«Η πρόκληση της σταθεροποίησης σε υψηλό επίπεδο»

Ο Πανιώνιος συνεχίζει τις εξαιρετικές εμφανίσεις στην φετινή Α1 δείχνοντας ότι μία ομάδα μπορεί να έχει πρωταγωνιστικούς στόχους δίνοντας παράλληλα ρόλο και χρόνο σε νέους Έλληνες παίκτες. Ο άμεσος συνεργάτης του Γιάννη Σφαιρόπουλου, Αστέριος Καλύβας, μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr) για την μέχρι τώρα πορεία της ομάδας, τον διπλό στόχο που έχει τεθεί αλλά και για το scouting σε κορυφαίο επίπεδο που είναι η ειδικότητα του.

Who is who

Ο Αστέριος Καλύβας είναι 35 χρονών και στο παρελθόν έχει βρεθεί στο προπονητικό τιμ των Πανόραμα, ΚΑΟ Δράμας, ICBS, Αναγέννηση-Φλόγας, ενώ τους δύο πρώτους μήνες της φετινής σεζόν ήταν head coach του Πιερικού-Αρχέλαου. Έχει σπουδάσει computer-mathematics στο Λονδίνο και μιλάει άπταιστα αγγλικά και ιταλικά. Είναι παντρεμένος, πατέρας δύο παιδιών.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για τη νίκη επί της Καβάλας

«Μετά την σπουδαία νίκη που κάναμε μέσα στο Περιστέρι, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ σοβαρή ομάδα. Στα τελευταία τους παιχνίδια είχαν 4 νίκες και 4 ήττες (μια εκ των οποίων από τον Παναθηναϊκό), με 2 από τις νίκες να είναι σε παιχνίδια εκτός έδρας. Ακόμη και στο Ρέθυμνο η Καβάλα έχασε ουσιαστικά στο τέλος. Εμείς όπως σε όλα τα παιχνίδια επενδύσαμε στην άμυνα μας. Καταφέραμε στο 3ο δεκάλεπτο να επιβάλλουμε τον ρυθμό μας μέσα από την άμυνα και πήραμε μια σημαντική νίκη. Κάθε νίκη είναι σημαντική καθώς όλες οι ομάδες φέτος είναι εξαιρετικές σε ένα πρωτάθλημα με σαφώς πολύ ανεβασμένο βαθμό δυσκολίας σε σχέση με πέρσι».

Για την εξαιρετική πορεία του Πανιωνίου και τους στόχους που έχουν τεθεί:

«Η ομάδα μας έχει μπροστά της την πρόκληση της σταθεροποίησης μίας απόδοσης υψηλού επιπέδου. Για να γίνει αυτό πρέπει να λειτουργούμε καθημερινά με ύψιστο βαθμό συγκέντρωσης κάνοντας σωστά τα μικρά πράγματα. Με αυτόν τον τρόπο μόνο θα μπορούμε να κάνουμε το υψηλό επίπεδο συνήθεια. Οι στόχοι που έχουμε είναι μικροί και καθημερινοί. Στο τέλος θα γίνει το ταμείο και θα δούμε τι έχουμε πετύχει σαν ομάδα.

Παράλληλα με τους αγωνιστικούς στόχους, είναι πολύ ενδιαφέρον ότι στον Πανιώνιο δουλεύουμε με πολλούς νέους και ελπιδοφόρους Έλληνες αθλητές, που ελπίζουμε να πρωταγωνιστήσουν μελλοντικά στο Ελληνικό μπάσκετ. Όπως καταλαβαίνετε ένας σημαντικός στόχος που έχει τεθεί είναι η εξέλιξη αυτών των νέων μέσα από καθημερινή και σκληρή δουλειά, ώστε να εξελιχθούν σε αθλητές υψηλού επιπέδου. Επαναλαμβάνω ότι για εμάς είναι διπλά σημαντικό ότι αυτή η δουλειά γίνεται με έντονο το Ελληνικό στοιχείο».

