Η νοοτροπία των οπαδών και το κύτταρο του μπάσκετ…

Λίγα 24ωρα πριν τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό στο κλειστό του Ελληνικού, οι προπονητές κι οι αρχηγοί των δύο ομάδων κάθισαν στο ίδιο τραπέζι κι άνοιξαν τα… χαρτιά τους. Και δεν αναφέρθηκαν τόσο στο αγωνιστικό σκέλος – αυτό δα έλλειπε, αν κι ο Μπαρτζώκας αναφέρθηκε στον τρόπο που αντιμετώπισε στα δύο παιχνίδια του πρωταθλήματος τον Σχορτσιανίτη – όσο στο «περιτύλιγμα» του μπάσκετ! Μίλησαν για τη νοοτροπία των οπαδών που πάνε στο γήπεδο «… για να ρίξουν πέτρες», όπως σχολίασε ο Δημήτρης Διαμαντίδης, αλλά και για την έλλειψη ανταγωνισμού των δύο «αιωνίων». Έλλειψη η οποία οφείλεται από τη μία «… στην οικονομική κρίση, που πλήττει και το ελληνικό μπάσκετ» όπως τόνισε ο Γιώργος Μπαρτζώκας κι από την άλλη «… στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα μικρά σωματεία, τα σωματεία της γειτονιάς, τα οποία κι αποτελούν το κύτταρο του μπάσκετ», σύμφωνα με τον Αργύρη Πεδουλάκη.

Ένας τομέας, ο οποίος δίχως αμφιβολία χρειάζεται μεγάλη κουβέντα και σίγουρα δεν μπορεί να βρεθεί λύση σε μία φράση ή, μία πρόταση στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου του κυπέλλου Ελλάδας. Κι οι δύο προπονητές, ωστόσο, έδειξαν ότι έχουν διάθεση να στρέψουν το βλέμμα τους προς την κατεύθυνση αυτή και το ίδιο θα πρέπει να κάνει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό κι η ΕΟΚ, προκειμένου το ελληνικό μπάσκετ να πάψει να είναι… τριών ταχυτήτων, αλλά να γίνει και πάλι ανταγωνιστικό και ελκυστικό.

Μία προσπάθεια την οποία δείχνουν να κάνουν στην ομοσπονδία, παρά τα όποια εμπόδια βρίσκουν μπροστά τους. Διότι τόσο τα στελέχη της ΕΟΚ, όσο και των δύο φιναλίστ του κυπέλλου δεν έκρυψαν ότι πρόθεσή τους ήταν να δουν το κλειστό του Ελληνικού με περισσότερο κόσμο, αλλά ας όψεται η νοοτροπία μερίδας οπαδών των συλλόγων, που οδηγεί την αστυνομία ν’ αρνείται την προσέλευση περισσοτέρων οπαδών.

Σημείο στο οποίο στάθηκαν οι δύο αρχηγοί των ομάδων Βασίλης Σπανούλης και Δημήτρης Διαμαντίδης.
«Είναι κάτι το στενάχωρο, το λέμε χρόνια τώρα. Όπως είναι τα πράγματα στην Ελλάδα δύσκολα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Από άποψης υλικού δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα. Τέτοια παιχνίδια είναι ιδανικό να τα βλέπει πολύς κόσμος. Είναι κάτι που δεν θα διορθωθεί ποτέ», σχολίασε ο Σπανούλης, που αναφέρθηκε και στο κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει η φωτογραφία της χειραψίας των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλου στο πρόσφατο παιχνίδι των δύο συλλόγων στο ΣΕΦ, ώστε να… ηρεμήσουν τα πνεύματα: «Εμείς ουδέποτε είχαμε προβλήματα μεταξύ μας, είμαστε συμπαίκτες κάθε καλοκαίρι και φίλοι έξω από το γήπεδο. Ο καθένας σέβεται τη φανέλα που φορά. Έτσι θα είμαστε πάντα, αλλά αυτό τόσα χρόνια δεν ήταν αρκετό για να αλλάξει κάτι».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Διαμαντίδης αναφερόμενος τόσο στον περιορισμένο αριθμό οπαδών, όσο και στην φωτογραφία σχολίασε: «Κάθε παίκτης θα ήθελε να παίζει μπροστά σε πολύ κόσμο που θα έχει κόσμια συμπεριφορά. Το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός είναι ιδιαίτερο παιχνίδι. Τα νέα παιδιά φτιάχνονται από το κλίμα αυτό. Θα θέλαμε να παίζουμε σε γεμάτο γήπεδο. Δυστυχώς όμως τα πράγματα είναι έτσι και δύσκολα μπορούν να αλλάξουν.

