Κουρής: «Πορευόμαστε με την περσινή… επιτυχημένη συνταγή!»

Διανύει τη δεύτερη χρονιά του στην ΚΑΠ και αν μη τι άλλο έχει κερδίσει τους πάντες με την παρουσία του εντός και εκτός παρκέ! Ο Μιχάλης Κουρής είναι, δίχως αμφιβολία, αισθητά βελτιωμένος, ωριμότερος και απ’ τη μεριά του συμβάλει τα μέγιστα στην μέχρι τώρα αρκετά θετική πορεία της ομάδας μας στην Α2!

Ο 23χρονος ταλαντούχος γκαρντ της ΚΑΠ, ο οποίος είναι πανέτοιμος για τη σημαντική και δύσκολη εντός έδρας αναμέτρηση με τον Αρκαδικό το προσεχές Σάββατο (8/12, 17.00) και μιλώντας εφ’ όλης της ύλης στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΑΠ, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συνέχεια, αλλά πάντοτε… ταπεινά, με μπόλικη δουλειά και πίστη στις ικανότητες της ομάδας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο επικείμενο ματς, στην τεράστια νίκη επί του ΟΦΗ, στην οποία ήταν και απ’ τους διακριθέντες της ομάδας μας, στη δική του αγωνιστική “μεταμόρφωση” ειδικότερα φέτος, τόνισε το εξαιρετικό κλίμα που επικρατεί στους “μελανόλευκους”, εξηγώντας ότι “με αυτούς τους συμπαίκτες είναι ευκολότερο να βγάλεις τον καλό σου εαυτό”, ενώ εξέφρασε και το… παράπονό του λόγω του ότι οι Ακαδημίες της ΚΑΠ δεν παρευρίσκονται στους εντός έδρας αγώνες για να υποστηρίξουν την ομάδα…

-Δεύτερη συνεχόμενη νίκη για την ΚΑΠ στην Κρήτη κόντρα στον ΟΦΗ… Πώς έζησες εσύ από μέσα αυτή την επιτυχία της ομάδας, ποια ήταν τα στοιχεία που έδειξε η ΚΑΠ ότι έχει βελτιώσει στο παιχνίδι της, τι λάθη έγιναν και εξανεμίστηκε η διαφορά στο δεύτερο ημίχρονο που θα πρέπει να διορθωθούν και τέλος τι σηματοδοτεί αυτή η νίκη για τη συνέχεια;

“Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις δύο συνεχόμενες εκτός έδρας νίκες σε αυτή την κατηγορία… Αυτό που φανερώνει η επιτυχία αυτή είναι ότι με μπόλικη δουλειά και συνέπεια η ομάδα έχει δυνατότητες να κάνει -τουλάχιστον- μία πολύ καλή πορεία στην Α2. Ο στόχος -που εμείς δεν τον ξεχνάμε ποτέ- είναι όσο το δυνατόν γρηγορότερη σωτηρία και από ‘κει και πέρα αν με το καλό συμβεί αυτό και φύγει και το άγχος, πάμε να παίξουμε όσο καλύτερα μπορούμε.

Τι πήγε καλά με τον ΟΦΗ… Θεωρώ ότι πολύ καλά πήγε η επιθετική μας λειτουργία. Ήμασταν εξαιρετικοί στις επιλογές μας στην επίθεση. Γενικά δείξαμε πολύ καλό πρόσωπο, κυρίως σε αυτόν τον τομέα. Δεν είναι μόνο οι 88 πόντοι που πετύχαμε, αλλά είναι και οι τρόποι με τους οποίους επιτεύχθηκαν. Τώρα, όσον αφορά την άμυνα, ήμασταν αρκετά καλοί μέχρι και τα τελευταία δέκα λεπτά, ίσως και μέχρι πέντε λεπτά πριν από τη λήξη… Εντάξει, πέτυχαν βέβαια και οι αντίπαλοι κάποια μεγάλα σουτ, με αποτέλεσμα το ματς να γυρίσει. Κατά τη γνώμη μου κρατάμε και τη νίκη, αλλά και την εμφάνιση! Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ακόμη και όταν μας πλησίασαν στο σκορ και ισοφάρισαν εμείς δείξαμε την απαιτούμενη σοβαρότητα και ψυχραιμία, δεν πανικοβληθήκαμε και πανηγυρίσαμε εν τέλει τη νίκη, με την οποία φεύγει ως ένα βαθμό και το άγχος και μας δίνει τη δυνατότητα να παίζουμε πιο ελεύθερα στη συνέχεια…”.