Για την επιλογή του να φύγει από τον Πιερικό και να ακολουθήσει τον κόουτς Σφαιρόπουλο:

«Ο Πιερικός είναι η πρώτη ομάδα που μου έδωσε το χρίσμα του πρώτου προπονητή. Είναι μια ομάδα πραγματικά πρότυπο και όταν ένας τέτοιος σύλλογος σε εμπιστεύεται σου τονώνει την αυτοπεποίθηση. Είχα λοιπόν την τύχη να βρεθώ σε εκείνο το εξαιρετικό περιβάλλον αλλά είχα την ακόμη μεγαλύτερη τύχη και επιλογή να βρεθώ μαζί με τους εξαιρετικούς coach Σφαιρόπουλο και Παπαχατζή στον Πανιώνιο. Οι άνθρωποι της διοίκησης του Πιερικού στήριξαν την απόφαση μου -και τους ευχαριστώ για αυτό- να έρθω στον Πανιώνιο. Το να εργαστώ κάτω από τις εντολές αυτών των τόσο μεγάλων προπονητών σε μια τόσο μεγάλη ομάδα νομίζω ότι ήταν μια μοναδική ευκαιρία την οποία δεν μπορούσα να αρνηθώ. Το δύσκολο κομμάτι ήταν ότι έπρεπε να αφήσω για αυτό το διάστημα την οικογένεια μου πίσω στην Θεσσαλονίκη, την γυναίκα μου και τα 2 παιδιά μου».

Για τις απαιτήσεις που υπάρχουν στον τομέα του (scouting) όταν γίνεται σε τόσο υψηλό επίπεδο:

«Το scouting είναι το ίδιο και στο υψηλό και στα πιο χαμηλά επίπεδα. Το θέμα είναι ότι στο χαμηλό επίπεδο υπάρχει η δυσκολία των στατιστικών. Προσωπικά δεν έχω συμμετάσχει ποτέ σε παιχνίδι φιλικό ή επίσημο που δεν βιντεοσκόπησα την ομάδα μου και δεν έβγαλα στατιστικό φύλλο. Στο υψηλό επίπεδο είναι πιο δύσκολο να αναγνωρίσεις αδυναμίες των αντιπάλων καθώς είναι πιο λίγες. Στις μικρότερες κατηγορίες τα πράγματα σε σχέση με τις διορθώσεις που πρέπει να γίνουν είναι λίγο πιο απλά.

Ο μόνος τρόπος να βελτιώσεις την ικανότητα αναγνώρισης των “συνηθειών” μιας ομάδας είναι να “καις” τα μάτια σου ατελείωτες ώρες μπροστά στο μόνιτορ ή στο γήπεδο βλέποντας παιχνίδια. Θεωρώ ότι είναι ο μόνος τρόπος να βελτιώσεις την ικανότητα σου να αναγνωρίσεις. Άρα αυτό που κάνω εγώ είναι να προσπαθώ συνέχεια να βλέπω παιχνίδια όλων των επιπέδων. Επίσης πολύ σημαντικό είναι και το κομμάτι του software αλλά γενικότερα και της ηλεκτρονικής οργάνωσης της ομάδας. Είμαι σε συνεχή αναζήτηση του καλύτερου δυνατού. Τέλος σημαντική θεωρώ και την γνώση των advanced statistics και την εφαρμογή τους».

Για τους οπαδούς του Πανιωνίου που είναι κοντά στην οµάδα:

«Ο κόσμος του Πανιώνιου στηρίζει την ομάδα παραδοσιακά. Στο τέλος της ημέρας όλα γίνονται για αυτούς. Εμείς θέλουμε κάθε λεπτό που φοράμε το σήμα του Πανιωνίου να δίνουμε το καλύτερο δυνατό και να τους κάνουμε περήφανους. Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα όταν εργάζεσαι σε τόσο μεγάλη ομάδα».