Μακάρι να βοηθήσει η φωτογραφία. Ό,τι δείχνει στον κόσμο πως οι δύο ομάδες είναι αντίπαλες στο γήπεδο, είναι καλό. Όμως δεν νομίζω πως μια φωτογραφία ή μια χειραψία αρκεί για τον κόσμο που έρχεται στο γήπεδο για να πετάξει πέτρες και να βρίσει».

Πέραν αυτών, βέβαια, οι δύο αρχηγοί αναφέρθηκαν και στα του τελικού, αλλά και στους λόγους που οι ίδιοι δεν έχουν πει αντίο στο ελληνικό πρωτάθλημα, παρά τα όσα βλέπουν στο εξωτερικό.

«Εύχομαι να γίνει ένα καλό παιχνίδι. Είναι ο πρώτος τίτλος της χρονιάς, δεν έχει την αίγλη του πρωταθλήματος, αλλά όλοι θέλουν έναν τίτλο», σχολίασε ο Σπανούλης και συνέχισε: «Τα δύο παιχνίδια, του πρωταθλήματος και του κυπέλλου είναι δύο διαφορετικά ματς. Το ένα έκρινε το πλεονέκτημα έδρας, το άλλο έναν τίτλο. Αυτός που θα προετοιμαστεί καλύτερα και θα είναι σε καλύτερη μέρα θα είναι νικητής». Όσον αφορά το γεγονός πως δεν φεύγει από την Ελλάδα, εφόσον είναι απογοητευμένος από τις συνθήκες τόνισε: «Δεν είναι πικρία. Έτσι είναι τα πράγματα, δεν ήταν ποτέ καλύτερα. Είναι επιλογή μου να αγωνίζομαι στον Ολυμπιακό, είμαι χαρούμενος γι’ αυτό και νιώθω τιμή και περηφάνια που ανήκω σε αυτή την ομάδα».

«Θέλουμε να γίνει ένα ωραίο παιχνίδι, χωρίς ακρότητες και να το ευχαριστηθεί ο κόσμος που θα έρθει», σχολίασε απ’ την πλευρά του ο Δημήτρης Διαμαντίδης και συμπλήρωσε: «Έχουμε κάνει δύο ήττες από τον Ολυμπιακό και θέλουμε να παρουσιαστούμε όσο το δυνατόν καλύτεροι. Απομένουν δύο μέρες ακόμη, θα δουλέψουμε για να βάλουμε κάποια πράγματα στο παιχνίδι μας κι εύχομαι να γίνει ένα καλό παιχνίδι. Χάσαμε από τον Ολυμπιακό τη Δευτέρα, αλλά στο πρωτάθλημα στο τέλος έχεις τη δυνατότητα να καλύψεις το χαμένο έδαφος. Στον τελικό είναι ένα παιχνίδι που κρίνει τίτλο. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να βελτιωθείς και να χτυπήσεις τον αντίπαλό σου στα σημεία που δεν είναι καλός».

Τέλος για το λόγο που δεν φεύγει από την Ελλάδα εφόσον είναι απογοητευμένος από τις συνθήκες τόνισε: «Απογοήτευση δε νιώθω. Τα δεδομένα είναι αυτά. Είναι συνειδητή η επιλογή μου να παίζω στον Παναθηναϊκό, είναι χαρά και τιμή μου. Ευτύχησα να συνεργαστώ με μεγάλους παίκτες και προπονητές, με μια διοίκηση που ήταν δίπλα μου. Μακάρι να συνεχίσω και για τα επόμενα χρόνια».

«Το μπάσκετ δεν χωρά βία» σχολίασε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, αναφερόμενος στον τρόπο που αντιμετωπίζουν άπαντες στον Ολυμπιακό τον τελικό. «Όσοι εμπλεκόμαστε από τον Ολυμπιακό σε αυτό το κομμάτι, είμαστε χαρούμενοι που θα παίξουμε σε ένα παιχνίδι που δίνει τίτλο. Ετοιμαζόμαστε όσο καλύτερα μπορούμε και σκοπός μας είναι να δώσουμε ό,τι καλύτερο για να πάρουμε το παιχνίδι, αλλά και με τη συμπεριφορά μας να δείξουμε ότι το μπάσκετ είναι το καλύτερο άθλημα και σε αυτό δεν χωρά βία. Δεν θα γίνουμε εμείς η αιτία να υπάρχει έξαρση βίας. Αυτό απασχολεί όλους, αλλά και την αστυνομία».

