Ζητά την τιμωρία των Καραβίτη-Παπαθανασίου η ΑΕΚ

Εγγραφη διαμαρτυρία – καταγγελία στην ΚΕΔ/ΕΟΚ κατέθεσε η διοικούσα επιτροπή του Τμήματος Μπάσκετ της ΑΕΚ δια του Εφόρου Αλέξανδρου Αλεξίου, διαμαρτυρόμενη για τη διαιτησία του αγώνα της περασμένης Κυριακής στη Νέα Ερυθραία. Η Ενωση ζητάει να γίνει άμεσα πειθαρχική δίωξη σε βάρος των Καραβίτη, Παπαθανασίου και κάνει ακόμη λόγο για αλλοιώσεις αποτελεσμάτων λόγω διαιτητικών σφαλμάτων σε πολλούς αγώνες του νότιου ομίλου της Β’ Εθνικής…

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

«ΠΡΟΣ

ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ (ΚΕΔ) ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Του αθλητικού Σωματείου με την επωνυμία «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ» (Α.Ε.Κ.), που εδρεύει στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής κι εκπροσωπείται νόμιμα, δια του Εφόρου του Τμήματος Καλαθοσφαίρισης Ανδρών Αλέξανδρου Αλεξίου
========================================

Αθήνα 13.3.2013

Α. Με την παρούσα διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη σε βάρος της ομάδας μας διαιτησία των κυρίων Καραβίτη και Παπαθανασίου στον αγώνα «ΠΑΝΕΡΥΘΡΑΪΚΟΣ – ΑΕΚ», που διεξήχθη στις 10 Μαρτίου 2013 στα πλαίσια του Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης Β’ Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών, και ειδικότερα καταγγέλλουμε τα εξής:

1. Με τη διαιτησία των ανωτέρω διαιτητών, αλλοιώθηκε προφανώς και άνευ οιασδήποτε αμφιβολίας το αποτέλεσμα του αγώνα, από το οποίο, εν πολλοίς, κρίνεται η πρώτη θέση του ομίλου μας, που οδηγεί σε απευθείας άνοδο προς την Α2.

2. Η σωρεία των διαιτητικών λαθών σε βάρος της ομάδας μας κυριολεκτικά μετέτρεψε μία εύκολη επικράτηση της ομάδας μας σε ήττα με σουτ στην εκπνοή του αγώνα, και αφού προηγουμένως τα αλλεπάλληλα διαιτητικά σφυρίγματα προκάλεσαν αυτήν την εξέλιξη, δηλαδή να κριθεί ο αγώνας από σουτ στην εκπνοή από χέρια αντιπάλου της ΑΕΚ.

Προς απόδειξη των ανωτέρω, ως προς την καθαρά αγωνιστική συμπεριφορά και διάθεση των εν λόγω διαιτητών, θα σας προσκομιστεί άμεσα ψηφιακός φορέας με οπτικοακουστικό υλικό.

Β. Περαιτέρω, και κατόπιν διαδοχικών διαιτητικών σφαλμάτων και αλλοιώσεων αποτελεσμάτων, στους αγώνες καλαθοσφαίρισης των εθνικών πρωταθλημάτων και ειδικότερα αναφορικά με τον όμιλο της Β’ Εθνικής Κατηγορίας στον οποίο συμμετέχουμε, επισημαίνουμε τη θέση μας και την καθιστούμε σαφή προς κάθε μέλος σας και κάθε διαιτητή:

• Ο διαιτητής έχει την υποχρέωση να είναι δίκαιος και αντικειμενικός και αδέκαστος και να απονέμει δικαιοσύνη με βάση τις αρχές της ίσης μεταχείρισης και του ευ αγωνίζεσθαι. Η τετριμμένη -κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα- παραδοχή ότι ο διαιτητής ως άνθρωπος δικαιολογείται για τα λάθη του, είναι αβάσιμη και απαράδεκτη, δεδομένου ότι ο ρόλος του διαιτητή απαιτεί ακριβώς το αντίθετο : διαρκή οξύνοια και ίση μεταχείριση περιπτώσεων παραπτωμάτων και επιβολή ποινών με βάση τον εκάστοτε ισχύοντα Κανονισμό. Ανθρώπινα λάθη ή αδυναμία αντίληψης συγκεκριμένων φάσεων, αναπόφευκτα οδηγεί σε άνισες μεταχειρίσεις και καθιστά το διαιτητή επικίνδυνο και για τον αγώνα που διαιτητεύει και για τις ομάδες και για το άθλημα.

