Φ. Κωνσταντουδάκης: «Εκλεκτοι του Θεού»

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 44 χρόνια από την ιστορική ημέρα του 1968 που η ΑΕΚ έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ευρωπαϊκό τρόπαιο σε όλα τα αθλήματα, κατακτώντας το Κύπελλο Κυπελλούχων. Η μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού και το παγκόσμιο ρεκόρ προσέλευσης θεατών σε αγώνα μπάσκετ με 80.000 θεατές να κατακλύζουν το Καλλιμάρμαρο, ρεκόρ που η ομάδα κατέχει μέχρι και σήμερα, έκαναν την ΑΕΚ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ. Και μια Βασίλισσα, παραμένει πάντα Βασίλισσα…

Με αφορμή την επέτειο από τον θρίαμβο της ΑΕΚ, ο Φαίδωνας Κωνσταντουδάκης, ένας άνθρωπος που έχει συμβάλει τα μέγιστα όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την δουλειά του, ώστε να παραμείνει ζωντανή στις μνήμες όλων και ειδικά στις νεότερες γενιές η 4ηΑπριλίου του 1968, μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΑΕ.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Φαίδων Κωνσταντουδάκης για το έπος της ΑΕΚ το 1968 έχουν ως εξής: «Το επίτευγμα της ΑΕΚ δεν είναι μόνο πρωτοποριακό αλλά είναι και το μοναδικό. Δεν επαναλήφθηκε στην συνέχεια από καμία ελληνική μπασκετική ομάδα παρά μόνο από μια ποδοσφαιρική και εννοώ την Εθνική του 2004. Συνταυτίζω το ‘68 της ΑΕΚ με το 2004 της Εθνικής γιατί ήταν οι δύο νικήτριες ευρωπαϊκού τροπαίου με αμιγή ελληνική σύνθεση. Όλες οι άλλες ομάδες μπάσκετ που αναδείχθηκαν τροπαιούχες ήταν από… μικτές Ευρώπης ως μικτές κόσμου.

Το ένα σκέλος και το κυριότερο της μοναδικότητας αυτής της επιτυχίας της ΑΕΚ ήταν η ελληνική σύνθεση της, το άλλο είναι οι 80.000 στο Δωδεκάθεο ΑΕΚομάρμαρο, πιο γνωστό ως Καλλιμάρμαρο.

Έζησα αμεσότατα το γεγονός, αφενός ως φίλος της ΑΕΚ και του μπάσκετ αφετέρου ως δημοσιογράφος. Αν υποτεθεί ότι είχα την παραμικρή σχέση με το κατόρθωμα, θα ήθελα αυτό, να έβρισκε την φωνή του ο Γιώργος Αμερικάνος μέσα από το τωρινό δωμάτιο του μαρτυρίου του στο αθηναϊκό νοσοκομείο που είναι και να το δήλωνε.

Εκείνο το βράδυ όσοι βρεθήκαμε στο ΑΕΚομάρμαρο Στάδιο είμαστε εκλεκτοί του Θεού γιατί μας έδωσε την δυνατότητα να αισθανθούμε πως βρισκόμαστε στον 13ο θρόνο της κορυφής του Ολύμπου».