-Η μία όψη του νομίσματος είναι αυτή που είπες, ότι δηλαδή παρά το γεγονός ότι στο τέλος ο ΟΦΗ επέστρεψε στο παιχνίδι, η ΚΑΠ… κράτησε γερά, δεν λύγισε, έδειξε χαρακτήρα και επικράτησε σε μία “καυτή” έδρα. Η άλλη όψη, ωστόσο, θα μπορούσε να πει κανείς είναι ότι η ομάδα είχε “χτίσει” διαφορά 19 πόντων, η οποία εξανεμίστηκε…

“Εντάξει, η διαφορά δεν έπεσε… ξαφνικά από τους 19 στους 2. Αυτό συνέβη σταδιακά. Το ημίχρονο έκλεισε στους 13, στην τρίτη περίοδο παρότι οι Κρητικοί κατέβασαν τη διαφορά στους πέντε πόντους, εμείς κατορθώσαμε να την στείλουμε εκ νέου σε διψήφια επίπεδα και η πρώτη φορά μας ισοφάρισαν στο 39ο λεπτό σε 80-80. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει ξανά διαφορές στο παρελθόν και αυτό πρέπει να το κοιτάξουμε… Ωστόσο, ίσως να είναι η πρώτη φορά που δεν συνέβη καθαρά από δικά μας λάθη, αλλά λόγω ικανότητας του αντιπάλου, λόγω του ότι δηλαδή όπως προείπα κατάφεραν να σημειώσουν αρκετά μεγάλα σουτ… Πέρα απ’ τα δύο φοβερά καλάθια του Γιώργου (σ.σ. Ζερβού) και του Ντίνου (σ.σ. Σβερκούνου), με τα οποία διαμορφώθηκε το 84-80, πολύ σημαντικό στοιχείο ήταν και η ψυχραιμία που είχαν στο τέλος οι Τσιάκας και Ψυλέας στις βολές, που με 4/4 “καθάρισαν” ουσιαστικά το ματς. Ο ΟΦΗ ήταν αναμενόμενο ότι θα αντιδρούσε… Έπαιζε ένα “τελικό” και δεν γινόταν να μην κάνει την αντεπίθεσή του κάποια στιγμή. Εμείς από μεριά μας κρατάμε και το καλό μπάσκετ που παίξαμε -κυρίως επιθετικά- και το βασικότατο γεγονός ότι όποτε μας έφτσαε ο ΟΦΗ στο δεύτερο ημίχρονο κατορθώσαμε να ξεφύγουμε και πάλι”.

-Επόμενο ματς εντός έδρας κόντρα στον Αρκαδικό…

“Είναι πολύ επικίνδυνη ομάδα. Αν δούμε τα αποτελέσματα του Αρκαδικού έχει παλέψει όλα τα παιχνίδια μέχρι το τέλος και δεν θα πρέπει να μας ξεγελά η βαθμολογική της θέση. Περιμένουμε ότι θα παλέψει και κόντρα σε εμάς μέχρι τέλους. Εμείς θα πρέπει να κερδίσουμε αυτό το ματς, ώστε να έχουν και αντίκρυσμα οι δύο εκτός έδρας νίκες που πανηγυρίσαμε στην Κρήτη. Να παραμείνουμε σοβαροί και να βγάλουμε ξανά στο παρκέ το καλό μας πρόσωπο! Για μένα πάντως είναι πολύ επικίνδυνο παιχνίδι και θέλει ιδιαίτερη προσοχή… Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρασυρθούμε από τις δύο εκτός έδρας νίκες και να σκεφτούμε ότι θα κερδίσουμε εύκολα… Είναι αναμέτρηση που ίσως θέλει και περισσότερη σοβαρότητα από τις δύο προηγούμενες…”.

