Καραμιχάλης: “Βαρύ όνομα ο Απόλλων, να κάνουμε μια σοβαρή και ανταγωνιστική ομάδα”

Αρκεί κάποιος να διαβάσει το… ατελείωτό του βιογραφικό για να καταλάβει τι εστί Δημήτρης Καραμιχάλης. Πρόκειται για έναν προπονητή με μεγάλες παραστάσεις έχοντας συνυπάρξει με μεγάλες προσωπικότητες του ελληνικού μπάσκετ σε διάφορες ομάδες. Ο 56χρονος κόουτς έχει δουλέψει δίπλα στον Γιάννη Ιωαννίδη τα χρόνια που ο Άρης πρωταγωνιστούσε στον ελλαδικό χώρο ενώ ήταν άμεσος συνεργάτης του “ξανθού” την σεζόν που οι “κίτρινοι” γινόταν η πρώτη ελληνική ομάδα που συμμετείχε σε final four ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Πιο συγκεκριμένα αυτό συνέβη το 1988 στη Γάνδη…

Παράλληλα ο Καραμιχάλης έχει συνεργαστεί με παίκτες των οποίων τα ονόματα έχουν μια… ολόκληρη ιστορία από πίσω τους, όπως για παράδειγμα ο Νίκος Γκάλης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Λευτέρης Σούμποτιτς, ο Δημήτρης Διαμαντίδης αλλά και πολλοί ακόμη. Και να ήταν μόνο αυτά; Έχει “ανεβάσει” ουκ ολίγες ομάδες σε ανώτερες κατηγορίες, έχει πανηγυρίσει κατακτήσεις Πανελληνίων Πρωταθλημάτων ενώ έχει αναδείξει πολλούς παίκτες έχοντας δουλέψει και με ατομικές προπονήσεις.

Με λίγα λόγια η εμπειρία του Καραμιχάλη… ξεχειλίζει! Φέτος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Απόλλωνα Καλαμαριάς ο οποίος κάνει ένα νέο ξεκίνημα και ο 56χρoνος κόουτς μίλησε στο mgskapollon.gr για τους στόχους αλλά και για το οργανωτικό κομμάτι της ομάδας.

“Η διοίκηση του Απόλλωνα θέλει να κάνει μια ανταγωνιστική ομάδα”

Συγκεκριμένα είπε: “Καταρχάς υπάρχει μια μεγάλη επιθυμία στο να γίνει μια σοβαρή ομάδα. Να μπουν οι βάσεις για μια μελλοντική ομάδα η οποία θα πατά δυνατά στα πόδια της. Το βασικότερο είναι πως έχουμε νέους παίκτες, μπορώ να πω ότι οι μισοί παίκτες μας και παραπάνω, είναι κάτω των 20 ετών. Υπάρχει επιθυμία για διάκριση και η διοίκηση θέλει να κάνει μια ανταγωνιστική ομάδα. Αυτό, βέβαια, θέλει χρόνο από την στιγμή που είπαμε ότι έχουμε νέα παιδιά. Ο χρόνος, αν κάνουμε σωστή και σοβαρή δουλειά, θα είναι σύμμαχός μας. Οργανωτικά η ομάδα είναι στελεχωμένη με προπονητή, με βοηθό, με γυμναστή, με γιατρό, με φυσιοθεραπευτή, με φροντιστή και με ανθρώπους που ασχολούνται με τον ηλεκτρονικό Τύπο.

Έχει ένα βαρύ όνομα ο Απόλλων, είναι μια ομάδα που από πίσω της έχει μια ολόκληρη περιοχή, την Καλαμαριά. Έχει το ποντιακό στοιχείο το οποίο την στηρίζει. Είμαστε υποχρεωμένοι όλοι μας να προσπαθήσουμε, η διοίκηση, οι παίκτες, το τεχνικό επιτελείο και όλο το σταφ. Πρέπει να καταλάβουν οι παίκτες ότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να απολαύσουν το παιχνίδι, να βγάλουν ενέργεια, πάθος, ταλέντο και ομοιογένεια μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Όλα αυτά πρέπει να τα ‘παντρέψουμε’ και να τα συνδυάσουμε. Το ταλέντο πρέπει να συνδυαστεί με την ομαδική προσπάθεια αλλά με την καλλιέργεια των αθλητικών προσόντων. Με μια κουβέντα, να προσπαθήσουμε να κάνουμε μια σοβαρή και ανταγωνιστική ομάδα”.

