξεκινήσει προπόνηση με αντιστάσεις:

«Το πέρασμα από την εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων σε μια σειρά από δραστηριότητες (συναγωνιστικά διπλά στη προπόνηση, φιλικά παιχνίδια) έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της έντασης. Ταυτόχρονα όμως αυξάνονται και τα φορτία που δέχονται τα υπό ανάπτυξη σώματα των νεαρών αθλητών.

Οι επαναλαμβανόμενες οσφυϊκές κάμψεις, εκτάσεις στροφές και φορτίσεις, ο συνδυασμός των ισχυρών παρασπονδυλικών μυών με τους συνήθως μέτρια ανεπτυγμένους κοιλιακούς μπορούν να οδηγήσουν σε τραυματισμούς την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και αποτελούν μια από τις συχνές παθήσεις σε αυτή την ηλικία. Για αυτό από την παιδική ηλικία θα πρέπει οι νεαροί αθλητές να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης με βασικό άξονα την ενδυνάμωση του κορμού.

Η πιθανότητα να συμβεί βλάβη στην αναπτυξιακή πλάκα, συμφώνα με νεότερες μελέτες δεν ισχύει και αποκλείεται το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν παρενέργειες ακολουθώντας ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης.

Το κατάλληλο πρόγραμμα θα πρέπει να περικλείει έμπειρους επιβλέποντες, σωστή τεχνική, καλή προθέρμανση και αποκατάσταση,1 σετ με πολλές επαναλήψεις (15) και χαμηλή αντίσταση. Σαν αντίσταση κυρίως ορίζουμε το βάρος του αθλητή ή βοηθητικά όργανα όπως τα λάστιχα,medicine ball, kettlebell, fitball».

Για τις διαφορές που υπάρχουν στην εκγύμναση μίας ομάδας με ευρωπαϊκές υποχρεώσεις σε σχέση με μία ομάδα που έχει μόνο το πρωτάθλημα: 

«Πιστεύω ότι καταλυτικό ρόλο σε μια ομάδα με ευρωπαϊκές υποχρεώσεις αποτελεί η προαγωνιστική περίοδος, κατά την διάρκεια της οποίας θα μπουν οι βάσεις για ολόκληρη τη χρονιά.

Είναι πολύ σημαντικό να έχει ολοκληρωθεί η σύνθεση της ομάδας πριν την πρώτη συγκέντρωση, να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και στη συνέχεια σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων αλλά και τη φιλοσοφία του προπονητή να σχεδιαστεί το πρόγραμμα εκγύμνασης που θα έχει σαν στόχο να παρουσιάσει την ομάδα σε μια πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση όταν ξεκινήσουν οι διπλοί αγώνες.

Αν και μπορούν να σε κρατήσουν σε υψηλό αγωνιστικό ρυθμό τα διπλά παιχνίδια έχουν το μειονέκτημα ότι δεν μπορείς να επέμβεις σε φυσικές ικανότητες κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου όπως η δύναμη και η αντοχή, εκτός από τα χρονικά σημεία που υπάρχουν διακοπές στις διοργανώσεις. Αν λοιπόν δεν δουλέψεις σωστά κατά την περίοδο της προετοιμασίας είναι φανερό ότι πολύ δύσκολα θα καταφέρεις να αλλάξεις τα δεδομένα προς το καλύτερο μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου.

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τις ομάδες αυτές, είναι οι πολύωρες, συχνά κοπιαστικές μετακινήσεις, πιθανώς σε εντελώς διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες όπου θα πρέπει να προσαρμοστούν άμεσα και να κυνηγήσουν το αποτέλεσμα. Σε αυτό το κομμάτι η καλή συνεργασία του προπονητικού επιτελείου και η σωστή διαχείριση της εξίσωσης φορτίου-αποκατάστασης θα βοηθήσουν την ομάδα να ανταποκριθεί κατάλληλα στις αυξημένες απαιτήσεις και να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα».

