Ευρωμπάσκετ U18: Κατέρρευσε μετά το 30′ η εθνική και η Σερβία δεν της χαρίστηκε!

No Samo, no party… Ο βασικός “πυλώνας” της εθνικής μας ομάδας, ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ “εγκλωβίστηκε” από την καλά διαβασμένη Σερβία, οι συμπαίκτες του δεν κατάφεραν να καλύψουν το κενό του και οι “πλάβι” νίκησαν την Ελλάδα με 77-63 στη δεύτερη μέρα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος U18 στη Σμύρνη. Μία ήττα, που δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την αγωνιστική εικόνα της αναμέτρησης, αλλά ήταν απόρροια της “κατάρρευσης” του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος από το 29ο λεπτό της αναμέτρησης κι έπειτα.

“Θέτουμε ως στόχο να παρουσιαστούμε καλύτεροι αύριο”, έλεγε ο ομοσπονδιακός προπονητής Ηλίας Καντζούρης πριν την αναμέτρηση με τη Σερβία και εν μέρει οι παίκτες του φρόντισαν να το πράξουν. Όμως τα λάθη τους στον αμυντικό τομέα ήταν τούτη τη φορά πολλά περισσότερα εν συγκρίσει με το ματς της πρεμιέρας, ενώ επιθετικά και πάλι υπήρξε πρόβλημα. Απ’ τη στιγμή που ο “Σάμο” δεν μπόρεσε ν’ απειλήσει το καλάθι, η ελληνική ομάδα δεν έδειχνε να έχει τα φόντα για να επικρατήσει της Σερβίας. Οι “αναλαμπές” των Καλατζή, Κορκοντζέλου και Λαγού, δεν ήταν αρκετές για να γλιτώσουν την ελληνική ομάδα.

Που είχε θετικό ξεκίνημα, βρίσκοντας σκορ από τον Καλατζή (δύο τρίποντα) και προηγήθηκε με 13-7. Το πρόβλημα στους “αιθέρες” ήταν έντονο για την ελληνική ομάδα, που έχασε πολλές μάχες (5 επιθετικά) κι αυτό επέτρεψε στη Σερβία να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της στο δεύτερο μισό του πρώτου 10λέπτου, τρέχοντας ένα επιμέρους 3-16. Κι αυτό ήταν που την έφερε μπροστά με 16-23 στο 11′, αλλά και της επέτρεπε να διατηρεί βραχεία κεφαλή στο προβάδισμα. Η ελληνική ομάδα έβγαλε αντίδραση, προσπάθησε και εν μέρει κατάφερε να ισορροπήσει το παιχνίδι, όμως κάποια αμυντικά λάθη και ορισμένες επιθετικές επιλογές, αποδεικνύοντας καθοριστικές, ώστε η Σερβία να παραμένει σε ρόλο οδηγού (31-38 στο ημίχρονο), αλλά και στα πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου (35-44).

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατάφερε να μαζέψει τη διαφορά (47-49), αλλά οι λανθασμένες επιλογές που είχε, στοίχιζαν. Οι Σέρβοι ήταν εμφανές ότι είχαν διαβάσει καλά τον τρόπο να περιορίσουν τον Σαμοντούροβ, δίνοντας χώρο στους άλλους Έλληνες διεθνείς, οι οποίοι ωστόσο δεν έβρισκαν τον τρόπο να… αγχώσουν τους αντιπάλους τους! Κι αυτό αποτυπώθηκε και στο ταμπλό, με τη διαφορά να εκτοξεύεται στο 50-67 στο 33′ κι ενώ είχαν προηγηθεί αρκετές ευκαιρίες για την ελληνική ομάδα να φέρει το ματς στα ίσια. Η απογοήτευση ήταν εμφανής στα πρόσωπα των Ελλήνων παικτών, με τον Καντζούρη να παίρνει εσπευσμένα τάιμ άουτ για να σταματήσει τον… κατήφορο. Δίχως αποτέλεσμα, ωστόσο, με την Ελλάδα να σκοράρει με το σταγονόμετρο, ενώ την ίδια ώρα οι Σέρβοι συνέχιζαν το “βιολί” τους (52-72, 54-76), βάζοντας τις βάσεις για να πανηγυρίσουν τη διαφαινόμενη νίκη τους. Το τελικό 77-63 για τη Σερβία ήρθε απόλυτα φυσιολογικά, με βάσει την εικόνα που έδειξαν οι “πλάβι”, ειδικά στο δεύτερο μισό της αναμέτρησης, όταν κι ανέβασαν στροφές, εκμεταλλεύτηκαν τα λάθη της ελληνικής άμυνας, αλλά έδειξαν και τις γνωστές τους ικανότητες στο σκοράρισμα (και) από μακρινή απόσταση.

Δεκάλεπτα: 16-21, 31-38, 47-55, 63-77
Διαιτητές: Καστίγιο (Ισπανία), Μπακί (Τουρκία), ΜακΝτόναλντ (Μ. Βρετανία)
Ελλάδα (Καντζούρης): Ευσταθίου 2 (5 ριμπ.), Κορκόντζελος 9 (3 ασίστ), Λαγός 8 (4 ριμπ., 3 κλεψ.), Πλώτας 3, Σπρίντζιος 6 (4 ριμπ.), Μπιλάλης 5 (6 ασίστ, 3 ριμπ.), Καλατζής 12 (3/5 τριπ.), Καλλιοντζής 2, Κωνσταντινίδης, Σαμοντούροβ 12 (5 ριμπ.), Ζούγρης 4 (5 ριμπ.), Δήμου.