Ηλ. Ζούρος: “Περιμένουμε τον Λουκά στην προετοιμασία”…

Η απόφαση του Λουκά Μαυροκεφαλίδη να μην συμμετάσχει στις υποχρεώσεις της εθνικής ομάδας, έχει “αναστατώσει” το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Ηλίας Ζούρος, πάντως δείχνει ακόμη και τώρα να υπολογίζει τον διεθνή σέντερ, καθώς όπως δήλωσε στον Sentra 103,3 “… τον περιμένουμε στην προετοιμασία κι από εκει και πέρα θα δούμε το τι μέλλει γενέσθαι”.

Ο Έλληνας κόουτς, πάντως στη ραδιοφωνική του συνέντευξη δεν στάθηκε μόνο στον Μαυροκεφαλίδη, αλλά αναφέρθηκε τόσο στις τρεις σημαντικές απουσίες της εθνικής (Διαμαντίδης, Παπαλουκάς, Τσαρτσαρής), στον Μπουρούση, αλλά και στην απόφαση να μπει… νέο αίμα στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ηλία Ζούρου:

Για το πως αισθάνεται ως προπονητής του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος:
“Σίγουρα είναι μεγάλη χαρά και τιμή για έναν προπονητή να είναι στην Εθνική ομάδα, σε μια από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο, και με πολλές διακρίσεις. Είναι, λοιπόν, μεγάλη η ευθύνη και η πρόκληση για να συνεχίσουμε στο δρόμο που ήμασταν”.

Για το μπάσκετ και την κρίση που περνάει η Ελλάδα:
“Το μπάσκετ είναι ένα κομμάτι της ζωής και της κοινωνίας. Γενικά η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίση, δεν είναι μόνο το μπάσκετ. Γενικά η χώρα έχει πολλά προβλήματα, οπότε θα είναι σημαντικό, σε οποιοδήποτε κομμάτι μπορούμε, να διακριθούμε σαν Έλληνες, να δώσουμε το 100% και να δείξουμε ότι η χώρα μας έχει μαχητές και πάντοτε παλεύει και ξεπερνάει τις όποιες δυσκολίες”.

Για τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη:
“Εμείς έχουμε κάνει την κλήση των παικτών που θα απαρτίζουν την ομάδα. Τον περιμένουμε στην προετοιμασία και από εκεί και πέρα θα δούμε το τι μέλλει γενέσθαι. Μιλήσαμε και μαζί, αλλά το να λέμε ότι ένας παίκτης αφότου έχει γίνει η κλήση ξαφνικά παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα, θεωρώ ότι προκαλεί έκπληξη. Οι κλήσεις μας ανακοινώθηκαν πάρα πολύ αργά, σε σχέση με τις άλλες ομάδες. Εμείς δώσαμε χρόνο στους παίκτες να ξεκουραστούν, να ηρεμήσουν και να ετοιμαστούν. Καλέσαμε παίκτες που θεωρούμε ότι είναι, αυτή τη στιγμή, έτοιμοι για να βοηθήσουν και τους θεωρούμε όλους αναγκαίους και ουσιαστικούς.

Σίγουρα είναι μεγάλη έκπληξη το να υπάρχει ένας παίκτης που στο τελευταίο λεπτό να ανακοινώνει ότι δεν είναι έτοιμος να παίξει. Η αλήθεια είναι ότι παρακολουθώ τις άλλες Εθνικές ομάδες και βλέπω ότι όλοι οι παίκτες, ιδιαίτερα αυτοί που αγωνίζονται στο Ν.Β.Α., έχουν πολύ μεγάλη διάθεση να βοηθήσουν την Εθνική τους, με αποκορύφωμα το Νοβίτσκι, ο οποίος, μετά από τόσα πολλά παιχνίδια, μετά από τόση ταλαιπωρία, μετά από μια πραγματικά δύσκολη χρονιά, λέει ότι θέλει να βοηθήσει τους συμπαίκτες του να πάνε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κάθε αθλητής πρέπει να δίνει το 100% και θα πρέπει να προσπαθεί να είναι στην Εθνική ομάδα και πραγματικά να προσφέρει για τη χώρα του.

Η Ελλάδα και η Εθνική ομάδα είναι πάνω απ’ όλους και εννοείται πάνω απ’ όλα τα σωματεία. Αυτή η ομάδα έχει κάνει διάσημους όλους αυτούς τους παίκτες. Θεωρώ ότι κάποιοι παίκτες πρέπει να σκέφτονται πολύ περισσότερο το πόσο σημαντική είναι η Εθνική. Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν, γιατί υπάρχουν και παίκτες οι οποίοι μπορεί να έχουν φύγει από την Εθνική, αλλά έχουν προσφέρει τα μέγιστα δίνοντας και την ψυχή τους”.