• Αποφθέγματα τύπου «είμαστε άνθρωποι, αναρωτηθείτε εάν εσείς σαν άνθρωποι δεν έχετε κάνει λάθη», όπως μας δηλώθηκε από τον πρώτο διαιτητή του αγώνα Ψυχικού – ΑΕΚ κ. Ρήγα Θεοδωρόπουλο, δεν δύνανται να βρουν πεδίο εφαρμογής σε θέματα διαιτησίας και δεν αποτελούν «συγχωροχάρτια» για οποιονδήποτε διαιτητή. Αντιθέτως αναδεικνύουν ζητήματα διαιτητικής επάρκειας τουλάχιστον.

• Το δικαιϊκό μας σύστημα τιμωρεί ποινικά κάθε δράστη ενεργούντα με δόλο σκοπού, ακόμη και με ενδεχόμενο δόλο, σε πολλές δε περιπτώσεις τιμωρητέα είναι και τα αδικήματα που τελούνται εξ αμελείας. Περιπτώσεις κατά τις οποίες ο δράστης έχει ιδιαίτερο καθήκον εξ ιδιότητος η αμέλεια δεν συγχωρείται. Αντιστοίχως σε αστικό επίπεδο τιμωρητέες και γενεσιουργοί αποζημιώσεων είναι αδικοπρακτικές συμπεριφορές που προκαλούνται ακόμη και εξ αμελείας. Πειθαρχικά δε και μόνη η παραβατικότητα στην εφαρμογή των κανονισμών συνιστά αιτία διώξεως και επιβολής ποικίλων τιμωριών.

Γ. Κατόπιν των ανωτέρω, επιφυλασσόμενοι κάθε νομίμου δικαιώματός μας για την αποκατάσταση κάθε ηθικής και υλικής ζημίας που υπέστημεν και υφιστάμεθα από την αδικοπρακτική συμπεριφορά συγκεκριμένων διαιτητών

Διαμαρτυρόμαστε για την άνιση μεταχείριση της ομάδας μας στους αγώνες της και τα διαιτητικά σφάλματα σε βάρος της,

Καταγγέλλουμε τη διαιτησία των κυρίων Καραβίτη και Παπαθανασίου σε βάρος μας στον αγώνα ΠΑΝΕΡΥΘΡΑΪΚΟΣ – ΑΕΚ της 10.3.2013, εκ της οποίας επήλθε ως αποτέλεσμα της αδικοπρακτικής συμπεριφοράς τους η αλλοίωση του αποτελέσματος του αγώνα, η διακινδύνευση της επίτευξης των στόχων μας, η διατάραξη του κλίματος στην ομάδα μας και ο κλονισμός της ψυχολογίας αθλητών, προπονητών και παραγόντων της, παράλληλα δε προκλήθηκε σαφώς δυσφήμιση του αθλήματος μη συγχωρούμενη από την «αιτιολογία των ανθρωπίνων λαθών»,

Σας καλούμε να ασκήσετε άμεσα πειθαρχική δίωξη σε βάρος των ανωτέρω διαιτητών και να τους τιμωρήσετε παραδειγματικά και

Ζητούμε να μας γνωστοποιήσετε εγγράφως τα στοιχεία διευθύνσεώς των, άλλως τα στοιχεία διευθύνσεων αντικλήτων τους σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε τη γνωστοποίησή τους (ακόμη και Υμών της ΚΕΔ ως νόμιμης έδρας – διεύθυνσης των διαιτητών), προκειμένου να μπορέσουμε να κοινοποιήσουμε έγγραφα προς αυτούς προσωπικά.

Για το διαμαρτυρόμενο, καταγγέλλον, προσκαλούν Σωματείο

Ο Έφορος του Τμήματος Καλαθοσφαίρισης

Αλέξανδρος Αλεξίου».