“Υπήρχε δίψα στον Άρη, ήταν η ομάδα της δουλειάς…”

Ο Καραμιχάλης “έζησε” τον Άρη της… Αυτοκρατορίας στο πλευρό του σπουδαίου Γιάννη Ιωαννίδη και θυμήθηκε το διάστημα που πέρασε από εκείνη την “χρυσή” εποχή των “κιτρίνων” (παράλληλα ήταν μια σημαντική περίοδο για το ελληνικό μπάσκετ). “Η συνταγή του τότε μεγάλου Άρη με τον προπονητή που καθοδήγησε την ομάδα σε τόσες μεγάλες επιτυχίες, ήταν η δουλειά. Δεν υπήρχαν μαγικά ραβδιά, ούτε κρυφές συνταγές… Το μοναδικό στοιχείο που δούλεψε σε μεγάλο βαθμό ήταν η εργατικότητα όλων των ανθρώπων και των παικτών. Η διοίκηση είχε μεγάλη επιθυμία ενώ ο κόσμος λάτρευε την ομάδα. Όλη η Ελλάδα τότε υποστήριζε τον Άρη… Υπήρχε η μεγάλη ντίβα, ο μεγάλος παίκτης, το μεγάλο αστέρι, δηλαδή, ο Νίκος Γκάλης, δίπλα του ήταν ο Γιαννάκης, ο Σούμποτιτς αλλά και άλλοι πολύ καλοί παίκτες.

Το τεχνικό επιτελείο ήταν πολύ οργανωμένο και υπήρχε μεγάλη δίψα για διάκριση και επιτυχίες. Αυτή η δίψα ξεκινούσε από ότι όλοι θέλαμε να δούμε αυτή την ομάδα να παίρνει πρωταθλήματα και να παίρνει νίκες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το σημαντικότερο για τον Άρη είναι ότι ήταν η ομάδα της δουλειάς. Ήταν πάρα πολλές ώρες μέσα στο γήπεδο, στο στίβο, στα σουτ, στην ατομική βελτίωση και την τακτική. Στην συνέχεια δίπλα στον Άρη δημιουργήθηκε και ο ΠΑΟΚ που έκανε κι αυτός μια πολύ μεγάλη ομάδα. Αυτές οι δύο ομάδες ήταν οι στυλοβάτες των επιτυχιών του ελληνικού μπάσκετ. Και ο Ηρακλής, όμως, εκείνα τα χρόνια ήταν σε πολύ υψηλό και ανταγωνιστικό επίπεδο. Έβγαλε πολλούς καλούς και διάσημους παίκτες, όπως ο Διαμαντίδης, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, ο Νίκος Χατζηβρέττας”.

“Ερχόταν πρώτος στην προπόνηση και έφευγε τελευταίος ο Γκάλης”

Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά στον τεράστιο Νίκο Γκάλη, τον οποίο ο Καραμιχάλης “έζησε” στον Άρη. “Ο Νίκος ήταν ο αρχηγός και ο ηγέτης αυτής της προσπάθειας που γινόταν στον Άρη. Ένας παίκτης που οι συμπαίκτες και οι αντίπαλοι τον σεβόταν και τον λάτρευαν. Ήταν πραγματικά ο Θεός του μπάσκετ. Ό,τι και να πούμε για τον Γκάλη, είναι λίγο. Ήταν ένας άνθρωπος που ερχόταν πρώτος στην προπόνηση και έφευγε τελευταίος παρά την μεγάλη του μπασκετική ικανότητα. Έκανε ατομικές προπονήσεις και δεν σταματούσε να βελτιωνόταν. Κάθε στιγμή και κάθε λεπτό ήταν όλη του η προσπάθεια το πώς θα βελτιωθεί και πώς θα γίνει καλύτερος”.