-Η ομάδα δείχνει παιχνίδι με το παιχνίδι -και ειδικά μετά την “κακή” ήττα απ’ τον Φιλαθλητικό- ότι βρίσκει τα πατήματά της, βγάζει υγεία στο παρκέ και η εικόνα της δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα των πρώτων αγωνιστικών…

“Κοίταξε, έχουν έρθει νέα παιδιά στην ομάδα, τα οποία μάλιστα είναι και παίκτες-πρωταγωνιστές, ο Ψυλέας π.χ. είναι πρώτος σκόρερ της ΚΑΠ και στην πέμπτη θέση των σκόρερ, αν δεν κάνω λάθος… Χρειαζόμασταν χρόνο προσαρμογής… Ναι μεν έχουμε έμπειρους παίκτες στο ρόστερ μας, που γνωρίζουν την κατηγορία, αλλά όταν μία ομάδα είναι νεοφώτιστη δεν είναι εύκολο απ’ την αρχή να δείξει το καλό της πρόσωπο και να είναι έτοιμη 100%… Το καλό είναι ότι έχουμε μειώσει σε μεγάλο βαθμό τα κενά μας διαστήματα στην επίθεση, έχουμε δηλαδή βελτιώσει αρκετά την επιθετική μας λειτουργία. Ο τομέας που κατά τη γνώμη μου χρειαζόμαστε ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση είναι ο αμυντικός… Θεωρώ ότι πρέπει να γίνουμε ακόμη πιο σκληροί. Ίσως να επαναπαυόμαστε κάποιες στιγμές λόγω του ταλέντου που έχουμε επιθετικά. Αλλά… δεν είναι έτσι!

Εντάξει, το καταλαβαίναμε ότι δεν παίζαμε όπως θα έπρεπε, το κουβεντιάζαμε και μεταξύ μας, όμως επειδή υπάρχει μπόλικο ταλέντο στην ομάδα, το πιστεύαμε ότι με τον καιρό θα “δέσουμε” και θεωρώ ότι αυτό έχει αρχίσει ήδη να γίνεται… Και είμαι σίγουρος ότι όσο περνά ο καιρός θα γινόμαστε και ακόμη καλύτεροι… Αρκεί να συνεχίσουμε έτσι, με την ίδια σοβαρότητα. Είμαι αισιόδοξος για τη συνέχεια”.

-Πέραν της σταθερά ανοδικής πορείας της ΚΑΠ, είναι δεδομένη και η… δική σου ανοδική πορεία! Τα πηγαίνεις εξαιρετικά, πλέον έχεις “απελευθερωθεί”, φανερώνεις ένα άλλο, διαφορετικό πρόσωπο, δεν έχεις στο παιχνίδι σου αυτό το άγχος που ήταν εμφανές σε μεγάλο βαθμό, κυρίως την περσίνη σεζόν… Μάλιστα, παρότι ξεκίνησες τη χρονιά ως “δυάρι”, πραγματοποιείς άκρως θετικές εμφανίσεις ως “άσος”, ελέω και της απουσίας του Άρη (σ.σ. Κορωνίδη)!

“Τον πρώτο καιρό αγωνιζόμουν στη θέση “2” και όχι σε εκείνη του πόιντ γκαρντ, που παίζω πλέον και θεωρώ ότι είναι και η φυσική μου θέση. Έτσι, χρειαζόμουν και ‘γω κάποιον χρόνο για να μάθω την ομάδα μέσα από τη θέση του “άσου”, αλλά και να με μάθουν με τη σειρά τους οι συμπαίκτες μου ως πλέι μέικερ. Πιστεύω ότι στο γενικότερο θετικό πρόσωπο που δείχνει η ομάδα στα τελευταία παιχνίδια, έχω προσαρμοστεί και ‘γω και φαινόμαστε όλοι ως πρωταγωνιστές. Ο καθένας βοηθάει την ομάδα και παράλληλα η ομάδα βοηθάει τον καθένα ξεχωριστά. Είναι ας πούμε… αμφίδρομο! Όταν η ομάδα είναι καλή, παίζει καλά, ρολάρει, τότε σίγουρα και ο κάθε παίκτης φαίνεται και περισσότερο και παίζει καλύτερα. Αντίθετα, όταν η ομάδα “ψάχνεται”, όπως για παράδειγμα εμείς στις αρχές του πρωταθλήματος που δεν μπορούσαμε ακόμη να “βρεθούμε”, κανείς δεν είχε την απόδοση που έχει αυτή τη στιγμή.

