Λύση στο γηπεδικό ζητούν οι “άστεγοι” απ’ τον Δήμαρχο…

Το χρόνιο πρόβλημα στο μπάσκετ του Ηρακλείου για το γήπεδο κάνει επανέρχεται και φέτος στο προσκήνιο. Έτσι τέσσερις ομάδες Φιλαθλητικός, Ανδρογέας, Δειλινο και Χάνδακα που αγωνίζονται στο τοπικό Κρήτης ζητούν μέσω επιστολής από τον δήμαρχο Ηρακλείου, Γιάννη Κουράκη να βρει λύση στο πρόβλημά τους.

Οι συγκεκριμένες ομάδες δεν μπορούν να κάνουν προπονήσεις, αφού δεν υπάρχει ελεύθερο γήπεδο να τους παραχωρηθεί. Το «Μελίνα Μερκούρη» που μέχρι πρότινος κατά το ήμισυ είχαν ως έδρα φέτος είναι πλήρης στις ώρες μιας και φιλοξενεί όλα τα τμήματα υποδομής του Ηροδότου, όπως κι τις υποχρεώσεις της ανδρικής ομάδας.

Επίσης δυσκολία υπάρχει και η ανεύρεσης ωρών στο Λίντο αναγκάζοντας τους 4 προέδρους των συλλόγων στην αποστολή της συγκεκριμένη επιστολής:

Αναλυτική η επιστολή:

« Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για θέματα αθλητισμού αλλά και το έργο το οποίο επιτελέσατε ως αρμόδιος υφυπουργός σε μία σημαντική περίοδο για την προετοιμασία των ολυμπιακών αγώνων σας  ζητούμε να δώσετε μια άμεση λύση στο  γηπεδικό  πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, αποκαθιστώντας την ισονομία για  όλους τους δημότες και ομάδες της πόλης μας.

Κύριε Δήμαρχε είναι αδιανόητο και ντροπιαστικό για όλους, εν έτει 2011 η πόλη του Ηρακλείου η Ολυμπιακή Πόλη του 2004 να έχει ομάδες μπάσκετ στην πρώτη κατηγορία της Κρήτης, στον προθάλαμο της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας  που αναγκάζονται να  φεύγουν από τον νέο μεγάλο  Καλλικρατικό  Δήμο Ηρακλείου και να  αναζητούν στέγη σε όμορους Δήμους, όπως των Αρχανών και τις Μελέσσες ή της Χερσονήσου.

Είμαστε μία πόλη που χάρη και στις δικιές σας προσπάθειες έχει αυτή την στιγμή  πέντε κλειστά γήπεδα μπάσκετ: Το Λίντο, της Αλικαρνασσού, του ΤΕΙ, ΠΑΝΕΠΗΣΤΗΜΙΟΥ, και το νέο Κλειστό στα Δύο Αοράκια – δεν αναφέρουμε το ΔΑΠΚΗ γιατί οι διαστάσεις του δεν είναι αυτές  που ορίζουν οι κανονισμοί.

Πέντε γήπεδα, λοιπόν, το εξής ένα για εμάς: το Λίντο. Ένα γήπεδο του οποίου την ευθύνη του αυτή την στιγμή όπως ξέρετε έχει η διοίκηση του ΕΑΚΗ και καλύπτει της ανάγκες των ομάδων των εθνικών κατηγοριών. Τους  λόγους που τα γήπεδα του ΤΕΙ,ΑΕΙ, και ορακίων  δεν είναι ανοικτά  προς την κοινωνία του Ηρακλείου τους γνωρίζετε καλύτερα από εμάς και, ίσως, ως ένα βαθμό να είναι και κατανοητοί.

Δεν είναι όμως κατανοητό και ηθικό, κύριε Δήμαρχε, το καθεστώς  λειτουργίας του δημοτικού κλειστού γυμναστηρίου Μελίνα Μερκούρη στο δημοτικό διαμέρισμα της Ν. Αλικαρνασσού ή στον πρώην Δήμο  Αλικαρνασσού. Και απευθυνόμαστε σε σας καθώς μιλάμε για μία εγκατάσταση που ανήκει από 01/01/2011 στο νέο Δήμο Ηρακλείου και κατ’ επέκταση σε όλους τους δημότες του.

Εδώ θα θέλαμε να τονίσουμε ότι δεν έχουμε καμία διάθεση αντιπαράθεσης με τους κατοίκους της  Αλικαρνασσού και συνδημότες μας, πλέον, αντίθετα τιμούμε την ιστορικότητα της Αλικαρνασσού και τη δύναμη όλων αυτών  των ανθρώπων που ξαφνικά ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους, τη Μικρά Ασία, και κατάφεραν  να  δημιουργήσουν  και να προοδεύσουν σε όλους τους τομείς της επαγγελματικής και κοινωνικής  ζωής  στη νέα τους  πατρίδα.

