Ευρωμπάσκετ U16: Παίδες με μαγκιά! Νίκησαν το Ισραήλ και πάνε 4άδα…

Έδειξαν τη μαγκιά τους, έβγαλαν το πάθος τους στο παρκέ και μ’ ένα εκπληκτικό δεύτερο ημίχρονο, έριξαν στο καναβάτσο το Ισραήλ (75-67) και πήραν το εισιτήριο για την 4άδα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος U16 που διεξάγεται στα Σκόπια! Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα – που θα βρει απέναντί του τη Λιθουανία – έδειξε ότι έχει… άντερα!!! Οι παίκτες του Βαγγέλη Ζιάγκου δεν πτοήθηκαν από τα… δαιμονιώδη ποσοστά των αντιπάλων τους από τα 6.75 (48% είχαν στο πρώτο 20λεπτο), ούτε κι από το γεγονός ότι έχαναν τις μάχες των ριμπάουντ, αλλά παρέμειναν προσηλωμένοι στο παιχνίδι τους.

Έδειξαν ότι έχουν τον τρόπο ν’ αντιδρούν σωστά στις δυσκολίες. Παρόλο που έβλεπαν κάθε δική τους προσπάθεια να φέρουν το ματς στα μέτρα τους να πηγαίνει… στράφι, χάρη στην – εκνευριστική πολλές φορές – ευστοχία των αντιπάλων τους, αλλά και παρότι είδαν την ομάδα του Ισραήλ να προηγείται με 32-21 λίγοι πριν το τέλος του 20λέπτου, δεν πανικοβλήθηκαν. Για 28 λεπτά όλες τους οι προσπάθειες είχαν άμεση απάντηση από τους αντιπάλους τους, που έδειχναν καλά διαβασμένοι.

Όμως η αντίδραση «βγήκε». Η ελληνική ομάδα με όπλο την άμυνά της – που στα προηγούμενα παιχνίδια «έπνιξε» τους αντιπάλους της – άλλαξε τη ροή του ματς. Σταδιακά ισορρόπησε το παιχνίδι και στο 26’ έβαλε τις… μηχανές στο φουλ. Το 49-46 του Ισραήλ «εξανεμίστηκε», με την Ελλάδα να τρέχει ένα επιμέρους 0-9 και να παίρνει τα ηνία της αναμέτρησης. Το 49-55 έδωσε «φτερά» στα πόδια των Ελλήνων, που πλέον έβλεπαν την 4άδα να βρίσκεται μία ανάσα… Το μόνο που έπρεπε να κάνουν ήταν να παραμείνουν σοβαροί και προσεκτικοί. Κάτι που συνέχισαν να κάνουν. Πάλεψαν με πάθος, διεκδίκησαν κάθε μπαλιά, έβγαλαν καλές φάσεις σε άμυνα κι επίθεση και κάθε φορά που αισθάνονταν απειλή από τους αντιπάλους τους, απλώς φρόντιζαν να… καθαρίζουν το μυαλό τους, να παίρνουν την ιδανική απόφαση και να «σκοτώνουν» κάθε ελπίδα του Ισραήλ για ανατροπή.

Σταθεροποίησαν τη διαφορά ασφαλείας και φρόντισαν να μην δώσουν ιδιαίτερα δικαιώματα στο Ισραήλ για να τους απειλήσει. Και πήραν αυτό που ζητούσαν. Τη νίκη με 75-67 και μαζί το εισιτήριο για την 4άδα, που τους φέρνει μία ανάσα από το μετάλλιο. Αρκεί να δείξουν την ίδια προσήλωση στο παιχνίδι τους, να περιορίσουν τα λάθη τους και να μην χάσουν και πάλι τα ριμπάουντ…

Δεκάλεπτα: 19-15, 37-33, 52-55, 67-75
Διαιτητές: Μπαλούν, Χέλμσταϊνς, Σταν
Ελλάδα (Ζιάγκος): Αβδάλας 29 (3), Μαραγκουδάκης 8 (2), Σοϊλεμετζίδης 8 (2), Σπάρταλης 4, Τσαχτσίρας 13 (2), Αμπόσι 8, Χαβούτσας 1, Επαμεινώνδας, Κομνιανίδης, Πατρίκης 4, Ροζακέας.