“Έλεγα στον Διαμαντίδη πως οι δυνατότητές του είναι απεριόριστες”

Πάμε και στην εποχή κατά την οποία ο νυν κόουτς της Καλαμαριάς ανέλαβε ως πρώτος τεχνικός στον τότε πολύ ισχυρό Ηρακλή… “Το διάστημα που ήμουν υπεύθυνος στις ακαδημίες, η τότε η διοίκηση του κ. Εμφιετζόγλου -που ήταν ένας εξαιρετικός πρόεδρος- μου έδωσε την ευκαιρία να κοουτσάρω την μεγάλη ομάδα και πήγαμε πολύ καλά, έστω αυτό το χρονικό διάστημα που ήμουν κόουτς”. Σαφώς και ήταν… ξεχωριστή η συνεργασία με τον Δημήτρη Διαμαντίδη, για τον οποίο ο Καραμιχάλης υπογράμμισε: “Ο Δημήτρης τότε (σ.σ. στον Ηρακλή) ήταν πολύ συνεσταλμένος, ήταν ένας χαρακτήρας μετρημένος.

Εγώ του έλεγα τότε ‘Δημήτρη οι δυνατότητές σου είναι απεριόριστες. Έχεις πάρα πολύ μεγάλες δυνατότητες και θα μπορέσεις να κάνεις πάρα πολύ σημαντικά πράγματα’. Ηταν σοβαρός και άνθρωπος χαμηλών τόνων. Έφερε τον εαυτό του και την Εθνική ομάδα σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μαζί με τους άλλους τους γκαρντ, τον Σπανούλη και τον Παπαλουκά έκαναν μια χρυσή τριπλέτα ενώ από πίσω υπήρχε ο Χατζηβρέττας και όλοι αυτοί βοήθησαν το ελληνικό μπάσκετ πάρα πολύ. Τα παιδιά παρακολουθούσαν πολύ καλούς παίκτες και η Εθνική ομάδα ήταν σε υψηλό και ανταγωνιστικό επίπεδο”.

Το… τεράστιο βιογραφικό του

Ο Δημήτρης Καραμιχάλης ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα σε ηλικία μόλις 18 ετών! Τότε ανέλαβε τον Α.Μ.Ο. Γαλαξία και στα 21 του αποτέλεσε πρώτος κόουτς της ομάδας. Από το 1980 ως το 1983 είχε συμμετοχή στο πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας της ΕΚΑΣΘ και το διάστημα 1983-90 ήταν στην στρατιωτική σχολή Αξιωματικών Σωμάτων στη Θεσσαλονίκη. Την περίοδο 1982-1883 ανέλαβε την ομάδα καλαθοσφαίρισης, το 1985 κατέκτησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παραγωγικών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων και στην συνέχεια “άνοιξε” το “κεφάλαιο” Άρης…

Μαζί με τον Ιωαννίδη στον Άρη των ετών της Αυτοκρατορίας

Υπήρξε συνεργάτης του Γιάννη Ιωαννίδη στο τεχνικό σταφ την περίοδο 1983-89, κατά την οποία ο Άρης πανηγύρισε συνεχόμενα τρόπαια σε πρωτάθλημα και Κύπελλο Ελλάδας και γενικώς “έχτισε” την Αυτοκρατορία του. Έζησε από κοντά τεράστιες μορφές του ελληνικού μπάσκετ στους “κίτρινους”, όπως μεταξύ άλλων, ο Νίκος Γκάλης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης και ο Λευτέρης Σούμποτιτς. Μάλιστα αποτέλεσε άμεσο συνεργάτη του “ξανθού” τις περιόδους 1987-88 και 1988-89. Το 1988 ο Άρης γινόταν ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που συμμετείχε σε Final Four Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (στη Γάνδη) και ο Καραμιχάλης ήταν στο τιμ εκείνης της ομάδας ως πρώτος βοηθός του Ιωαννίδη. Εκτός αυτών, το 1988 κατέκτησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα με το εφηβικό του Άρη (ο Καραμιχάλης ήταν και στα τμήματα υποδομής), το οποίο το 1989 κέρδισε την πρώτη θέση στο ευρωπαϊκό τουρνουά Εφήβων της PHILIPS OLYMPIA MILANO “Juniors Cup” στο Μπόρμιο της Ιταλίας. Η ομάδα κατατάχθηκε πρώτη στις 12 καλύτερες εφηβικές ομάδες στην Ευρώπη, για ηλικίες κάτω των 20 ετών.