Από την πλευρά μου, η αλήθεια είναι ότι αισθάνομαι πολύ καλύτερα… Πατάω καλύτερα στο παρκέ, το νιώθω και ‘γω αυτό που λες… Από ‘κει και πέρα, με βοηθάει αρκετά και η ομάδα… Οι συμπαίκτες μου είναι παιδιά έμπειρα, είναι όλοι τους εξαιρετικοί χαρακτήρες, το κλίμα είναι πολύ καλό… Και, ξέρεις, πολλές φορές με τέτοιους χαρακτήρες είναι και ευκολότερο να βγάλεις τον καλύτερό σου εαυτό! Θεωρώ ότι σημαντικότερο ρόλο παίζει το γεγονός ότι έχουμε “βρεθεί” και ο καθένας έχει κατανοήσει το ρόλο του. Ίσως αυτό να είναι και το… μυστικό της δικής μου αγωνιστικής προόδου! Δηλαδή έχω βρει το ρόλο μου, έχω και αρκετό χρόνο συμμετοχής και αισθάνομαι πιο άνετα πιθανόν γιατί έχω καταλάβει τι χρειάζεται η ομάδα από μένα τη δεδομένη στιγμή… Και γνωρίζοντας πλέον τι πρέπει να κάνω μέσα στο γήπεδο, παίζω πιο ελεύθερα. Από μεριάς μου, προσπαθώ να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας!”.

-Η ΚΑΠ θα ξεκινούσε δίχως εσένα στο ρόστερ της… Όμως, η τύχη τα έφερε έτσι, ώστε να είσαι μία απ’ τις… εκπλήξεις των μεταγραφών, το… προτελευταίο κερασάκι στην τούρτα! Παρότι είχες αποχωρήσει απ’ την ομάδα και είχες ήδη υπογράψει στον Αετό, εν τέλει ζήτησες να μείνεις ελεύθερος ώστε να επιστρέψεις εκ νέου στην Αγία Παρασκευή! Στο… τέλος ξυρίζουν το γαμπρό, ωστόσο νιώθεις μέχρι στιγμής δικαιωμένος απ’ την επιλογή σου;

“Ήταν μία αρκετά ειδική κατάσταση το καλοκαίρι, συνέβησαν πολλά πράγματα με πολλές λεπτομέρειες που δεν μπορούμε να τις αναλύσουμε αυτή τη στιγμή, αλλά θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω πολύ το σύλλογο του Αετού που δεν στάθηκε εμπόδιο στην επιθυμία μου να επιστρέψω στην ΚΑΠ! Δεν έχω μιλήσει από τότε και θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω! Εκτιμώ πολύ το γεγονός ότι εξήγησα στους ανθρώπους του Αετού την κατάσταση, τους είπα ότι “γνωρίζω την ομάδα, ήμουν εκεί μέχρι τώρα και θέλω να γυρίσω από τη στιγμή που έχω θέση στο ρόστερ, ώστε να αγωνιστώ στην Α2” και το δέχθηκαν, χωρίς να σταθούν εμπόδιο στην καριέρα μου… Ειλικρινά τους ευχαριστώ πολύ.

Βέβαια, δεν έχω μετανιώσει για την απόφασή μου σε καμία περίπτωση. Πιστεύω ότι κέρδισα με το “σπαθί” μου την εμπιστοσύνη της ομάδας πέρσι και άξιζα να μου δοθεί αυτή η ευκαιρία! Ήθελα πολύ να μείνω στην ΚΑΠ, μαζί ανεβήκαμε την προηγούμενη σεζόν στην Α2, μαζί ήθελα να πορευτούμε και σε αυτό το ταξίδι… Ναι, το ήθελα πολύ. Τα προηγούμενα χρόνια δεν είχα καταφέρει να αγωνιστώ στην Α2. Οπότε, φέτος επιθυμούσα -από τη στιγμή που μου δινόταν η ευκαιρία- να παίξω στην κατηγορία και να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου, να δω τι… ψάρια μπορώ να πιάσω! Το… ταμείο θα το κάνουμε στο τέλος! Κρατάω το κεφάλι χαμηλά και συνεχίζουμε… Το μόνο σίγουρο είναι ότι ήθελα πολύ να αγωνιστώ στην Α2 και προσπαθώ να στηρίζω καθημερινά την επιλογή μου μέσα στο γήπεδο!”.

