Η προετοιμασία της εθνικής ανδρών για το Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας έχει ξεκινήσει με κάποιους μικροτραυματισμούς να κάνουν την… εμφάνισή τους με το «καλημέρα», αλλά αυτό δεν πτοεί κανέναν στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Αντιθέτως δείχνει να τους προσθέτει ένα επιπλέον κίνητρο, ώστε να παρουσιαστούν έτοιμοι στη Σλοβενία για να διεκδικήσουν τους στόχους τους. Ένας εξ’ αυτών είναι το μετάλλιο, όπως είχε επισημάνει ο ομοσπονδιακός προπονητής Αντρέα Τρινκιέρι κατά την αναχώρηση της αποστολής για το Καρπενήσι, όπου διεξάγεται το πρώτο στάδιο, αλλά εκείνος που «τριβελίζει» στο βάθος του μυαλού του είναι «η συμμετοχή της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014», όπως αποκάλυψε μιλώντας στο site της FIBA.
«Είναι νωρίς να οριοθετήσουμε στόχους, αλλά όλοι παίζουν για την μεγαλύτερη διάκριση. Στόχος μας είναι να διεκδικήσουμε ένα μετάλλιο κι αυτός είναι ένας στόχος που μπορεί να παρακινήσει τους παίκτες. Οι πιο σημαντικές μέρες θα είναι η 18η και η 19η του Σεπτέμβρη, στα προημιτελικά εκεί όπου θα βγουν τα «σταυρώματα» για το βάθρο», σχολίασε αρχικά ο Ιταλός προπονητής, που πάντως δεν έκρυψε ότι έχει το βλέμμα του στραμμένο και στο μέλλον και δη το Παγκόσμιο κύπελλο, δεδομένου ότι η πρώτη 6άδα του Ευρωμπάσκετ (βγάζοντας έξω την διοργανώτρια Ισπανία) θα πάρει το εισιτήριο γι’ αυτή την κορυφαία διοργάνωση.
«Το Παγκόσμιο είναι ο πρωταρχικός στόχος μας. Αλλά στο Ευρωμπάσκετ θα βρούμε πολλούς αντιπάλους με τον ίδιο στόχο. Η Ισπανία, η Γαλλία, η Τουρκία, η Σλοβενία, η Ιταλία είναι μόνο μερικές από αυτές και γι’ αυτό θα πρέπει να δουλέψουμε και να βρούμε τις ισορροπίες μας», πρόσθεσε ο Τρινκιέρι, που αποκάλυψε και την πρώτη ελληνική λέξη που έβαλε στο λεξιλόγιό του. «Amina-defense», είναι η πρώτη ελληνική λέξη που έμαθα, αλλά προσπαθώ να μάθω ελληνικά. Η επικοινωνία μας, πάντως θα γίνεται στα Αγγλικά», ανέφερε ο Τρινκιέρι που στάθηκε και στην πίεση που μπορεί να υπάρχει στην ελληνική ομάδα.
«Η πίεση κι οι προσδοκίες δεν φοβίζουν την Ελλάδα. Οι Έλληνες παίκτες έχουν συνηθίσει να παίζουν υπό πίεση, με τις ελληνικές ομάδες να ‘χουν κατακτήσει τέσσερα τρόπαια τα τελευταία επτά χρόνια στην Euroleague».
Για τον 45χρονο Ιταλό, ωστόσο, η εμπειρία του Ευρωμπάσκετ θα είναι πρωτόγνωρη, ενώ σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει και την Ιταλία! «Το παιχνίδι κόντρα στην Ιταλία θα έχει αρκετή συναισθηματική φόρτιση, ιδίως στο άκουσμα των εθνικών ύμνων. Αλλά μετά θα πρέπει να σκεφτούμε αποκλειστικά στον δύσκολο αντίπαλο, δεδομένου ότι η Ιταλία θα έχει τρεις ΝΒΑερ, όπως ο Μπαρνιάνι, ο Μπελινέλι και ο Ντατόμε. Πέραν αυτού όμως όλος ο πρώτος γύρος έχει δυσκολίες».
Η απουσία του Κουφού, τα… ερωτηματικά σχετικά με τον Καλάθη, αλλά κι οι τραυματισμοί έχουν αναγκάσει τον Τρινκιέρι να κάνει κάποιες αλλαγές σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό που είχε στο μυαλό του. Όμως η εθνική ομάδα διαθέτει παίκτες με αρκετό ταλέντο, εμπειρία και βάθος, με τον Ιταλό προπονητή να στηρίζει πολλά στο «χτίσιμο» του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος σε δύο παίκτες. Το Νίκο Ζήση – που θα τον έχει και παίκτη του στην Ουνίξ Καζάν τη νέα περίοδο – και τον Βασίλη Σπανούλη.
«Ο Ζήσης είναι ένας ανιδιοτελής παίκτης, ιδιαίτερα αγαπητός που τον σέβονται όλοι, λόγω της νοοτροπίας του να βάζει πάνω απ’ όλα την ομάδα. Ο Σπανούλης είναι ο τρεις φορές MVP των final four της Euroleague. Τι άλλο να πει κανείς γι’ αυτόν», το σχόλιο του Ιταλού για τους δύο σταρ της ελληνικής ομάδας.