Ζούπας: «Ισως έτσι έπρεπε να γίνει»

Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν πως «ο παλιός είναι αλλιώς…». Και αυτό γιατί εκτός του ότι πρόκειται για τη σημαία του Αμύντα αποτελεί και σταθερή αξία όσον αναφορά τη θέση του πλέι μέικερ.

Ο Αμύντας στηρίζει πολλά πάνω στον Λεωνίδα Ζούπα και όχι άδικα αφού για μια ακόμα φορά έβγαλε ασπροπρόσωπη την ομάδα του. Η καλή του παρουσία στο ντέρμπι με το Παγκράτι ήταν μόνο η… αρχή γιατί για το τέλος επιφύλασσε το λέι απ που έσπασε την παράδοση που θέλει τον Αμύντα να ηττάται στις μεταξύ τους αναμετρήσεις.

Ο 29χρονος πλέι μέικερ μίλησε για τη νίκη που… άργησε να έρθει, για την αχίλλειο πτέρνα της ομάδας, αλλά και για τους πρωτοπόρους του βαθμολογικού πίνακα.

«Οι παραδόσεις παίζουν το ρόλο τους αλλά είχε έρθει ο καιρός να κάνουμε και εμείς μία νίκη. Το κυνηγήσαμε πέρσι δύο φορές, ήμασταν άτυχοι, αλλά φέτος αξίζαμε τη νίκη. Ημασταν καλύτεροι», αναφέρει χαρακτηριστικά για τη νίκη επί του Παγκρατίου ο Λεωνίδας Ζούπας και συνεχίζει:

«Είχαμε μεγαλύτερο πάθος για τη νίκη στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού,  είχαμε καλύτερες επιλογές και εκμεταλλευτήκαμε τις αδυναμίες του αντιπάλου. Ημασταν και τυχεροί, γιατί ένα ματς που κρίνεται στον πόντο χρειάζεται και λίγη τύχη παραπάνω, κάτι που δεν είχαμε στα προηγούμενα ματς που χάσαμε στον πόντο. Λίγο από όλα λοιπόν… ».

Η νίκη μπορεί να ήρθε, όχι όμως και τόσο εύκολα, αφού ο Αμύντας παρά το ότι είχε στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα το προβάδισμα στην τέταρτη περίοδο με τα λάθη του έβαλε τους «ροσονέρι» στο παιχνίδι: «Είχαμε μικροπροβλήματα την περασμένη εβδομάδα. Στο τέλος ίσως ήμασταν λίγο κουρασμένοι. Ισως μας επηρέασε και η πίεση που νιώθαμε καθώς έχουμε χάσει έξι παιχνίδια.  Το Παγκράτι είναι καλή ομάδα ειδικά στην επίθεση, έβαλε και κάποια δύσκολα σουτ , με αποτέλεσμα να φύγει το παιχνίδι από τα χέρια μας στα 8” πριν το φινάλε. Το βασικότερο είναι η κούραση και το άγχος που μας βάρυνε παραπάνω από ότι έπρεπε με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε λάθη. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά».

Το καλάθι του ήταν αυτό που έδωσε στον Αμύντα τη νίκη, όμως πως είναι να παίρνεις εσύ αυτή την προσπάθεια; «Ημουν σε καλή μέρα και καλή κατάσταση. Δεν είχα άγχος, είχα θετική ψυχολογία. Ολη η ομάδα πίστευε ότι θα κάνω καλή επιλογή, είχα δηλαδή και τη ψυχολογική στήριξη από όλους. Ημουν σίγουρος ότι θα κάνω το καλύτερο, είτε μπάσιμο ή κάποια πάσα ώστε να γίνει  ανοιχτό σουτ».

Η τελευταία νίκη του Αμύντα επί του Παγκρατίου συναντάται τη σεζόν 2005-06 όταν οι δύο ομάδας αγωνίζονταν στη Β΄εθνική. Μια παράδοση λοιπόν έσπασε… «Είναι μια δικαίωση όχι μόνο για μένα, αλλά και για την περσινή και προπέρσινη ομάδα που έχασε τέσσερις φορές από το Παγκράτι (σ.σ 2009-10, 2010-11). Είναι και το τοπικό ντέρμπι αυτό και μόνο σε αγχώνει παραπάνω. Ηταν και θέμα ψυχολογίας.  Είναι σαν να χάναμε στα προηγούμενα ματς από τις…  φανέλες. Δεν πιστεύω στη μοίρα, αλλά ίσως και τελικά να ισχύει. Ισως έτσι έπρεπε να γίνει».

Όπως κέρδισε στον πόντο έτσι ο Αμύντας χάσει αγώνες (σ.σ όπως στην Πάτρα):  «Όταν παίζει καλά και χάνεις υπάρχει απογοήτευση. Προτιμώ να παίζω χάλια και να κερδίζουμε  παρά καλά και να χάνουμε.  Μας είχε πάρει από κάτω γιατί παλέψαμε όλα τα ματς.  Υπάρχει πίεση που βαραίνει την ομάδα. Σε κάποια πράγματα που θα φαινόντουσαν εύκολα, όπως είναι οι βολές,  τελικά είναι πιο δύσκολο από ότι περιμένεις και όταν αυτό είναι επαναλαμβανόμενο τελικά βαραίνει τα πόδια των παικτών. Παρότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάνει πολύ κακό παιχνίδι στο τέλος κάνουμε κάποια λάθη μοιραία που μας στοιχίζουν της νίκες».