Για τις διαφορές που υπάρχουν στην εκγύμναση σε μία ομάδα με πολλούς νεαρούς αθλητές όπως ο Πανιώνιος σε σχέση με μία ομάδα που έχει πιο μεγάλα και ταλαιπωρημένα κορμιά:

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες που έχω εργασθεί μέχρι σήμερα με έχει εντυπωσιάσει η διαρκής ετοιμότητα των παικτών σε σχέση με την εκγύμναση, την σωστή διατροφή και την προστασία της σωματικής τους υγείας. Έχουν συνειδητοποιήσει ότι για να ανταπεξέλθουν στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις του αθλήματος θα πρέπει να δίνουν καθημερινά τον καλύτερο τους εαυτό.

Το πλεονέκτημα στο δικό μου κομμάτι συνεργασίας με τους αθλητές της ομάδας του Πανιωνίου είναι ότι δεν έχουν αποκτήσει οι περισσότεροι σταθερά κινητικά πρότυπα τα οποία είναι δύσκολο να τα αλλάξεις από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι νέοι παίκτες Δεν είναι συνηθισμένοι σε ένα τρόπο προπόνησης ο όποιος να τους δεσμεύει και έτσι μπορείς πιο εύκολα να λειτουργήσεις πάνω στη δική σου φιλοσοφία και να την αφομοιώσουν και οι ίδιοι.

Πριν από κάποια χρόνια κατά την διάρκεια της προετοιμασίας κι ενώ όλη η ομάδα έκανε ενεργητικές διατάσεις, ένας έμπειρος αμερικανός παίκτης μου είπε: “You can’t teach an old dog new tricks”. Ένοιωθε πως το σώμα του θα προετοιμαζόταν καλυτέρα ακολουθώντας μια σειρά ασκήσεων παραδοσιακού stretching. Παραθέτοντας όλες τις σχετικές έρευνες συμφώνησε μαζί μου στο θεωρητικό κομμάτι, αλλά δεν ένοιωθε άνετα να ακολουθήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Θέλω να πω με αυτό ότι ακόμα κι αν ο αθλητής συμφωνήσει με τη δική σου θεώρηση των πραγμάτων είναι πολύ δύσκολο για αυτόν να αλλάξει μια ρουτίνα χρόνων που ακολουθεί συνήθως με θρησκευτική ευλάβεια».

Για την εκγύμναση σε γυναικείες ομάδες. Οι διαφορές που υπάρχουν με τις αντρικές και τα πράγματα που πρέπει να προσέχουν οι προπονητές:

«Το μπάσκετ σαν άθλημα απαιτεί δύναμη, ισορροπία, καρδιαγγειακή αντοχή, ευκινησία. Αν και δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο παιχνίδι, εντούτοις υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις κακώσεις που είναι πολύ σημαντικές. Ο τρόπος με τον οποίο οι αθλήτριες πραγματοποιούν τις δεξιότητες που συναντάμε στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης διαφέρει σε σχέση με τους άνδρες καθώς υπολείπονται της μυϊκής δύναμης σε πολλές μυϊκές ομάδες (ιδιαίτερα στους μηριαίους δικεφάλους) ενώ οι σύνδεσμοι και οι αρθρώσεις είναι πιο χαλαρές. Οι κακώσεις του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό καταγεγραμμένες στις γυναίκες και στη πλειονότητα τους εμφανίζονται σε κινήσεις επιβράδυνσης, προσγείωσης μετά από άλμα και pivot. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις δηλαδή, χωρίς την συμμετοχή αντιπάλου.

Είναι αναγκαίο λοιπόν να ακολουθήσουν κατά την διάρκεια όλης της χρονιάς ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης, με έμφαση στα κάτω άκρα και ασκησιολόγιο που δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτά που ακολουθούν άνδρες συνάδελφοι τους. Επίσης η έμφαση στη σωστή τεχνική στα άλματα και σε ασκήσεις ταχύτητας -επιβράδυνσης θα αποτρέψουν σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση κακώσεων στα κάτω άκρα.

Τέλος 3 πολύ σημαντικές παράμετροι που διαφοροποιούν την αθλήτρια από έναν αθλητή είναι οι διατροφικές διαταραχές, η έμμηνος λειτουργία και η σχέση με την οστεοπόρωση. Είναι σημαντικό αν παρατηρηθεί κάτι από τα παραπάνω να υπάρχει άμεση αντιμετώπιση καθώς με τη πάροδο του χρόνου επιδεινώνονται και θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για την αντιμετώπιση τους».