Έξι ανόδους σε έξι χρόνια!

Τo διάστημα 1990-99 πρόσφερε τις υπηρεσίες του στο Ι.C.B.S όπου ήταν προπονητής. Την περίοδο 1989-90 δημιούργησε την Ακαδημία του I.C.B.S. που περιελάμβανε καλοκαιρινά τουρνουά με συμμετοχή πάνω από 100 παιδιά. Την περίοδο 1992-93 κατέκτησε την δεύτερη θέση του παιδικού πρωταθλήματος της ΕΚΑΣΘ ενώ αξιοσημείωτο είναι πως η ανδρική ομάδα του I.C.B.S. ανέβηκε έξι κατηγορίες σε έξι χρόνια! Από την 5η κατηγορία της ΕΚΑΣΘ έφτασε στη Β’ Εθνική. Αήττητο ήταν το εφηβικό τμήμα του I.C.B.S., όταν ο νυν κόουτς του Απόλλωνα Καλαμαριάς το οδήγησε στην κατάκτηση του Πανελληνίου πρωταθλήματος την περίοδο 1995-96.

Πρώτος προπονητής στον Ηρακλή

Ο έμπειρος προπονητής, επίσης, πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων στη Θεσσαλονίκη αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της μικτής ομάδας της ΕΚΑΣΘ και παράλληλα ανέδειξε τότε πολλά ταλέντα που ακολούθησαν επαγγελματική καριέρα. Στον Φίλιππο Θεσσαλονίκης (στην Α2) ο Καραμιχάλης δούλεψε την περίοδο 1999-2000 ενώ την σεζόν 2000-01 ήταν στα τμήματα υποδομής του Ηρακλή, στον οποίο μάλιστα υπήρξε κόουτς της ανδρικής ομάδας στην οποία τότε αγωνίζονταν σπουδαίοι παίκτες, όπως ο Δημήτρης Διαμαντίδης.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και με τον ΠΑΟΚ…

Το διάστημα 2001-04 βρέθηκε στον ΠΑΟΚ. Την περίοδο 2001-02 κατέκτησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων ενώ την αγωνιστική χρονιά 2003-04 κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή της ΕΚΑΣΘ και της Β. Ελλάδας στο Πρωτάθλημα Εφήβων. Την σεζόν 2003-04 παράλληλα με την εφηβική ομάδα ήταν και στην Β’ ομάδα του “Δικεφάλου” ενώ την περίοδο 2004-05 συμμετείχε στο Final Four της ΕΚΑΣΘ (δεύτερη θέση). Επίσης αποτέλεσε υπεύθυνο της ακαδημίας του Α.Σ. ΠΑΟΚ, για παιδιά ηλικιών 8-15. Το διάστημα 2002-05 ήταν στο “Νew York College” αναλαμβάνοντας το αθλητικό κομμάτι, την σεζόν 2004-05 αποτέλεσε κόουτς του Πανσερραικού στην Γ’ Εθνική ενώ το καλοκαίρι του 2005 ήταν Γενικός Υπεύθυνος και προπονητής του Basketball Camp του Νίκου Γκάλη.

Την περίοδο 2005-06 στην Basketball Academy δημιούργησε ακαδημία μπάσκετ για αγόρια και κορίτσια, σε συνεργασία με τον Δήμο Θέρμης και τον Θερμαΐκό Θέρμης. Επίσης ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ΜΕΝΤ (Α2) το 2005, στην συνέχεια από το 2006 ως το 2008 ήταν κόουτς της Μακαμπή στη Γ’ Εθνική ενώ το 2006 ανέλαβε ρόλο τεχνικού συμβούλου στο Αριστοτέλειο Κολέγιο. Την περίοδο 2007-08 ήταν στον Κεραυνό Ωραιοκάστρου έχοντας την οργάνωση των Ακαδημιών ενώ αποτέλεσε και πρώτος κόουτς στην ανδρική ομάδα στην πρώτη κατηγορία της ΕΚΑΣΘ.

