Τα πάντα στη ζωή είναι χημεία. Η δουλειά, η φιλία, ο έρωτας. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει η σχέση μιας ομάδας με τους παίκτες της. Χημεία είναι λοιπόν η σχέση της Χαλκηδόνας και του Νίκου Μωϋσιάδη. Ενας συνδυασμός ιδανικός, καθώς οι «κυανέρυθροι» βρίσκονται έπειτα από εννέα αγωνιστικές στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Η Χαλκηδόνα τον “ποθούσε” καιρό, αλλά φέτος φαίνεται πως ήταν το τάιμινγκ. Γι΄ αυτό άλλωστε το… γλυκό ήρθε και έδεσε! Δεν είναι τυχαίο πως ο 30χρονος πλέι μέικερ βρίσκεται τέταρτος στη λίστα των σκόρερ στο δεύτερο όμιλο του Βορρά.

Υστερα από δύο χρόνια απουσίας, ο Νίκος Μωϋσιάδης επέστρεψε στη Γ’ εθνική, αφήνοντας πίσω του τη Β’ εθνική και την Αναγέννηση Φλόγα:  «Οι λόγοι που αποφάσισα να πάω στη Χαλκηδόνα ήταν προσωπικοί αλλά και οικονομικοί.  Επαγγελματικοί λόγοι με έκαναν να επιλέξω αυτό το χρόνο να δουλέψω περισσότερο ερασιτεχνικά, σε ένα πρωτάθλημα που σου επιτρέπει να κάνεις παράλληλα και μία επιπλέον δουλειά. Ομως, ήθελα να πάω σε μια ομάδα που θα πρωταγωνιστούσε. Η σχέση μου με τους ανθρώπους του συλλόγου ήταν εξωαγωνιστικές. Ηθελα να πάω στην ομάδα όπως με ήθελαν και αυτοί. Η Χαλκηδόνα πληροί τις προϋποθέσεις, καθώς στο οργανωτικό κομμάτι δουλεύει άψογα, ενώ έχει υψηλούς στόχους. Δεν διαφέρει σε τίποτα από μία ομάδα της Β’ εθνικής, η διαφορά είναι ότι απλά έχεις περισσότερο χρόνο να κάνεις κάτι επιπλέον».

Οι εμφανίσεις των «κυανέρυθρων» έχουν δείξει ότι είναι ανταγωνιστική ομάδα και ένα φαβορί για την άνοδο, ωστόσο ο πλέι μέικερ της Χαλκηδόνας ξεκαθαρίζει: «Δεν είμαι… φίλος με τη λέξη φαβορί. Οχι πως μας θεωρώ αουτσάιντερ και αυτό ίσως να κάνει πιο δύσκολο το στόχο. Υπάρχουν 3-4 ομάδες που παλεύουν για την άνοδο. Συγκεκριμένα, εμείς, η Ανατόλια, η Ελευθερούπολη και η Καλλικράτεια. Επίσης και η Κομοτηνή που μπορεί να έμεινε πίσω στον πρώτο γύρο, είναι μεγάλη δύναμη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να κάνει τη ζημιά».

«Ταίριαξε το τάιμινγκ»

Η παρουσία του στην ομάδα έχει αποδειχτεί καταλυτική, αλλά ποιος είναι ουσιαστικά ο ρόλος του; «Ηξερα από την αρχή ότι θα έχω ρόλο βασικού, εξάλλου κατά κάποιο τρόπο ήρθα από ένα μεγαλύτερο πρωτάθλημα. Αυτό που αναζητώ είναι να είμαι εργάτης, να βοηθάω την ομάδα και πιστεύω ότι τα καταφέρνω. Η Χαλκηδόνα είχε επί χρόνια πρόβλημα στη θέση του πλέι μέικερ. Για  κάποιους λόγους δεν έβγαινε λόγω τραυματισμών ή έκαναν κακή αρχή. Με τη δική μου απόκτηση πιστεύω ότι έκαναν κατά κάποιο τρόπο υπέρβαση. Ταίριαξε το τάιμινγκ. Οι προϋποθέσεις ήταν πολύ καλές, ενώ δέσαμε με τον Μάκη Παπαδόπουλο, τον Πέτρο Μάντσο και τους ψηλούς, γι΄ αυτό πάμε καλά. Δεν πήγα στην ομάδα για να βάζω 20 ή 30 πόντους, ο ρόλος μου είναι πιο πολύ ηγετικός. Να χρειαστεί να “μιλήσω”σε μια δύσκολη στιγμή, να οργανώσω την ομάδα».

