ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ: Στα “πράσινα” ο τίτλος… 79-73 ο Παναθηναϊκός νίκησε τον ΠΑΟΚ

Ήταν ένας τελικός διαφήμιση του μπάσκετ. Μπορεί να μην ήταν ούτε final 4, ούτε final 8 όπως πολλοί θα θέλαμε, αλλά ήταν ένα παιχνίδι διαφήμιση, με τους δύο φιναλίστ να προσφέρουν ωραίο θέαμα (στα σχεδόν 4500 παιδιά που ήταν στις εξέδρες στα “Δύο Αοράκια” στο Ηράκλειο), συγκινήσεις και το νικητή να κρίνεται στις λεπτομέρειες. Εκεί όπου ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε πιο προσεκτικός, πιο ουσιαστικός και πήρε τη νίκη με 79-73 επί ενός μαχητικού ΠΑΟΚ, που κυνήγησε ως το τέλος την υπέρβαση. Οι Θεσσαλονικείς δεν… ζαλίστηκαν από τη διαφορά του μπάτζετ που χωρίζει τις δύο ομάδες, δεν αγχώθηκαν από τον χαρακτήρα του αουτσάιντερ που είχαν και μετά από το κακό πρόσωπο που έδειξαν στο πρώτο 10λεπτο, άλλαξαν τακτική. Έπαιξαν με μυαλό, “έπνιξαν” τον αντίπαλό τους με την άμυνα ζώνης που εφάρμοσαν, κέρδισαν πολλά επιθετικά ριμπάουντ και είχαν και λύσεις στην επίθεση. Ο Παναθηναϊκός, όμως είχε τις σωστές αντιδράσεις στο κρίσιμο σημείο, στο τέλος του ματς, εκεί όπου έγειρε την πλάστιγγα της νίκης υπέρ του και στο τέλος πανηγύρισε έναν ακόμη τίτλο, τον 19o στην ιστορία του…

Οι πράσινοι μπήκαν πατώντας πιο καλά στο παρκέ, παίζοντας εξαιρετική άμυνα και από πολύ νωρίς έδειξαν ποιος θα είναι το… αφεντικό στο ματς. Το 6-23 στο 8′ ήταν ενδεικτικό της διαφοράς που έβγαζαν στην επίθεση οι δύο ομάδες, με τον ΠΑΟΚ να ψάχνει να αλλάξει τα δεδομένα, δίχως όμως να μοιάζει εφικτό. Το 29-15 που έγραψε το τέλος του πρώτου 10λέπτου, έδειχνε το δρόμο, ο Ρικ Πιτίνο εκμεταλλευόταν όλες τις λύσεις του πάγκου του, ενώ ο ΠΑΟΚ έψαχνε τρόπους για να βρει λύσεις τόσο στην άμυνά του, όσο και στην επίθεση.

Η επιλογή για σουτ από την περιφέρεια για ν’ ανοίξει η άμυνα του Παναθηναϊκού φάνηκε να αποδίδει με το 25-31 να δίνει ενδιαφέρον στο ματς. Ο Παναθηναϊκός αντέδρασε άμεσα, αλλά η αναγκαστική διακοπή λόγω του προβλήματος που παρουσιάστηκε στον ηλεκτρονικό πίνακα φάνηκε να παίζει έναν μικρό ρόλο στην εξέλιξη του ματς. Ο ΠΑΟΚ έδειξε να ηρεμεί, κέρδισε κι άλλες μάχες – ιδίως στον τομέα των επιθετικών ριμπάουντ- και παρέμενε απειλητικός (36-46 στο ημίχρονο).

Και επέστρεψε στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου με πιο… άγρια διάθεση. Η άμυνα ζώνης του “κλείδωσε” τον Παναθηναϊκό, που δεν μπορούσε να απειλήσει και το ματς απέκτησε ακόμη περισσότερον ενδιαφέρον (44-48). Οι “πράσινοι” έβρισκαν το δρόμο για το καλάθι με δυσκολία (έμειναν άποντοι για περισσότερο από 3,5 λεπτά), την ώρα που ο ΠΑΟΚ έχαχνε τις καλύτερες επιλογές στην δική του επίθεση. Κι αυτό έριξε κι άλλο τη διαφορά (51-54) ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο την αδρεναλίνη. Η συνέπεια του ΠΑΟΚ στον αμυντικό τομέα, απέδιδε και έδινε στους παίκτες της ομάδας της Θεσσαλονίκης και πάθος στην επίθεση, στοιχείο που τους έφερε αρχικά πιο κοντά (58-59 στο 30′) με ένα εντυπωσιακό τρίποντο από τα 9 μέτρα του Τζόουνς και να προπορεύονται (61-59) πάλι με “βόμβα” του Τζόουνς!!!

Δύο τρίποντα από έδωσαν ανάσα στον Παναθηναϊκό (61-65), ο ΠΑΟΚ συνέχισε να είναι απειλητικός και χάρη στην άμυνα ζώνης να παραμένει μέσα στο παιχνίδι. Κι όλα ήταν φανερό ότι θα κρίνονταν στις λεπτομέρειες. Εκεί όπου οι “πράσινοι” έδειξαν ότι ήταν πιο καλοί, κάνοντας στο παρκέ λιγότερες λανθασμένες επιλογές στα τελευταία και καθοριστικά λεπτά της αναμέτρησης, φτάνοντας έτσι στο 73-79 που τους επέτρεψε να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας.

 

Η ΧΡΥΣΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ 2018-2019