Ευρωμπάσκετ 2013: Αστέρια σε… πρεμιέρα

Σε κάθε Ευρωμπάσκετ υπάρχουν οι παίκτες που ξεπετάγονται από το… αβγό τους, αυτοί που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην Εθνική Ανδρών της χώρας τους και αφήνουν πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Το φετινό τουρνουά δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, δεδομένων και των πολλών απουσίων που υπάρχουν. Ξεχωρίσαμε 10 παίκτες που είτε κάνουν τη δική τους πρεμιέρα σε μεγάλη διοργάνωση, είτε θα πρέπει να περιμένουμε πολλά από αυτούς στο εγγύς μέλλον.

1. Ντάριο Σάριτς (Κροατία)

Το παιδί-θαύμα του κροατικού μπάσκετ ετοιμάζεται να παραδώσει τα διαπιστευτήρια του και σε επίπεδο ανδρών, κι ας είναι ακόμα μόλις 19 ετών. Του χρόνου θα είναι λογικά στον 1ο γύρο του ντραφτ του ΝΒΑ και το φετινό Ευρωμπάσκετ θα αποτελέσει μία καλή ευκαιρία να διαπιστώσουμε τι… ψάρια πιάνει με τους “μεγάλους”.

2. Σεργκέι Καράσεβ (Ρωσία)

Ο γιος του Βασίλι Καράσεβ είχε αρκετά γρήγορη εξέλιξη ώστε να επιλεγεί στο φετινό ντραφτ του ΝΒΑ τους Καβαλίερς. Αν και είναι μόλις 20 ετών, έκανε εξαιρετική χρονιά φέτος με την Τρίουμφ.

3. Νεμάνια Νέντοβιτς (Σερβία)

Είναι ένας από τους πιο αθλητικούς νεαρούς Ευρωπαίους γκαρντ και αυτό είναι κάτι που θα το διαπιστώσουμε και στη Σλοβενία, όπου αναμένεται να παίξει αρκετά με τόσες απουσίες που έχουν οι Σέρβοι. Αυτό περιμένουν να δουν και οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, η ομάδα που τον επέλεξε στο νούμερο 30 του φετινού ντραφτ του ΝΒΑ.

4. Ματέους Πονίτκα (Πολωνία)

Το εκκολαπτόμενο αστέρι του πολωνικού μπάσκετ πρωταγωνιστεί στις μικρές ηλικίες από τα 16 του χρόνια και από τα 19 του έχει αποκτήσει μεγάλο ρόλο και στη μεγάλη Εθνική. Στα 20 του χρόνια είναι ήδη ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες της Πολωνίας.

5. Βασίλιε Μίτσιτς (Σερβία)

Οι Αμερικανοί τον θεωρούν πιθανό draft pick 1ου γύρου για το 2014 και η αλήθεια είναι ότι ο 19χρονος Σέρβος αποτελεί σπάνια περίπτωση εγκεφαλικού πόιντ γκαρντ που μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα με τη μπάλα στα χέρια.

6. Αλεσάντρο Τζεντίλε (Ιταλία)

Δεν έκανε και την καλύτερη δυνατή χρονιά, ωστόσο αποτελεί ήδη σπουδαίο “κεφάλαιο” για το ιταλικό μπάσκετ. Πιθανότατα θα το διαπιστώσουμε και στη Σλοβενία, όπου ο 21χρονος γιος του Νάντο Τζεντίλε θα κάνει την ευρωπαϊκή πρεμιέρα του σε επίπεδο ανδρών.

7. Ντίβον Βαν Οστραμ (Μ. Βρετανία)

Στα 20 του χρόνια ο πόιντ γκαρντ της Κούτσα Λαμποράλ αποτελεί ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει για το άμεσο μέλλον το αγγλικό μπάσκετ. Στο Ευρωμπάσκετ Νέων β’ κατηγορίας είχε φέτος 26,8 πόντους, 6,3 ριμπάουντ και 4,9 ασίστ μ.ό.

8. Αρτέμ Πούστοβι (Ουκρανία)

Ο δυναμικός σέντερ με τα τεράστια χέρια έχει δείξει από τις μικρές εθνικές διοργανώσεις τι μπορεί να κάνει. Στη Σλοβενία θα έχει την ευκαιρία να το φανερώσει και με τα μεγάλα… παιδιά, μιας και ο Αλεξ Λεν (νούμερο 2 του φετινού ντραφτ) έμεινε σπίτι του…

9. Νίκολα Ιβάνοβιτς (Μαυροβούνιο)

Σκόρερ ολκής από τα 16 του χρόνια, ο 19χρονος πια γκαρντ της Μπουντούτσνοστ καταφέρνει να παίζει ακόμα και σε επίπεδο ανδρών. Μην απορίσετε λοιπόν αν στρέψει πάνω του τα βλέματα και στο Ευρωμπάσκετ…

10. Ντμίτρι Κουλάγκιν (Ρωσία)

Ο 21χρονος αθλητικός γκαρντ-φόργουορντ πρωταγωνιστεί τα τελευταία 3-4 χρόνια στις διοργανώσεις των μικρών εθνικών ομάδων και αποτελεί μαζί με τον Καράσεβ τους παίκτες του μέλλοντος για τη Ρωσία. Φέτος ήρθε η ώρα της “μεγάλης” εθνικής.