mercerH March Madness βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο NCAA και οι εκπλήξεις για άλλη μία χρονιά διαδέχονται η μία την άλλη! Τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος του τελικού τουρνουά και για όσους δεν έχουν μυηθεί ακόμα στην… τρέλα του Μαρτίου, ιδού τι έγινε στα πρώτα 32 παιχνίδια του “big dance” του NCAA…

Το Μέρσερ σόκαρε το Ντιουκ και τον Τζαμπάρι Πάρκερ!

Η μεγαλύτερη έκπληξη του πρώτου γύρου διαπράχθηκε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής και προκάλεσε πάταγο. Θύτης ήταν το άσημο Μέρσερ (Νο. 14), το οποίο -στην πρώτη του συμμετοχή σε τελικό τουρνουά από το 1985- έκανε το μεγάλο “μπαμ”, νικώντας με 78-71 το Ντιουκ (Νο. 3) του Τζαμπάρι Πάρκερ. Ο μελλοντικός σούπερ σταρ του ΝΒΑ και πιθανότατα Νο. 1 του φετινού ντραφτ είχε μόνο 14 πόντους με 4/14 σουτ και πλέον οι πιθανότητες να επιστρέψει στο Ντιουκ (όπως είχε αφήσει να εννοηθεί πολλές φορές) μοιάζουν πολύ λίγες…

Η κυριαρχία των Νο. 1 επί των Νο. 16 καλά κρατεί

Για άλλη μία χρονιά, όλες οι ομάδες που τέθηκαν επικεφαλής στις τέσσερις περιφέρειες προχώρησαν στον δεύτερο γύρο. Ποτέ στο παρελθόν ένα κολέγιο από το Νο. 16 δεν έχει καταφέρει να αποκλείσει το Νο. 1, βελτιώνοντας πλέον το ρεκόρ των Νο. 1 είναι 120-0! Φέτος ήταν η σειρά του Γουίτσιτα Στέιτ (διέλυσε με 64-37 το Καλ Πόλι), της Αριζόνα (68-59 το Γουέμπερ Στέιτ), της Φλόριντα (67-55 το Αλμπανι) και της Βιρτζίνια (70-59 το Κόσταλ Καρολάινα) να συνεχίσουν την παράδοση, αν και τα τρία τελευταία κολέγια δυσκολεύτηκαν αρκετά. Ειδικά η Βιρτζίνια, η οποία έγινε το 9ο Νο. 1 που βρέθηκε πίσω στο σκορ στο ημίχρονο κόντρα σε Νο. 16 (30-35).

Το Γουίτσιτα Στέιτ, από την άλλη, έγραψε Ιστορία με την εύκολη νίκη του επί του Καλ Πόλι. Οι Σόκερς έφτασαν το 35-0 στη σεζόν και έγιναν το πρώτο κολέγιο που έφτασε αήττητο μέχρι το συγκεκριμένο αριθμό νικών, ξεπερνώντας το 34-0 που είχε το UNLV το 1991, μέχρι να ηττηθεί από το Ντιουκ. Το έκαναν με την εξαιρετική άμυνα τους, η οποία κράτησε το Καλ Πόλι στα 4/28 σουτ στο πρώτο ημίχρονο!

stephen f austin

Τα νικητήρια καλάθια των Σάνφορντ, Ρίντλι και οι βολές του ΜακΑντου

Δύο από τα 16 παιχνίδια της πρώτης ημέρας κρίθηκαν χάρη σε δύο εύστοχα σουτ. Το πρώτο από αυτά (δείτε το στο δεύτερο βίντεο που ακολουθεί) το έβαλε ο Βι Σάνφορντ 3,8” πριν από τη λήξη και το Ντέιτον (11) επικράτησε με 60-59 του Οχάιο Στέιτ (6), πετώντας τους Μπάκαϊς από τον πρώτο γύρο μόλις για 3η φορά στις 26 παρουσίες που έχουν στο τελικό τουρνουά.

Το δεύτερο (δείτε το στο πρώτο βίντεο) ήταν μπάζερ-μπίτερ και είχε αρκετή δόση τύχης… Ο Κάμερον Ρίντλι βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος, η μπάλα του ήρθε σχεδόν στα χέρια μετά το τρίποντο-τούβλο του Τζόναθαν Χολμς (η μπάλα χτύπησε μόνο στο ταμπλό) και ευστόχησε από κοντινή απόσταση την ώρα που ακουγόταν η κόρνα της γραμματείας, με αποτέλεσμα το Τέξας να νικήσει το Αριζόνα Στέιτ 87-85.

Στο φινάλε νίκησε και το Νορθ Καρολάινα το Πρόβιντενς, όχι όμως χάρη σε κάποιο καλάθι, αλλά χάρη σε 2/2 ελεύθερες βολές από τον Τζέιμς Μάικλ ΝακΑντου (ο θρυλικός Μπομπ ΜακΑντου είναι θείος του) 3,5” πριν από τη λήξη.

Το Γουϊσκόνσιν “έπνιξε” το Αμέρικαν

Το Γουϊσκόνσιν (2) είχε θεωρητικά εύκολο έργο απέναντι στο άσημο Αμέρικαν (15). Το έκανε ακόμα πιο εύκολο με την άμυνα του. Οι Μπάτζερς δέχτηκαν μόνο 18 πόντους στα τελευταία 29 λεπτά και συνέτριψαν το Αμέρικαν 75-35, παίρνοντας εύκολα την πρόκριση στην επόμενη φάση. Το Αμέρικαν είχε 4/26 σουτ μετά το 11ο λεπτό και έκανε 14 λεπτά σε ένα διάστημα για να ευστοχήσει σε σουτ εντός πεδιάς!