Για τους Διαμαντίδη, Παπαλουκά και Τσαρτσαρή και για το αν έγιναν συζητήσεις για επιστροφή τους στην Εθνική:
“Γίνανε κάποιες συζητήσεις με τους αθλητές για να δούμε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε και αν και εφόσον είχαν τη δυνατότητα να βοηθήσουν την Εθνική ομάδα ή όχι. Η ομοσπονδία επικοινώνησε μαζί τους, όπως άλλωστε και εγώ και θεωρούμε ότι κάποιοι παίκτες δήλωσαν το κώλυμα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δεν συμμετέχουν. Εμείς λέμε ότι με όσους παίκτες έχουμε θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Πιστεύουμε πάρα πολύ στους παίκτες που έχουμε καλέσει και πιστεύουμε πολύ και στην έννοια της Εθνικής ομάδας. Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει πραγματικά η έννοια της λέξης “ομάδα” και να υπάρχει καλή χημεία μεταξύ των παικτών. Έχουμε καλούς παίκτες και ευελπιστούμε να έρθουν και τα καλά αποτελέσματα ”.

Για το αν τέθηκε θέμα να μην κληθεί ο Γιάννης Μπουρούσης:
“Δεν μπήκε θέμα στην περίπτωση του Μπουρούση. Από τη στιγμή που υπήρξε αντιντόπινγκ κοντρόλ, το οποίο έδειξε ότι είναι καλά και ότι δεν έχει πρόβλημα και από τη στιγμή που αθλητής δεν έχει δείξει κάτι διαφορετικό. Μάλιστα πέρσι έπαιξε τραυματίας για την φανέλα της Εθνικής ομάδας, επομένως τα λόγια περιττεύουν. Δεν υπάρχει κανένα θέμα και είμαι σίγουρος ότι θα δώσει το 100% κι άλλη μια φορά για την ομάδα”.

Για τα χαρακτηριστικά της Εθνικής και για τους νέους παίκτες:
“Πάντα υπάρχει μια φιλοσοφία. Η Εθνική ομάδα, αλλά και γενικά οι ελληνικές ομάδες, διακρίνονται για την προσπάθειά τους στην άμυνα και για το διάβασμα στην επίθεση. Αυτά είναι τα δυο κομμάτια που πρέπει να τα διατηρήσουμε. Έχουμε προσθέσει αρκετούς νέους, ηλικιακά, παίκτες στην ομάδα. Είναι παίκτες που περιμένουμε να τους δούμε στην προετοιμασία, να δώσουν κάτι διαφορετικό, να δώσουν περισσότερο ενθουσιασμό και ταυτόχρονα με την εμπειρία των άλλων παιδιών να κάνουμε ένα δυνατό, ανταγωνιστικό σύνολο και με περισσότερο ενθουσιασμό. Όταν προσθέτεις κάτι καινούργιο είναι καλό. Πρέπει να κοιτάμε την επόμενη μέρα, γιατί, όπως κάποια περίοδο μπήκαν νέοι παίκτες στην Εθνική και την οδήγησαν στην επιτυχία, τώρα μπαίνουν σιγά σιγά νέα παιδιά και ευελπιστούμε να διακριθούν κι αυτοί και συνολικά η ομάδα μας”.

Για τους παίκτες που απαρτίζουν την Εθνική ομάδα:
“Το να καλούμε πολλούς παίκτες είναι λίγο δύσκολο για τη προετοιμασία. Υπάρχουν 24 παίκτες που δηλώνονται στη FIBA, οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν την Εθνική. Οπότε υπάρχουν κάποιοι παίκτες που έχουν δηλωθεί και ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να είναι στην Εθνική ομάδα. Είναι δύσκολο να κάνεις την επιλογή, γιατί πρέπει πάντα να υπολογίσεις ποιοι παίκτες θα είναι στη δωδεκάδα και ποιοι παίκτες θα παλέψουν για μια θέση σε αυτή. Επίσης, σημαντικό ρόλο θα παίξει και το στιλ του παιχνιδιού που θα θέλεις να παίξεις.

Φυσικά μπορούμε να πούμε ότι κάποιοι παίκτες μπορεί να μην είναι έτοιμοι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπολογίζονται. Για παράδειγμα, ο Μαυροειδής είναι ένας παίκτης τον οποίο τον πιστεύουμε πολύ και σε συζητήσεις που είχα με τον Φώτη Κατσικάρη, πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιο καλό για εκείνον φέτος το καλοκαίρι να δουλέψει πάρα πολύ, μη έχοντας αγωνιστικές υποχρεώσεις, ώστε να βρεθεί πολύ πιο έτοιμος του χρόνου και για την ομάδα του, αλλά και για την Εθνική.

Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη περίοδος για όλους τους αθλητές να βελτιώσουν κάποια στοιχεία στο αθλητικό κομμάτι και στην τεχνική. Κάναμε αρκετά προσεκτικά τις κινήσεις μας. Φέτος γίνανε και αρκετές αλλαγές. Έχουμε ελλείψεις στην περιφέρεια και γι’ αυτό το λόγο καλέσαμε νέους παίκτες και ευελπιστούμε να μας βοηθήσουν και να είναι όπως θέλουμε να είναι. Θέλουμε ένα μείγμα εμπειρίας και ενθουσιασμού”.