Επιπλέον την σεζόν 2007-08 ήταν στον Κένταυρο Ωραιοκάστρου έχοντας την οργάνωση των ακαδημιών, επίσης υπήρξε προπονητής της ανδρικής ομάδας στην Α’ κατηγορία της ΕΚΑΣΘ ενώ ανέλαβε τις ακαδημίες στον Κένταυρο Καλλικράτειας. Ακόμη, το διάστημα 2007-08 ήταν προπονητής στο Salonika Basketball Camp και επί σειρά ετών προπόνησε επίλεκτους καλαθοσφαιριστές σε ατομικό επίπεδο.

Το 2009 βρέθηκε στη ΧΑΝΘ ως προπονητής και υπεύθυνος στα τμήματα υποδομής και μετά από ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα εκεί το 2015 επέστρεψε στη Μακαμπή (Α’ Κατηγορία) όπου παρέμεινε ως το 2018. Πέραν των προηγουμένων που αναφέραμε, να σημειωθεί ότι τον Α.Ο. Γιαννιτσών τον οδήγησε σε άνοδο από την δεύτερη κατηγορία στην πρώτη. Η άνοδος από την Β’ κατηγορία στην Α’ είχε “έρθει” και με την γυναικεία ομάδα του Άρη ενώ ο Καραμιχάλης βρέθηκε στον Μέγα Αλέξανδρο (Α’ Εθνική κατηγορία) αλλά και στο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης στην κατηγορία των Γυναικών (Α’ Εθνική).

Από φέτος (2018) ο έμπειρος κόουτς ανήκει στην “οικογένεια” του Απόλλωνα Καλαμαριάς ενώ είναι τεχνικός σύμβουλος στην ομάδα Ίκαρο Γιαννιτσών. Να σημειωθεί πως ο Καραμιχάλης διαθέτει δίπλωμα προπονητή καλαθοσφαίρισης Α’ της ΓΓΑ. Έχει συνεχής παρακολούθηση σεμιναρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ τον Οκτώβρη του 2008 συμμετείχε στο ταξίδι του ΣΕΠΚ στις ΗΠΑ παρακολουθώντας τις προπονήσεις των Σίξερς, αγώνες του ΝΒΑ, κολεγιακές προπονήσεις αλλά και σεμινάρια κολεγίων, όπως το Villanova, Temple, Penn, St. Josepsh’s και Drexel.

Συνεργασία με “ηχηρά” ονόματα…

Πέραν των μεγάλων συλλόγων στους οποίους έχει δουλέψει ο Καραμιχάλης αλλά και των ομάδων που οδήγησε σε άνοδο, ο νυν κόουτς του Απόλλωνα Καλαμαριάς έχει αναδείξει πολλούς αθλητές ενώ έχει συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα. Μεταξύ άλλων συνεργάστηκε με τους Δημήτρη Διαμαντίδη, Κώστα Παπανικολάου, Νίκο Χατζηβρέττα, Λάζαρο Παπαδόπουλο, Κώστα Βασιλειάδη, Λουκά Μαυροκεφαλίδη, Παναγιώτη Βασιλόπουλο, Σοφοκλή Σχορτσανίτη, Βαγγέλη Βουρτζούμη, Φράνκο Νάκιτς, Γιώργο Καράγκουτη και Γιώργο Αποστολίδη. Σε αυτούς προσθέστε και άλλους παίκτες με τους οποίους είχε συνεργασία ο έμπειρος κόουτς, όπως ο Γιώργος Παυλίδης, Νίκος Λιμπάρης, Παντελής Παπαιωακείμ, Αργύρης Δαλιάρης, Γιώργος Στεφανίδης, Λίνος Χρυσικόπουλος, Σπύρος Μούρτος, Βαγγέλης Μαργαρίτης και Σωτήρης Μανωλόπουλος. Στην “πλούσια” λίστα υπάρχουν και οι περιπτώσεις των Αράπη, Τέρπου, Μακρή, Σικαλίδη, καθώς και πολλών ακόμη που παίζουν στην Α1 και στην Α2 κατηγορία.

.
Διαβάστε ακόμη…



</p