Ευρωμπάσκετ U16: Με 30άρα «κλείδωσε» την πρωτιά στους ομίλους και πάει στα νοκ άουτ η εθνική παίδων

Με μία ακόμη επιβλητική εμφάνιση και μία ακόμη νίκη με 30+ πόντους η εθνική ομάδα παίδων ολοκλήρωσε αήττητη τις υποχρεώσεις της στον όμιλο και πλέον βαδίζει με άλλον «αέρα» στη φάση των 16 και τα νοκ άουτ παιχνίδια. Ούτε το Μαυροβούνιο μπόρεσε ν’ αντισταθεί στις… ορέξεις των Ελλήνων παικτών, που πανηγύρισαν τη νίκη με 79-45 και πρόσθεσαν μία ακόμη εντυπωσιακή εμφάνιση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξάγεται στα Σκόπια.

Η ελληνική ομάδα ξεκίνησε νωθρά, αλλά μετά το 4-2 που είδε να προηγούνται οι αντίπαλοί της, ανέβασε την απόδοση της. Η άμυνα ήταν και πάλι το όπλο της, αναγκάζοντας το Μαυροβούνιο σε σωρεία λαθών (10), ενώ τα κλεψίματα της (8) της επέτρεψαν να ξεφύγει με 10-19. Κι αν δεν πέταγε στα… σκουπίδια αρκετές ελεύθερες βολές, θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει μια διαφορά ασφαλείας. Αντ’ αυτού έδωσε την ευκαιρία που έψαχνε το Μαυροβούνιο για να ελπίζει (23-29 στο 16’). Οι παίκτες του Βαγγέλη Ζιάγκου ωστόσο φρόντισαν να φέρουν και πάλι το παιχνίδι στα μέτρα τους και έκλεισαν το ημίχρονο με το ταμπλό να γράφει 26-36, ενώ έδειξαν τα… δόντια τους στο τρίτο δεκάλεπτο.

Οι καλές συνεργασίες στην επίθεση σε συνδυασμό με την αμυντική προσήλωση που έδειξαν, είχαν ως αποτέλεσμα οι παίκτες του Μαυροβουνίου να πετύχουν μόλις 4 πόντους σε όλο το τρίτο 10λεπτο και το 26-36 να μετατραπεί σε 30-53! Το… νερό είχε μπει στο αυλάκι, οι Έλληνες παίκτες δεν σταμάτησαν να πιέζουν τους αντιπάλους τους, τους «τιμωρούσαν» μάλιστα κι όταν επέλεγαν να παίζουν άμυνα ζώνης, ανεβάζοντας όλο και πιο πολύ τη διαφορά (35-60, 41-74). Το μόνο που απέμενε ήταν να φανεί στους πόσους πόντους διαφοράς θα τελείωνε το παιχνίδι, με την ελληνική ομάδα να πανηγυρίζει τη νίκη (79-45) και τον Ζιάγκο να μένει δίχως άλλο ικανοποιημένος από την αγωνιστική εικόνα που έδειξαν και πάλι οι παίκτες του.

Με τον Αβδάλα να δίνει το δικό του ρεσιτάλ στο παρκέ (δικαιώνοντας τη FIBA που στο site της τον συμπεριλαμβάνει μεταξύ των παικτών στους οποίους θα πρέπει να στραφεί το βλέμμα σ’ αυτή τη διοργάνωση), αλλά και τους Μαραγκουδάκη και Τσαχτσίρα να συνεισφέρουν στον επιθετικό τομέα. Στον αμυντικό, όπως προαναφέραμε όλοι οι διεθνείς έδειξαν πάθος και διάθεση κι αυτό αποτυπώθηκε και στο στατιστικό, εκεί όπου η ελληνική ομάδα είχε 13 περισσότερα ριμπάουντ (31-44), 21 κλεψίματα, 17 ασίστ κι ανάγκασε τους παίκτες του Μαυροβουνίου σε 27 λάθη…

Δεκάλεπτα: 13-19, 26-36, 30-53, 45-79
Διαιτητές: Χέλμσταϊνς (Λετονία), Μουμινί (Κόσοβο), Μπορούσας (Λιθουανία)
Ελλάδα (Ζιάγκος): Χαβούτας 2, Επαμεινώνδας 8, Κομνιανίδης 7, Μαραγκουδάκης 17 (1), Τσαχτσίρας 8 (2), Αμπόσι 2, Αβδάλας 18 (2), Πατρίκης 6, Ροζακέας 4, Σοϊλεμετζίδης 5 (1), Σπάρταλης 2