Κατσαφάδος: «Υψιστη τιμή»

Αποτελεί μία από τις σημαίες του Ολυμπιακού αφού για 15 χρόνια φόρεσε τη φανέλα της ομάδας του Πειραιά. Ο Μάκης Κατσαφάδος είναι από αυτούς που στο βιβλίο του ελληνικού μπάσκετ θα έχει ένα κεφάλαιο αφιερωμένο σε όσα κατάφερε. Ο πρώην παίκτης (έπαιζε μπάσκετ μέχρι τα 44) των  Ζωγράφου, Μίλωνα, Ιωνικού Νικαίας και Φιλοθέη θα τιμηθεί στις 5 Ιανουαρίου στη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου.
Ο Μάκης Κατσαφάδος μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για τις αλλαγές που έχουν υπάρξει στο μπάσκετ σε σχέση με τότε που έπαιζε, ενώ αναφέρθηκε και στον δάσκαλο του Φαίδωνα Ματθαίου.

Αναλυτικά:

Για το ελληνικό μπάσκετ και το πόσο έχει αλλάξει σε σχέση με τότε που έπαιζε:

«Όπως έχει αλλάξει η ζωή, η κοινωνία, η οικονομία έτσι και το μπάσκετ άλλαξε. Οι διαφορές είναι εκπληκτικές, είναι τρομερές. Τα αναστήματα των παικτών είναι διαφορετικά πλέον. Αν έπαιζα τώρα θα ήμουν ένας ψηλός πλέι μέικερ κι όχι σέντερ. Από εκεί και πέρα έχουν αλλάξει η ταχύτητα, η δύναμη και η προπόνηση τα μόνα που έχουν μείνει ίδια είναι τα συστήματα. Οι παίκτες είναι πια επαγγελματίες κι ασχολούνται όλη ημέρα με το μπάσκετ καθώς είναι η βασική τους δουλειά, ενώ εμείς προπονούμασταν μέρα παρά μέρα. Ο επαγγελματισμός είναι μία τεράστια αλλαγή ασύλληπτη για την εποχή που έπαιζα εγώ».

Για τον Φαίδωνα Ματθαίου που ήταν προπονητής του και η φετινή κοπή της πίτας είναι προς τιμήν του:

«Του χρωστάω τα πάντα και όλη μου την αθλητική ύπαρξη. Τον είχα περίπου 10 χρόνια προπονητή τόσο στον Ολυμπιακό όσο και στην εθνική ενόπλων που ήταν φυτώριο νέων παικτών και προπονητών. Περισσότερο έβλεπα τον Φαίδωνα παρά την οικογένεια μου. Του χρωστάω την ύπαρξη μου και την ένταξη μου στην κοινωνική ζωή γιατί εκτός από προπονητής ήταν και παιδαγωγός. Όταν βγαίναμε στο εξωτερικό για αγώνες μας μάθαινε πως να τρώμε και πως να στεκόμαστε. Τον είχα σε μεγάλη εκτίμηση εγώ αλλά και όσοι τον γνώρισαν. Ήταν μία τεράστια προσωπικότητα και ένας πραγματικός “Πατριάρχης” του ελληνικού μπάσκετ. Κλείνοντας για ότι έχω καταφέρει αθλητικά, για αυτό το μικρό λιθαράκι που έβαλα κι εγώ στο ελληνικό μπάσκετ του χρωστάω αιώνια ευγνωμοσύνη».

Για το γεγονός ότι θα τιμηθεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣΕΠΚ:

«Όταν με πήρε στο τηλέφωνο ο Σωκράτης Ηλιάδης και μου είπε ότι θα τιμηθώ συγκινήθηκα. Σε αυτό που έχω κάνει και για το λιθαράκι που πρόσφερα έχω πάρει μερικά βραβεία. Το να σε τιμούν παράλληλα και μαζί με τον Φαίδωνα είναι υψίστη τιμή. Να σε τιμούν οι Έλληνες προπονητές οι άνθρωποι που καθημερινά μοχθούν και γνωρίζουν πολύ καλά το μπάσκετ μου περιποιεί ιδιαίτερη τιμή».

 Τις ευχές που κάνει για τη νέα χρονιά:

«Εύχομαι ο καθένας από την πλευρά του να σκέφτεται περισσότερο, να φροντίζει την υγεία του και να αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο το μπάσκετ. Τώρα είναι που μας έχει ανάγκη το άθλημα. Παράγοντες, παίκτες, προπονητές, νέοι και παλαιοί παίκτες πρέπει σταθούμε δίπλα του για να βγει πιο δυνατό από αυτή τη δοκιμασία».