Κλήθηκε, βέβαια, ν’ αναφερθεί και στην αναπόφευκτη σύγκριση που γίνεται στο πρόσωπό του με τον Ντούσαν Ιβκοβιτς που κρατούσε το ερυθρόλευκο τιμόνι την περασμένη περίοδο, κάτι στο οποίο στάθηκε κι ο Αργύρης Πεδουλάκης για την σύγκριση με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

«Προφανώς τα μεγέθη αυτά είναι μεγάλα, στη συνείδηση του κόσμου. Όποιος κι αν ήταν στη θέση τη δική μου ή του Αργύρη θα αντιμετώπιζε μια δύσκολη κατάσταση», ανέφερε ο Μπαρτζώκας και συμπλήρωσε: «Ξέραμε πώς θα ήταν τα πράγματα. Στην αρχή της παρουσίας μου διάβαζα διάφορα άρθρα και σχόλια, αλλά μετά σταμάτησα γιατί με πείραζαν κάποια απαξιωτικά σχόλια. Μετά μπήκα στη φάση να γελάω. Στη δουλειά που επέλεξα να κάνω έφτασα στο σημείο να κοουτσάρω τόσους σημαντικούς παίκτες κι έναν τόσο μεγάλο σύλλογο, που η κριτική δεν θα μου απαγορεύσει να χαρώ τον τίτλο. Θα χαρούμε την κατάστασης όπως μπορούμε. Ο ελληνικός είναι πολύ επικριτικός, έτσι θα πάει η κατάσταση μέχρι να φανούν τα αποτελέσματα στο τέλος της χρονιάς».

Ο Αργύρης Πεδουλάκης απ’ την πλευρά του σχολίασε: «Για μένα ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι ο καλύτερος προπονητής στην Ευρώπη και μαζί με την οικογένεια Γιαννακόπουλου έχτισαν το μύθο του Παναθηναϊκού. Όλοι θα θέλαμε να είμαστε στο 2008 ή 2009, όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει στη χώρα. Για μας είναι έμπνευση. Η ομάδα έχει αλλάξει. Έχουμε μόνο τρία παιδιά που έχουν ξαναπαίξει σε τέτοια ντέρμπι. Εμείς είμαστε μια γροθιά και κάνουμε νέα αρχή. Πιο εύκολο είναι να κάνεις ένα Χ σε έναν μαυροπίνακα, παρά να γράψεις πρόταση. Εμείς προσπαθούμε να γράψουμε πρόταση. Θέλει χρόνο. Μας αρέσει η πίεση. Κανείς παίκτης δεν έπαιξε από την πρώτη χρονιά στον Παναθηναϊκό. Εγώ είμαι κυματοθραύστης αυτής της κατάστασης για τα παιδιά και το προτιμώ».

Σημείο στο οποίο κλήθηκαν ν’ απαντήσουν κι οι δύο προπονητές ήταν η έλλειψη ανταγωνιστών των δύο ομάδων στη διεκδίκηση τίτλων: «Η ερώτηση δεν είναι καθαρά αθλητική. Ό,τι συμβαίνει έχει να κάνει με την οικονομία», ανέφερε ο τεχνικός του Ολυμπιακού και συνέχισε: «Οι δύο ομάδες παρά την κρίση έχουν ιδιοκτήτες που κρατούν Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό σε υψηλό επίπεδο. Υπάρχουν όμως σύλλογοι, όπως το Μαρούσι, η ΑΕΚ, ο Ηρακλής, ακόμη και ο ΠΑΟΚ ή ο Άρης, δεν υπάρχουν άνθρωποι να συνεισφέρουν οικονομικά. Εμείς αντί να πούμε ότι βαριόμαστε να παίζουμε μεταξύ μας, πρέπει να είμαστε χαρούμενοι που υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι. Βλέπουμε την ΑΕΚ ή τον Παναθηναϊκό στο ποδόσφαιρο να φυτοζωούν, κι εμείς πρέπει να είμαστε χαρούμενοι για την παρουσία των αδερφών Αγγελόπουλων. Θα θέλαμε πολύ να υπάρξει άνοδος και από τα άλλα σωματεία. Ο Πανιώνιος και ο ΠΑΟΚ είναι σε καλή κατάσταση, αλλά δεν είναι σε θέση ακόμη να ανταγωνιστούν Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό… Δεν θα βαρεθούμε ποτέ να βλέπουμε να παίζουν μεταξύ τους».

