Ηλ. Ζούρος: «Στόχος να είμαστε ανταγωνιστικοί σε κάθε ματς»…

Η ήττα απ’ την Ιταλία στο τελευταίο παιχνίδι του τουρνουά «Ακρόπολις» φανέρωσε κάποιες απ’ τις αδυναμίες της εθνικής ομάδας, τις οποίες πάντως ο ομοσπονδιακός προπονητής Ηλίας Ζούρος έδειξε να τις γνωρίζει εκ των προτέρων. Λίγες ώρες μετά το τέλος της αναμέτρησης, ο Έλληνας κόουτς μίλησε στον Sentra 103,3, τόσο για τους στόχους της ελληνικής ομάδας στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας, όσο και για την επιλογή της 12άδας.

Αναλυτικά μίλησε:
Για τα σημεία που η Εθνική ομάδα χρειάζεται δουλειά: «Η δουλειά δεν κερδίζετε από έναν αγώνα. Θέλουν χρόνο αυτά τα πράγματα η ομάδα είναι νεανική και η παλιά φρουρά βοηθά τους νέους. Είμαστε σε καλή διάθεση, υπάρχει ενθουσιασμός, διάθεση, σοβαρότητα και είμαστε αισιόδοξοι πως θα είμαστε ανταγωνιστικοί σε κάθε ματς».

Για την χθεσινή ήττα από την Ιταλία στο τελευταίο φιλικό προετοιμασίας: «Το χθεσινό ματς ήταν καλό σε πολλούς τομείς. Ευελπιστώ να υπάρχει βελτίωση γιατί όταν μια ομάδα είναι καινούργια χρειάζεται να είναι έτοιμοι οι παίκτες της την κατάλληλη στιγμή. Το Ευρωμπάσκετ ξεκινάει σε λίγες μέρες. Σε κάποια στιγμή χάθηκε η συγκέντρωση και είναι καλό που έγινε σ’ ένα δυνατό φιλικό προετοιμασίας. Χθες δεν είχαμε την ταχύτητα που πρέπει να έχουμε. Πρέπει να βελτιωθούμε σε αυτό το κομμάτι, γιατί με ομάδες που έχουν παίκτες από το ΝΒΑ θα πρέπει να ανταποκριθούμε με καλή άμυνα και ταχύτητα. Ήμασταν λίγο μπουκωμένοι, λίγο αγχωμένοι, αλλά είναι κάτι που βελτιώνεται σταδιακά και μπορεί να γίνει πολύ καλύτερο».

Για το ρόστερ της Εθνικής για το Ευρωμπάσκετ: «Είναι αλήθεια πως είναι άπειρη η ομάδα, αλλά καλύπτεται από την ομοιογένεια, την χημεία και την διάθεση των παικτών. Αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι να μπορέσει γρήγορα να επιστρέψει ο Νικ Καλάθης σε καλή φυσική κατάσταση. Έχει μπει στο πρόγραμμα, αλλά είναι φανερό στο παιχνίδι του ότι δεν είναι στο επίπεδο που μπορεί. Δοκίμασα και τον Σλούκα και έδειξε ότι μπορεί να αγωνιστεί σε αυτό το επίπεδο. Είναι σημαντικό ότι μας βοηθά πολύ γιατί έχει ποιότητα και πιστεύω έχει λαμπρό μέλλον μπροστά του γιατί είναι σοβαρός πειθαρχημένος και με ταλέντο. Τέτοιος παίκτης είναι και ο Μάντζαρης, άσχετα αν δεν θα είναι τελικά στην ομάδα. Μόνο καλά λόγια έχω για αυτόν να πω».

Για το γεγονός ότι ο Γιάννης Μπουρούσης χρησιμοποιείται σε πολλές θέσεις και πόσο έχει βοηθήσει μαζί με τους Ζήση, Φώτση τα νέα παιδιά: «Η αλήθεια είναι ότι έχουμε δυσκολέψει κι εμείς τη ζωή του Γιάννη με την άποψη ότι τον χρησιμοποιούμε σε πολλές θέσεις. Ενώ προσπαθεί πάρα πολύ, υπάρχουν στιγμές που δυσκολεύεται. Δεν είναι εύκολο να προσαρμοστεί. Ο Γιάννης μας δίνει την ποιότητα που θέλουμε και μαζί με τους έμπειρους παίκτες έχουν βοηθήσει τ’ άλλα παιδιά, όχι μόνο με την απόδοση τους στο γήπεδο, αλλά και στα αποδυτήρια. Είναι παιδιά τα οποία κρατούν το υψηλό επίπεδο στην Εθνική.
Αν έχει κρατήσει πράγματα από τις προπονήσεις που δεν τα έδειξε στο γήπεδο κατά τη διάρκεια των φιλικών: Δεν έχουμε κρατήσει τίποτα. Τα παίξαμε αυτά που δουλεύουμε, απλά δεν τα παίξαμε χθες. Τα έχουμε δοκιμάσει όλα αλλά σε διαφορετικές προπονήσεις. Έτσι νομίζω είδαμε πολύ καλύτερα πως θα βελτιωθούμε, τι κάνουμε λάθος και τι σωστά. Χθες κάναμε κάτι διαφορετικό, σε αυτές τις προπονήσεις δεν έχει νόημα τι θα κάνεις αλλά πως θα το κάνεις».

Για την οργάνωση των φιλικών αγώνων από την Ομοσπονδία: «Η Ομοσπονδία από την πλευρά της έκανε αυτό που ήταν να κάνει στο “Ακρόπολις” αλλά το Μαυροβούνιο επειδή είμαστε στον ίδιο όμιλο αρνήθηκε να έρθει. Από την πλευρά της Ομοσπονδίας έγινε πολύ καλή κατανομή φιλικών. Όλα τα φιλικά ήταν εποικοδομητικά και μας έδωσαν κάτι, αν εξαιρέσουμε το Αμερικανικό κολέγιο που δεν έχει αίσθηση του Ευρωπαϊκού μπάσκετ».

Για τους στόχους της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ: «Ξέρουμε ποιοι είμαστε και βλέπουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Σε αυτές τις διοργανώσεις είναι λάθος να κοιτάς μακριά και να μιλάς πριν. Οι ομάδες είναι διαφορετικές λόγω του λοκ άουτ στο ΝΒΑ. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κοιτάμε ένα – ένα τα παιχνίδια, να μείνουν φρέσκοι οι παίκτες να καταλάβουν και οι “12” ότι είναι χρήσιμοι και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Είναι πολλά τα παιχνίδια. Αυτό θα λυθεί με την χρησιμοποίηση όλων των παικτών».