Ευρωμπάσκετ U16: Στους “8” με… συνοπτικές διαδικασίες η εθνική παίδων!

Το μήνυμα το ‘χε στείλει από τη φάση των ομίλων η εθνική μας ομάδα παίδων. Ότι έχει πάει στα Σκόπια για ν’ ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο από εκείνο των Νέων Ανδρών και των εφήβων. Οι 30άρες που “φιλοδώρησε” τους αντιπάλους της στη φάση των ομίλων έμοιαζαν με… ορεκτικό και στο πρώτο παιχνίδι των νοκ-άουτ οι Έλληνες διεθνείς έδειξαν ότι δεν έχουν χορτάσει! Η Λετονία αποδείχθηκε εύκολη “λεία” για τους παίκτες της εθνικής παίδων και η νίκη με…… φέρνει με συνοπτικές διαδικασίες την ομάδα μας στους “8”, περιμένοντας πλέον να μάθει τον αντίπαλό της (από το νικητή του Σερβία-Ισραήλ) το βράδυ της Τετάρτης 17/8.

Ομαδικότητα, πλουραλισμός στην επίθεση, αλλά και πάλι πάνω απ’ όλα αμυντική λειτουργία που δεν σήκωνε αμφισβητήσεις του ποιός είναι το αφεντικό στο παρκέ, ήταν τα στοιχεία που καθόρισαν το νικητή. Οι Έλληνες παίκτες παρουσιάστηκαν ψυχωμένοι, αλλά κυρίως μυαλωμένοι, παίρνοντας τα ηνία του ματς και δείχνοντας ότι δεν είχαν διάθεση να… μπλέξουν σε περιπέτειες. “Έχτισαν” διαφορές, τις οποίες πάντως οι Λετονοί έβρισκαν τρόπο να καλύπτουν, ωστόσο ήταν εμφανές ότι ήταν θέμα χρόνου για την ελληνική ομάδα να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της. Κέρδιζε τις μάχες των ριμπάουντ, έπαιρνε δεύτερες επιθέσεις, έβγαζε άμυνες, ενώ είχε και καλή συνοχή στην επίθεση. Κι αν σε όλα αυτά προσθέσουμε ότι είχε βοήθειες από κάθε παίκτη που έμπαινε στο παρκέ από τον πάγκο, μπορεί κανείς ν’ αντιληφθεί πως το 23-15 του 10λέπτου, έγινε 49-32 στο ημίχρονο. Οι παίκτες του Βαγγέλη Ζιάγκου είχαν υπομονή και σύνεση στο παιχνίδι τους, έτρεχαν όταν μπορούσαν και “σκότωναν” την άμυνα των Λετονών από τα 6.75 όποτε τους δινόταν η ευκαιρία.

Ο δείκτης της διαφοράς ανέβαινε συνεχώς (55-34 στο 23′, 57-34 στο 24′) και πολύ δύσκολα θα μπορούσε κάτι ν’ αλλάξει την εικόνα και τη ροή της αναμέτρησης. Μία μικρή αντίδραση από πλευράς Λετονίας δεν είχε συνέχεια, αφού το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα φρόντισε να στείλει το δείκτη της διαφοράς στο +20 (63-43) λίγο πριν το τέλος της περιόδου και εν συνεχεία απλά συντηρούσε αυτή την πρωτοκαθεδρία.

Έδειξε, πάντως στοιχεία χαλάρωσης και είχε και κάποιες λανθασμένες επιλογές στο τελευταίο δεκάλεπτο, δίνοντας τη δυνατότητα στους αντιπάλους της να ελπίζουν σε “ροκάνισμα” της διαφοράς. Όμως κάθε φορά που εμφανιζόταν αυτή η εικόνα, το προπονητικό επιτελείο φρόντιζε να επαναφέρει στην… τάξη τους Έλληνες παίκτες κι εκείνοι με τη σειρά τους τη διαφορά στα ύψη (72-46 στο 34′, 80-55 στο 38). Η πρόκριση στους “8” είχε εξασφαλισθεί και πλέον το βλέμμα ήταν στραμμένο στο ζευγάρι Σερβία-Ισραήλ, καθώς ο νικητής θα βρεθεί στο δρόμο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος προς τη διάκριση μετά από καιρό…

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 23-15, 49-32, 65-45, 84-62