Από την πλευρά του ο κόουτς του Παναθηναϊκού ανέφερε: «Αυτή η κουβέντα και η εσωστρέφεια υπήρχε παλιά. Στην πορεία αποδείχτηκε πως οι ξένοι βοήθησαν. Παίκτες όπως ο Διαμαντίδης και ο Σπανούλης σφυρηλατήθηκαν δίπλα σε ξένους παίκτες. Εμείς πάντα ψάχνουμε έναν αποδιοπομπαίο τράγο ή έναν από μηχανής Θεό. Εφηβικό δεν μπορεί να παίξει κανένας. Οι πιο σκληρά εργαζόμενοι είναι τα παιδιά που θα δώσουν πανελλαδικές. Εσείς τι θα λέγατε στα παιδιά σας; Να παίξουν μπάσκετ με αυτά τα χρήματα ή να πάνε να σπουδάσουν; Το πρώτο κύτταρο του αθλητισμού είναι το σωματείο της γειτονιάς. Όμως αυτοί οι άνθρωποι έχουν να πάρουν επιχορήγηση, μια μπάλα, εδώ και χρόνια. Δεν γίνεται να πας σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και να παίξεις ακόμη. Ο Διαμαντίδης έπαιξε πρώτα στον Ηρακλή και ο Σπανούλης στο Μαρούσι. Μας λείπουν οι μεσαίες ομάδες. Αυτό πρέπει να γίνει σε συνεργασία με όλους τους φορείς. Και οι δύο ομάδες μας είναι πολύ σοβαροί στην Ευρώπη. Η τακτική στην Ελλάδα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο».

Στο… αγωνιστικό σκέλος ο Μπαρτζώκας μίλησε για τον τρόπο που αντιμετώπισε η ομάδα του τον Σχορτσανίτη στα δύο ματς που έχουν παίξει έως τώρα οι «αιώνιοι», αλλά και για τα ποσοστά νίκης. «Διαλέξαμε διαφορετική τακτική στο πρώτο ματς απέναντι στον Σχορτσανίτη και διαφορετική στο δεύτερο. Είναι ένα μέρος της τακτικής για το πώς θα τον αντιμετωπίσουμε, αλλά υπάρχουν κι άλλες παράμετροι. Μόνο κάποιος αφελής θα πίστευε πως υπάρχει κάτι παραπάνω από 50-50 σε αυτό το ματς. Δεν έχει σχέση τι έγινε στο προηγούμενο ματς. Σημασία έχει πέρα από τη διάθεση, τη φόρμα και τις απουσίες και η μέρα που θα βρεθούν οι δύο ομάδες».

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού απ’ την πλευρά του έκανε αναφορά στη θέληση και το καθαρό μυαλό που απαιτεί ένας αγώνας νοκ άουτ, όπως είναι ο τελικός του κυπέλλου. «Είναι το πιο κρίσιμο παιχνίδι μέχρι τώρα. Οι δύο ομάδες στα ματς που προηγήθηκαν έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και έδωσαν καλό παράδειγμα. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι, είμαστε νέα ομάδα και δεν υπάρχει αύριο. Το κυρίαρχο στοιχείο θα είναι η θέληση και να έχεις καθαρό μυαλό για να παίρνεις τις κατάλληλες αποφάσεις».

Για τον τελικό του κυπέλλου μίλησαν ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ Παναγιώτης Τσαγκρώνης κι ο πρόεδρος της επιτροπής πρωταθλημάτων και κυπέλλων Αριστείδης Γολέμης.
«Κάθε χρόνο έχουμε αυτή τη συνάντηση, δυστυχώς δεν καταφέραμε να αυξήσουμε τον κόσμο», σχολίασε ο γενικός γραμματέας προσθέτοντας: «Ελπίζουμε να γίνει ένας καλός αγώνας. Προσπαθήσαμε από κοινού με τις ομάδες να πείσουμε την αστυνομία να αυξηθεί ο αριθμός των φιλάθλων, αλλά η αστυνομία δεν δέχτηκε. Εύχομαι καλή επιτυχία στις δύο ομάδες. Ο πιο καλός και τυχερός να είναι ο νικητής. Δεν χρειάζονται οξύτητες, αλλά ηρεμία».

«Είχαμε δυσκολίες να κάνουμε έναν αγώνα όπως θα έπρεπε», πρόσθεσε απ’ την πλευρά του ο Αριστείδης Γολέμης και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς είχαμε την άρνηση των αρχών και δεν θα έχουμε τον κόσμου που θα έπρεπε σε έναν τέτοιο αγώνα. Χρειάζεται η βοήθεια του Τύπου για να αποφύγουμε τα έκτροπα. Να περάσετε το μήνυμα να γίνει ένας φιλικός αγώνας και ο καλύτερος να κερδίσει, σε αθλητικά πλαίσια μέσα κι έξω από το γήπεδο. Καλή επιτυχία και στις δύο ομάδες. Ο καλύτερος θα κερδίσει, δεν υπάρχει ισοπαλία στο μπάσκετ».