Ευρωμπάσκετ U18: Τσάμπα ήττα για την Εθνική

charalampopoulosΠάλεψε, αλλά δεν τα κατάφερε η Εθνική Εφήβων, η οποία γνώρισε την ήττα από τη διοργανώτρια -και πολύ δυνατή- Τουρκία με 68-64 στο τελευταίο παιχνίδι της πρώτης φάσης του Ευρωμπάσκετ U18. Η ελληνική ομάδα ξεπέρασε γρήγορα το κακό ξεκίνημα, ανέτρεψε διαφορά 15 πόντων και είχε τον έλεγχο του αγώνα μέχρι τις αρχές της τέταρτης περιόδου, από εκεί και πέρα όμως προδόθηκε από τις λανθασμένες επιλογές της και έτσι θα ξεκινήσει τη δεύτερη φάση με μία νίκη και μία ήττα.

Ο Χαραλαμπόπουλος ήταν πάλι το σημείο αναφοράς στην επίθεση, ο Σταμάτης έβαλε τους 13 από τους 14 πόντους του στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ πολύ καλή δουλειά έκαναν δύο παίκτες που είχαν και οι δύο μαζί συνολική συμμετοχή 14 λεπτών στη διοργάνωση, ο Παπαγιάννης και ο Οικονομόπουλος. Η Ελλάδα περιόρισε επίσης τα λάθη της (10), ήταν όμως άστοχη στις βολές (10/18), έκανε πολλές βεβιασμένες ατομικές προσπάθειες και ήταν άστοχη πίσω από τη γραμμή των 6,75μ. (4/18). Το μόνο που δεν… πλήρωσε, πάντως, ήταν το καταστροφικό ξεκίνημα.

“Μπήκε” με καθυστέρηση στο γήπεδο η Εθνική

Παρ’ ότι μπήκε με καθυστέρηση 4,5 λεπτών στον αγώνα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έδειξε ότι έχει μέταλλο και βάθος στον πάγκο. Η Ελλάδα έχασε τις πρώτες 8 επιθέσεις, πέτυχε το πρώτο καλάθι της στο 4’22” και είδε την Τουρκία να προηγείται αρχικά με 12-0 και στο 7′ με 19-4, ωστόσο με πολύ καλή ομαδική άμυνα και έμφαση στις βοήθειες και στις gre-turαλλαγές, η Εθνική άρχισε να περιορίζει τους Τούρκους, ενώ παράλληλα ο Χαραλαμπόπουλος οδηγούσε την ομάδα στην επίθεση.

Ο παίκτης-κλειδί για την ανάκαμψη, πάντως, ήταν ο Γιώργος Παπαγιάννης. O σέντερ του Παναθηναϊκού άλλαξε τη ροή του αγώνα με την είσοδο του στο παρκέ (η Ελλάδα είχε +15 όσο βρισκόταν στο γήπεδο), μάζεψε ριμπάουντ, έβαλε καλάθια μέσα από το “ζωγραφιστό”, πρωτίστως όμως η παρουσία του αποτέλεσε φόβητρο στην καρδιά της ελληνικής ρακέτας. Κάπως έτσι το 19-4 στο 7′ έγινε 30-30 στο 17′ και 32-33 στο 18′, όταν η ελληνική ομάδα προηγήθηκε για πρώτη φορά στο παιχνίδι. Η Εθνική προηγήθηκε ακόμα και 45-40 στο 26′, ξαφνικά όμως το ματς άλλαξε.

Οταν οι Τούρκοι “βρήκαν” το χέρι τους (και τους διαδρόμους)…

Οι Τούρκοι έβαλαν δύο συνεχόμενα καλάθια και ο Παπαθεοδώρου επέλεξε να κοντύνει το σχήμα, βγάζοντας τον πύργο της Εθνικής από το γήπεδο. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο δεν ξαναμπήκε ποτέ ξανά… Η Εθνική κράτησε το προβάδισμα μέχρι το 32′ (54-49), το γενικότερο πρόβλημα στην επίθεση όμως ήταν εμφανές και δεν λυνόταν όσο κι αν σκόραρε ο Σταμάτης. Οι Τούρκοι άρχισαν να βρίσκουν διαδρόμους προς το ελληνικό καλάθι και όταν βρήκαν και το… χέρι τους από μακριά, ανέκτησαν τον έλεγχο του αγώνα.

Ο Κορκμάζ έδωσε στην Τουρκία ξανά το προβάδισμα στο 35′ με τρίποντο αλλά το σουτ που πόνεσε ακόμα περισσότερο ήταν αυτό που έβαλε ο Ουγκουρλού στο 36′, κάνοντας το σκορ 62-58. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα απλά δεν μπορούσε να σκοράρει. Σχεδόν 6 λεπτά έκανε να βάλει καλάθι η Εθνική στην τελευταία περίοδο, κατά την οποία σκόραρε σχεδόν αποκλειστικά με βολές. Ο Χαραλαμπόπουλος έσπασε το ρόδι 29” πριν από τη λήξη, μείωσε σε 62-60, ωστόσο οι Τούρκοι ήταν εύστοχοι στις βολές που εκτέλεσαν στο τέλος και η δεύτερη ανατροπή δεν έγινε ποτέ.

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ 68-64
ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 24-13, 36-33, 49-52, 68-64
ΤΟΥΡΚΙΑ (Ουγκουράτα): Μπαϊράμ, Ουγκουρλού 9 (1), Οζντεμιρόγλου 8 (2), Αρσλάν 8 (1), Τζεκίμ 5 (1), Μπαϊκάν 2, Κορκμάζ 8 (1), Αράρ, Ολμάζ, Ουλουμπάι 13 (4ασ.), Ακιέλ 2, Γκιουβέν 13 (9ρ.).
ΕΛΛΑΔΑ (Παπαθεοδώρου): Τολιόπουλος 3 (1), Κόνιαρης 5 (1), Κώττας, Οικονομόπουλος 5 (1), Μήτογλου 4, Μουράτος 7 (1), Τσαλμπούρης, Μπιλλής, Σταμάτης 14, Παπαγιάννης 8 (8ρ.), Χαραλαμπόπουλος 18 (8ρ., 3ασ., 2κλ., 3κ.).