Ημερίδα για τα Βαλκανικά Τουρνουά

hmerida-valkaniaΗμερίδα με θέμα τη θέσπιση τουρνουά “μικρών” Εθνικών Ομάδων Βαλκανικών χωρών πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο “DivaniCaravel”.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην ΕΟΚ, την οποία εκπροσώπησαν ο γενικός γραμματέας Παναγιώτης Τσαγκρώνης και το μέλος του ΔΣ Γιάννης Κουτραφούρης, ενώ την εισήγηση έκανε ο υπεύθυνος Εθνικών Ομάδων, Κώστας Μίσσας. Το “παρών” έδωσαν ακόμη ο Γκεόργκι Γκλούτσκοφ (Βουλγαρία), ο Βλάντιμιρ Βάνιακ (Κροατία), οι Άντριαν Βοϊνέσκου και Τουντόρ Κοστέσκου (Ρουμανία) και ο Μίρκο Γιούριαβτσιτς (Σλοβενία). 

Ο Παναγιώτης Τσαγκρώνης καλωσόρισε τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών και τόνισε πως “ο βασικός στόχος είναι να γίνει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία των “μικρών” εθνικών ομάδων με τη συνεργασία όλων”.

Ο Κώστας Μίσσας πήρε το λόγο και στην εισήγησή του, εστιάζοντας σε δύο σημεία: “Ο σκοπός αυτής της συνάντησης είναι να ανταλλάξουμε απόψεις, να γίνουν προτάσεις και τελικά να καταλήξουμε σε ένα πλάνο που θα βοηθήσει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των Εθνικών Ομάδων. Κι αυτό με το δεδομένο της οικονομικής κρίσης που πλήττει όλες τις χώρες, ώστε να βρούμε λύσεις που να βοηθούν όλες τις ομοσπονδίες,

Το πρώτο σημείο στο οποίο εστιάζουμε είναι ένα τουρνουά U15. Ήδη στην Ελλάδα γίνεται το τουρνουά του Κολινδρού. Υπάρχει στο πρόγραμμα και θα μπορούσαμε να αλλάξουμε λίγο τη φυσιογνωμία του και να γίνει ένα από τα τουρνουά U15 με τη συμμετοχή Βαλκανικών χωρών. Το ζητούμενο είναι να βρεθούν και οι ημερομηνίες εκείνες που θα εξυπηρετούν όλες τις χώρες.

Το δεύτερο σημείο αναφορά είναι οι Εθνικές Ομάδες U16, U18 και ίσως και U20. Η θέσπιση τουρνουά, το οποίο να φιλοξενείται σε διαφορετική χώρα κάθε χρόνο, ώστε να έξοδα να μοιράζονται κατά κάποιο τρόπο και σε σταθερές ημερομηνίες είναι κι αυτό μια πρόταση”.

Τις δικές τους προτάσεις κατέθεσαν και εκπρόσωποι των άλλων ομοσπονδιών. Η Ρουμανία προανήγγειλε τουρνουά το οποίο θα γίνεται το διάστημα των Χριστουγέννων στο Βουκουρέστι και θα αφορά ομάδες U15, η Σλοβενία έκανε λόγο για τουρνουά U14 το οποίο θα διεξαχθεί τον Αύγουστο, ενώ πρότεινε και μια διαφορετική εκδοχή σε ότι αφορά τη διεξαγωγή τουρνουά που θα γίνει σε ετήσια βάση: “Ίσως θα ήταν καλύτερα να γίνεται σταθερά σε μία πόλη, η οποία θα εξυπηρετεί συγκοινωνιακά όλες τις ομοσπονδίες, με τα έξοδα να μην βαραίνουν όμως μόνο την οικοδέσποινα”.

Η Βουλγαρία συμφώνησε ως προς την αναγκαιότητα της διεξαγωγής τουρνουά μικρών ηλικιών, ενώ φέρεται διατεθειμένη να φιλοξενήσει τουρνουά στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το επόμενο βήμα είναι ουσιαστικά να αναζητηθούν οι ημερομηνίες εκείνες που θα εξυπηρετούν όλες τις ομοσπονδίες, κυρίως σε ότι αφορά τη διεξαγωγή τουρνουά στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου των συλλόγων, με προσανατολισμό την περίοδο των Χριστουγέννων και αυτή του Πάσχα. Αλλά και σε ότι αφορά τη διεξαγωγή τουρνουά το καλοκαίρι, πριν από τις επίσημες διοργανώσεις των ομάδων σε Ευρωπαϊκά ή Παγκόσμια Πρωταθλήματα U16, U18 και U20.

Η επόμενη συνάντηση/συζήτηση θα ορισθεί μετά την κλήρωση των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων “μικρών” εθνικών ομάδων από τη FIBAEurope, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου.