Ευρωμπάσκετ 2022: Με μαγκιά “κλείδωσε” την πρωτιά!
Νίκη για την εθνική μας με 85-81 επί της Ιταλίας

Ο Γιάννης… κέρναγε, ο Ντόρσεϊ “κατάπινε” τους αντιπάλους του κι ο Αγραβάνης πρόσθεσε μία ακόμη εμφατική εμφάνιση, με την τριάδα αυτή να παίρνει από το χέρι την ελληνική ομάδα και να την οδηγεί στη νίκη επί της Ιταλίας. Το 85-81 με το οποίο επικράτησε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επί των “ατζούρι” στο Μιλάνο, του επιτρέπει να “κλειδώσει” την πρωτιά στον όμιλο και να βλέπει υπό άλλο πρίσμα τις αναμετρήσεις της επόμενης φάσης. Αλλά όπως έχει δηλώσει ο ομοσπονδιακός προπονητής Δημήτρης Ιτούδης αυτή η ομάδα πάει βήμα-βήμα.

Δείχνοντας πάντως ότι διαθέτει μαγκιά και παρά τις απουσίες της κάθε μέρα το μέταλλό της γίνεται όλο και πιο σκληρό! Με τον Έλληνα προπονητή να ξεδιπλώνει στο παρκέ τις μαεστρικές του ικανότητες, να χρησιμοποιεί παίκτες σε διαφορετικούς ρόλους απ’ ότι ίσως περίμεναν οι αντίπαλοί του κι αυτό να του επιτρέπει να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της ελληνικής ομάδας. Που δεν έχασε σε κανένα σημείο τον έλεγχο της αναμέτρησης και παρότι είχε κάμποσα “νεκρά” σημεία, πάντα έβρισκε τρόπο ν’ ανακάμπτει. Με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να καλείται σ’ ένα ακόμη παιχνίδι να βρει τρόπους για να διασπάσει τις κλειστές άμυνες που έπαιζαν οι αντίπαλοι του. Όμως όπως και με την Κροατία, έτσι και με την Ιταλία η λύση δόθηκε αρχικά από τον Ντόρσεϊ και στη συνέχεια από τον Αγραβάνη! Οι δυό τους φρόντισαν να “βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά” δείχνοντας ότι ξέρουν καλά τον τρόπο για να “πονοκεφαλιάζουν” την αντίπαλη άμυνα.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πήρε από νωρίς τα ηνία της αναμέτρησης, έφερε το ματς στα μέτρα της κι έχτιζε διαφορές που προϊδέαζαν για το ποιά θα ήταν η έκβαση. Όμως κάθε φορά που κατάφερνε ν’ ανοίξει την ψαλίδα (23-17, 37-25), έβλεπε τις διαφορές να εξανεμίζονται. Είτε λόγω των επιλογών της στον επιθετικό τομέα, είτε διότι έχανε τα αμυντικά ριμπάουντ. Το σκηνικό δεν άλλαξε ούτε και στο δεύτερο μισό της αναμέτρησης, με την Ελλάδα να ξεφεύγει με +14 (59-45), αλλά είδε τον εντυπωσιακό Φοντέκιο ν’ αλλάζει τις ισορροπίες. Οι Ιταλοί πλησίασαν (59-54), όμως η ελληνική άμυνα “μίλησε” και πάλι, επαναφέροντας την… τάξη (71-57)!

Όμως η Ελλάδα δεν φρόντισε να συντηρήσει τη διαφορά αυτή, αλλά έδωσε εκ νέου το δικαίωμα τους Ιταλούς να επιστρέψουν στο ματς. Το 71-57 και το 75-60, χάθηκαν και στο 38′ το ταμπλό έγραφε 81-77 μετατρέποντας το παιχνίδι σε ντέρμπι. Σατ 35 δεύτερα ο Φοντέκιο έβαλε “φωτιά” στο γήπεδο, γράφοντας το 84-81, όμως η ελληνική ομάδα ήταν αποφασισμένη και συνάμα και τυχερή. Τα σουτ των Φοντέκιο και Τόνουτ δεν βρήκαν στόχο, η ελληνική άμυνα άντεξε και στην επίθεση ο Ντόρσεϊ κέρδισε αντιαθλητικό φάουλ, βάζοντας “ταφόπλακα” στις όποιες βλέψεις των αντιπάλων του. Το 85-81 δίνει σαφές πλεονέκτημα στην υπόθεση πρωτιά στον όμιλο στην Ελλάδα, που θα πρέπει ν’ αυτοκτονήσει για να χάσει αυτό το ατού που με κόπο κέρδισε στο παρκέ. Αλλά και να διαβάσει πιο καλά τις αδυναμίες που παρουσίασε και πάλι, ώστε να τις αποφύγει στο άμεσο μέλλον και πολύ περισσότερο στα “καυτά” ματς στο Βερολίνο.

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 23-17, 47-40, 71-57, 85-81
Διαιτητές: Ροσό (Γαλλία), Κατσίγιο (Ισπανία), Βοϊνόβιτς (Μαυροβούνιο)
ΕΛΛΑΔΑ (Δημήτρης Ιτούδης): Aγραβάνης 13 (3), Αντετοκούνμπο Γ. 25 (1), Αντετοκούνμπο Θ. 2, Καλάθης 6, Ντόρσεϊ 23 (6/10 τρ), Λαρεντζάκης 3 (1), Παπαγιάννης, Παπανικολάου 6 (1), Παπαπέτρου, Σλούκας 7 (1)
ΙΤΑΛΙΑ (Τζιανμάρκο Ποτσέκο): Ντατόμε 6 (1), Φοντέκιο 26 (3), Μανιόν 6 (1), Μέλι 8, Παγιόλα, Πολονάρα 14 (3), Ρίτσι 3 (1), Σπίσου 5 (1), Τόνουτ 13 (3)