-Μετά τις δύο νίκες στην Κρήτη, έχει αλλάξει κάτι όσον αφορά τους στόχους της ΚΑΠ και τι σηματοδοτεί η συνέχεια για εσάς; Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι και ποιοι οι άμεσοι, οι κοντινοί στόχοι της ομάδας;

“Θα ξεκινήσω από τα λεγόμενα του Κώστα (σ.σ. Βαρδαβά) την προηγούμενη εβδομάδα… Μου άρεσε πολύ αυτό που είπε, ότι οι στόχοι έρχονται μέσα απ’ τις νίκες. Γι’ αυτό και θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί του και θα πω ότι βασική μας επιδίωξη είναι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά, να λειτουργούμε ως ομάδα και να βελτιωνόμαστε καθημερινά μέσα στο γήπεδο. Από ‘κει και πέρα, ο πρώτος στόχος που έχει θέσει η διοίκηση και που μας ζητήθηκε είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη παραμονή στην κατηγορία για να φύγει και το άγχος και εν συνεχεία βάσει το ποια θα είναι η εικόνα μας στο παρκέ θα δούμε τι άλλο μπορούμε να θέσουμε ως στόχο… Στην παρούσα φάση, το βασικότερο για μένα είναι: χαμηλά το κεφάλι, δουλειά και να πάμε να κάνουμε δύο νίκες στα επόμενα δύο ματς, που θεωρώ ότι είναι βαρύνουσας σημασίας για την ΚΑΠ, ειδικά όσον αφορά το στόχο της παραμονής, διότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο ομάδες που βρίσκονται χαμηλότερα στη βαθμολογία από εμάς και με νίκη θα απομακρυνθούμε από αυτές ακόμη περισσότερο. Πάμε λοιπόν να κάνουμε δύο νίκες, να κάνουμε… καλά Χριστούγεννα και ίσως αυτός είναι και ο κοντινός στόχος! Ταπεινή μου άποψη είναι ότι η ΚΑΠ έχει ακόμη πάρα πολλά περιθώρια βελτίωσης… Αυτό που θέτω προσωπικά ως στόχο είναι να κατορθώσουμε να παρουσιάσουμε κάποια στιγμή το μπάσκετ που είμαστε πραγματικά ικανοί να αποδώσουμε! Αν καταφέρουμε αυτά, τα αποτελέσματα θα είναι αναμφίβολα άκρως ενθαρρυντικά! Πάμε με την… περσινή συνταγή, η οποία εξάλλου είναι και επιτυχημένη!”.

-Τέλος, τι έχεις να πεις για τον κόσμο της ΚΑΠ;

“Με χαρά διαπιστώνω ότι φέτος έχει περισσότερο κόσμο από πέρσι! Ωστόσο, η άποψή μου -και το παράπονό μου αν θέλεις- είναι ότι θα έπρεπε να έρχονται στα εντός έδρας ματς οι Ακαδημίες της ΚΑΠ να μας υποστηρίζουν! Βλέπω σε άλλα γήπεδα τις Ακαδημίες των ομάδων να γεμίζουν τα γήπεδα, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει με μας και με στεναχωρεί το γεγονός αυτό. Ευχαριστούμε πολύ εκείνους που έρχονται και μας στηρίζουν έμπρακτα και ελπίζω να τους το ανταποδώσουμε με νίκες και πάνω απ’ όλα με καλές εμφανίσεις, όπως αυτές που κάναμε εκτός έδρας στην Κρήτη και δεν μπόρεσαν να τις δουν! Τους θέλουμε ανελλιπώς δίπλα μας και ευελπιστούμε ότι θα τους ανταμείψουμε με καλό μπάσκετ!”.