Οι ελεύθερες βολές έχουν στοιχήσει μέχρι τώρα, ενώ έχουν αποδειχτεί η αχίλλειος πτέρνα της ομάδας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο ματς με το Παγκράτι πέτυχαν μόλις 14/30:  «Το βασικό μειονέκτημα μας τη φετινή σεζόν. Πάντα δηλαδή ήταν αλλά φέτος το κακό έχει παραγίνει.  Είναι και θέμα ψυχολογίας του παίκτη. Οση προπόνηση και να κάνεις, στο παιχνίδι αν ο παίκτης νιώθει καλά θα τις βάλει.  Το θέμα είναι ότι καταφέραμε να ξεπεράσουμε και αυτό για να κερδίσουμε στο ματς με το Παγκράτι. Αν κάνουμε τα υπόλοιπα κάποια στιγμή θα βελτιώσουμε και τον τομέα των βολών και  θα κερδίζουμε πιο εύκολα», δήλωσε ο αρχηγός της ομάδας και συνέχισε σχολιάζοντας την επόμενη πρόκληση στην Κρήτη απέναντι στον ΟΦΗ:

«Είναι μια πολύ δυνατή ομάδα που έχει φτιαχτεί για άνοδο. Στο γήπεδο της είναι το φαβορί. Προέρχεται από ήττα και θέλουν να κλείσουν τη χρονιά πριν τα Χριστούγεννα με νίκη είναι και αυτοί πιεσμένοι. Δεν μας τρομάζει, έχουμε περάσει από τη θέση τους,  ήμασταν και εμείς πιεσμένοι και θέλαμε νίκες. Αρα ξέρουμε πως θα μας αντιμετωπίσουν. Αν παίξουμε καλά μπορούμε να τους κοντράρουμε. Ολες οι ομάδες έχουν δείξει πως είναι ισοδύναμες και τα περισσότερα ματς κρίνονται με μικρές διαφορές».

Οι ομάδες που υποβιβάζονται είναι πέντε, γι΄αυτό και οι κακές ήττες μπορούν και να «κάψουν» τον Αμύντα: «Το γεγονός ότι υποβιβάζονται πέντε έχει κάνει πολύ δύσκολη τη σεζόν. Οι περισσότερες ομάδες, αν εξαιρέσεις 4-5, πάνε για την παραμονή. Στόχος είναι να σωθούμε. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Το ότι έχουμε παίξει καλά αλλά στο τέλος ηττηθήκαμε ίσως μας στοιχήσει, μακάρι όχι. Αν συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό θα κάνουμε και μεγάλες νίκες».

Τέλος, δεν μπορούσαμε να αφήσουμε απέξω τις ομάδες που θα διεκδικήσουν την άνοδο: «Νομίζω η Ελευσίνα έχει βγάλει από τα πιο δύσκολα προγράμματα, είναι σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση και έχει και το μεγαλύτερο βάθος σαν ρόστερ.  Αυτό της δίνει την ικανότητα να κάνει μεγάλες νίκες, σε κάθε ματς να έχει και διαφορετικούς παίκτες που τη βοηθάνε. Εχει κάποιες σταθερές αξίες, αλλά έχει και σημαντική βοήθεια από τον πάγκο. Αυτό κάνει τη διαφορά στην Α2, ο πάγκος θα δώσει τις έξτρα βοήθειες.

Ο Απόλλωνας με την προσθήκη του Πέτροβιτς ανέβηκε μία κλάση, ειδικά στην επίθεση είναι ένας παίκτης που μπορεί να προσφέρει 15-20 πόντους. Εχει και την έδρα της και παρότι έπαιξε με τη φωτιά, εκτός από το ματς με τις Σέρρες κατάφερε να μην χάσει.  Εύκολα ή δύσκολα κερδίσεις αυτό που μετράει στο τέλος είναι η νίκη.  Αν κρατήσει την έδρα θα είναι μέσα στα φαβορί. Παρότι δεν έχουμε παίξει με την ΑΕΚ δείχνει να είναι σε πολύ καλή κατάσταση, από ότι δείχνουν και τα αποτελέσματα. Εχει έμπειρους παίκτες, ένα καλό σερί και αν δεν έχουν προβλήματα τραυματισμών θα είναι μέσα στους διεκδικητές της ανόδου.

Τώρα, το Λαύριο είναι δεμένη ομάδα, είχε κάποια προβλήματα τραυματισμών. Αν δέσει περισσότερο πιστεύω ότι θα αντέξει μέχρι τέλους. Τέλος, ο ΟΦΗ έχει βαθύ ρόστερ το οποίο όμως δεν φάνηκε τις πρώτες αγωνιστικές. Πρέπει να κάνει ένα σερί νικών που θα τον φέρει πιο ψηλά στη βαθμολογία.  Όμως όλα θα κριθούν στη διάρκεια από αυτό εξαρτάται ποιες ομάδες θα ανέβουν».