Άλλωστε πολλοί από εμάς έχουμε κοινές ρίζες με εκείνους. Το Ηράκλειο, όπως γνωρίζετε κύριε Δήμαρχε, ήταν από τις πόλεις της Κρήτης που όχι απλά δέχτηκε άλλα αγκάλιασε κιόλας όλους αυτούς τους ανθρώπους την δύσκολη εκείνη περίοδο, σε αντίθεση με άλλες πόλεις της Κρήτης.

Συνεχίζοντας, λοιπόν, μας είναι δύσκολο να δεχτούμε πως ένα δημοτικό γυμναστήριο της πόλης μας έχει – λέει – παραχωρηθεί σε ένα σωματείο, το οποίο το εκμεταλλεύεται εξ ολοκλήρου για τις ακαδημίες, τα τμήματα εκμάθησης, τα παιδικά, εφηβικά, το γυναικείο και το ανδρικό του. Ένα γήπεδο που μεγάλο μέρος των λειτουργικών εξόδων (φώτα, νερό, υπάλληλο,  κλπ) κάλυπτε ο πρώην Δήμος αλλά συνεχίζει και ο καινούργιος.

Και εδώ τίθενται κάποια ερωτήματα που απαιτούν δημόσιες απαντήσεις.

Έχει υπολογίσει κανείς τα έσοδα που προκύπτουν από της συνδρομές των παιδιών των ακαδημιών και τα έσοδα του κυλικείου; Τα ποσά είναι πραγματικά μεγάλα.  Διατίθενται προς όφελος όλων των δημοτών και με διαφάνεια; Αποτελούν αυτά όλα αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα στα σωματεία όλης της πόλης; Ποιες ήταν οι σκοπιμότητες και ποιους εξυπηρετούσαν, αν αληθεύει ότι το γήπεδο παραχωρήθηκε προεκλογικά από τον πρώην Δήμο στον τοπικό σύλλογο μπάσκετ, και ποιους συνεχίζει να εξυπηρετεί η συνέχιση αυτού του καθεστώτος  λειτουργίας;

Κύριε Δήμαρχε,  είμαστε ερασιτεχνικά σωματεία που προσπαθούν να αναπτύξουν το άθλημα και να φέρουν τα νέα  παιδιά κοντά στον αθλητισμό, κρατώντας τα μακριά από βλαπτικές συνήθειες. Είμαστε άνθρωποι που αγαπάνε αυτό που κάνουν, καταναλώνουν  χρόνο και χρήμα  για αυτό που αγαπούν.

Δεν αντέχουμε όμως  να φεύγουμε από την πρωτεύουσα πόλη μας, το Ηράκλειο, και να εκλιπαρούμε για προπόνηση μακριά από τα σπίτια μας. Δεν αντέχουμε άλλο να διακινδυνεύουμε στους δρόμους κάθε μέρα την ίδια μας την ζωή, και δεν αντέχουμε άλλο το κόστος αυτής της κατάστασης.

Κύριε Δήμαρχε, πιστεύουμε στην κοινωνία των ίσων ευκαιριών, τη δίκαιη κοινωνία όπου η προσπάθεια του πολίτη δε θα εμποδίζεται από σκοπιμότητες ,ρουσφέτια, μικροεξυπηρετήσεις , όπου οι αιρετοί μας άρχοντες  θα προστατεύουν την ισονομία των πολιτών και θα αποτελούν μαζί με τους άλλους θεσμούς την ομπρέλα προστασίας των πολιτών απέναντι στους «έξυπνους» που προσπαθούν  να ζουν  εις βάρος των άλλων. Πιστεύουμε ότι η έλλειψη οπαδών εν είδη στρατού και οι ακρότητες προκειμένου να ικανοποιούμε τις επιδιώξεις μας δεν είναι αδυναμία, αλλά αξιοπρέπεια.

Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αποτελεί την ραχοκοκαλιά του ελληνικού αθλητισμού, σε όλα τα αθλήματα, σας παρακαλούμε στηρίξτε τον. Ζητούμε ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ  την διαχείριση του κλειστού Μελίνα Μερκούρη από τον Δήμο Ηρακλείου προς όφελος όλων των δημοτών και των ομάδων, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη μεταχείριση απέναντι στην τοπική ομάδα της Αλικαρνασσού, ως ένα βαθμό, αφού αγωνίζεται σε εθνική κατηγορία.

Κύριε Δήμαρχε, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας και τις δημοκρατικές σας καταβολές, ως δημότες της πόλης ελπίζουμε να αποκαταστήσετε την αδικία και την ηθική προασπίζοντας και το δημόσιο συμφέρον.

Οι πρόεδροι των ομάδων: Φιλαθλητικός, Ανδρογέας, Δειλινό, Χάνδακας».