Ενας Πέιν από… άλλον πλανήτη

Ο Εϊντριαν Πέιν δεν πρόκειται να γίνει ποτέ σούπερ σταρ. Στον πρώτο γύρο του τελικού τουρνουά, πάντως, έκανε μία ιστορική εμφάνιση, τόσο για τον ίδιο, όσο και για το θεσμό. Ο 4ετής γκαρντ χρειάστηκε μόλις 24 λεπτά για να βάλει 41 πόντους με 17/17 βολές, 5/10 δίποντα, 4/5 τρίποντα και να οδηγήσει το Μίσιγκαν Στέιτ στην εύκολη νίκη επί του Ντέλαγουερ με 93-78. Οι 41 πόντοι αποτελούν φυσικά ρεκόρ καριέρας για τον Πέιν, ενώ οι 17/17 βολές αποτελούν ρεκόρ στην ιστορία του τελικού τουρνουά.

Οι 41 πόντοι που πέτυχε ο Πέιν είναι φυσικά και οι περισσότεροι που σημειώθηκαν από κάποιον παίκτη το διήμερο. Τον ακολούθησαν ο Μπράις Κότον (πέτυχε 36 στην ήττα του Πρόβιντενς από το Νορθ Καρολάινα) και ο Νταγκ ΜακΝτέρμοτ (έβαλε 30 και το Κρέιτον προχώρησε στον επόμενο γύρο).

Εσπασε το πόδι του ο Νιανγκ

Ο Τζορτζ Νιανγκ ήταν ο κορυφαίος του Αϊοβα Στέιτ (Νο. 3) στην εύκολη νίκη επί του Νορθ Καρολάινα Σέντραλ, έχοντας 24 πόντους με 9/14 σουτ σε μόλις 26 λεπτά συμμετοχής. Ηταν όμως και ο πιο άτυχος του διημέρου, αφού έσπασε το δεξί του πόδι και δεν θα μπορέσει να ενισχύσει τους “κυκλώνες” στο υπόλοιπο τουρνουά.

Η κατάρα του Νο. 5 και το απίστευτο φινάλε

Το “ζευγάρι” μεταξύ του Νο. 5 και του 12 είναι παραδοσιακά το πλέον ύποπτο για έκπληξη. Αυτό συνέβη και φέτος. Τα τρία από τα τέσσερα Νο. 5 αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο, με την Οκλαχόμα (έχασε 80-75 από το Νορθ Ντακότα Στέιτ) και το Σινσινάτι (ηττήθηκε από το Χάρβαρντ 61-57) να κάνουν την αρχή και το VCU να ακολουθεί την Παρασκευή. Στο τελευταίο ματς έγινε και η μεγαλύτερη έκπληξη. Την έκανε το Στίβεν Φ. Οστιν, το οποίο νίκησε το Βιρτζίνια Κόμονγουελθ 77-75.

Πήρε μάλιστα τη νίκη με τον πλέον απροσδόκητο τρόπο, καθώς 10,5” πριν από τη λήξη βρισκόταν πίσω στο σκορ με 67-63 και το VCU είχε βολές. Ωστόσο, ο Τζόρνταν Μπάρτζες έχασε και τις δύο και στα 3,6” ο Ντέσμοντ Χέιμον ευστόχησε σε τρίποντο και ταυτόχρονα κέρδισε και φάουλ, στέλνοντας έτσι το ματς στην παράταση! “Οντως, συμβαίνουν και θαύματα” σχολίασε ο Μπραντ Αντεργουντ, προπονητής των “Ξυλοκόπων”.

Οι Ελληνες του τουρνουά

Λίγο διήρκεσε η πορεία του Τζορτζ Ουάσινγκτον, του Πάρη Μαραγκού, το οποίο ηττήθηκε από το Μέμφις 71-66, με τον Ελληνα φόργουορντ να μην χρησιμοποιείται καθόλου. Ελληνική καταγωγή έχει και ο Κέβιν Πάνγκος, ο οποίος όμως είναι ήδη διεθνής με τις μικρές ομάδες του Καναδά. Με άλλα λόγια, ξεχάστε τον για την εθνική ομάδα…

Ο πόιντ γκαρντ του Γκονζάγκα ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της δεύτερης ημέρας του τελικού τουρνουά, αφού οδήγησε το κολέγιο του στη νίκη επί του Οκλαχόμα Στέιτ με 85-77, κάνοντας εξαιρετική εμφάνιση (26 πόντους έβαλε) απέναντι στον πολυδιαφημισμένο Μάρκους Σμαρτ (σίγουρο στις πρώτες 6-7 θέσεις του φετινού ντραφτ του ΝΒΑ), που είχε από τη μεριά του 23 πόντους, 13 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 6 κλεψίματα.

Το γεγονός του συγκεκριμένου αγώνα, πάντως, ήταν ο αριθμός των… 61 φάουλ που υποδείχθηκαν, επτά λιγότερα από το ρεκόρ του τουρνουά, το οποίο κρατάει από το 1956. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο τελικό τουρνουά αγωνίστηκε άλλος ένας παίκτη με… πιθανή ελληνική καταγωγή. Το όνομα του; Kevin Aronis. Παίζει στο Νιού Μέξικο Στέιτ (13), το οποίο ηττήθηκε στην παράταση από το Σαν Ντιέγκο Στέιτ (4) με 73-69, με τον ίδιο να έχει 12 πόντους με 4/11 τρίποντα σε 42 λεπτά.

Ετσι πανηγυρίζουν-χορεύουν στο Μέρσερ!

Αντί επιλόγου, απολαύστε απλά τον πανηγυρικό χορό του Κέβιν Κανεβάρι αμέσως μετά τη νίκη του Μέρσερ επί του Ντιουκ…

 

Το bracket του τελικού τουρνουά

bracket