Η Χαλκηδόνα είναι μια ομάδα που αποπνέει εμπιστοσύνη. Ολα αυτά γιατί από πίσω κρύβεται… “ο Γιάννης Τσαλώνης, είναι ένας άνθρωπος που στο μπάσκετ της βορείου Ελλάδος έχει δώσει δείγματα γραφής. Είναι… λίρα 100 και αποτελεί εγγύηση για το σύλλογο», επισήμανε χαρακτηριστικα ο Μωϋσιάδης.

«Αδικημένη η Β’ εθνική»

Πλέον, μπορεί να αγωνίζεται σε χαμηλότερη κατηγορία, αλλά όπως αναφέρει ο Νίκος Μωϋσιάδης η διαφορά ανάμεσα στις δυο κατηγορίες  «… Είναι μηδαμινή. Δυστυχώς το επίπεδο έχει πέσει. Παρόλο που το μπάσκετ είχε τεράστιες επιτυχίες, αυτό δεν πέρασε στις μικρότερες κατηγορίες. Σε συζητήσεις που έχουμε με τους συμπαίκτες μου όλοι συμφωνούμε, ότι το μπάσκετ δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ολο αυτό έχει συνέπεια να κάνουμε την κατηγορία “ελάχιστη”.  Πριν από 10 χρόνια, για να πας από τη Γ’ στη Β’ εθνική έπρεπε να είσαι καλός σε πολλούς τομείς. Για να κατάφερνες να σταθείς στη Β’ εθνική έπρεπε να είσαι μία καλά οργανωμένη ομάδα με καλό προπονητή και ρόστερ. Πλέον, δεν υπάρχει διαφορά”.

Η Β’ εθνική είναι η πιο αδικημένη κατηγορία, αφού δεν είναι ούτε επαγγελματική ούτε ερασιτεχνική. Παρόλο που υπάρχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις, ταξίδια, πρωινές προπονήσεις. Οι αθλητές μένουν απλήρωτοι πολλούς μήνες, αφού τα οικονομικά σε αυτή την κατηγορία είναι λίγα. Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη φερεγγυότητα».

«Να φύγουν οι ομάδες… φούσκες»

Την επόμενη σεζόν το πρωτάθλημα της Γ΄ εθνικής αλλάζει, καθώς γίνεται η γνωστή πλέον, σε όλους, αναδιάρθρωση. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι 6-8 ομάδες από κάθε όμιλο θα πέσουν κατηγορία: «Σίγουρα το κάνει πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Η πρώτη σου σκέψη είναι ότι δεν πρέπει να πέσεις. Κάθε Κυριακή είναι σαν τελικός», σχολίασε αρχικά ο 30χρονος παίκτης για να συνεχίσει εκφράζοντας την άποψη του:

«Ολα αυτά που γίνονται κάνουν τους παίκτες να έρχονται σε διαφωνίες. Αλλοι συμφωνούν και άλλοι όχι. Πρέπει για το καλό του μπάσκετ, των συλλόγων και των αθλητών να γίνει ξεκαθάρισμα. Θα πρέπει να φύγουν από το χώρο ομάδες… φούσκες, που κάνουν ρόστερ χωρίς να διαθέτουν χρήματα. Στο τέλος οι μόνοι που επηρεάζονται αρνητικά είναι οι παίκτες, οι οποίοι συμφωνούν με κάποια ποσά και στο τέλος δεν παίρνουν τίποτα», ανέφερε ο Νίκος Μωϋσιάδης για να καταλήξει:

«Είναι κρίμα το άθλημα που όλοι αγαπήσαμε και έχει προσφέρει τόσες χαρές, να το βλέπουμε σιγά σιγά να διαλύεται. Πιστεύω ότι μπορούμε να σώσουμε το άθλημα και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν η πολιτεία πάρει κάποια μέτρα σε όλες τις κατηγορίες».