Κ. Κεραμιδάς: “Το Μαρούσι να μην είναι η ομάδα του ενός αλλά η ομάδα των πολλών”

kostas keramidas_marousiΛίγο πριν πέσει η… καρό σημαία στο μαραθώνιο της Γ΄ εθνικής και το Μαρούσι ήδη πανηγυρίζει την άνοδό του στη Β΄ εθνική. Η πρώτη άνοδος της “νέας εποχής”, που σηματοδοτεί την αλλαγή πλεύσης που έχει βάλει ο σύλλογος και που όπως αποκαλύπτει ο “πρωτομάστορας” αυτής της αλλαγής Κώστας Κεραμιδάς σε μία εκ βαθέων συνέντευξή του στην εφημερίδα “Αμαρυσία” αποτελεί και τη βάση για την επόμενη μέρα. Που θέλει να βρει τον ιστορικό σύλλογο και πάλι στη Basket League, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει το Μαρούσι “… να μην είναι η ομάδα του ενός αλλά η ομάδα των πολλών”, όπως εξηγεί μεταξύ άλλων ο “αρχιτέκτονας” της προσπάθειας, που μιλά και για την εθνική γυναικών της οποίας κρατά το τιμόνι.

Όλη η συνέντευξη του Κώστα Κεραμιδά στην “Αμαρυσία”:
Το Μαρούσι εξασφάλισε και μαθηματικά την άνοδό του στη Β΄ Εθνική κατηγορία. Πόσο εφικτό έμοιαζε αυτό στην αρχή της περιόδου;
Πέρσι τέτοια εποχή αποφασίσαμε να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας. Το Μαρούσι πλέον λειτουργεί ενιαία από τις ακαδημίες μέχρι την ανδρική ομάδα. Εκτός από προπονητής ανέλαβα και τεχνικός διευθυντής και στις αρμοδιότητές μου είναι να συντονίζω όλο το οικοδόμημα του μπάσκετ του ΓΣΑ. Όλοι οι προπονητές συνεργαζόμαστε διαρκώς προκειμένου να υπάρχει μία κοινή γραμμή και προσέγγιση.
Ταυτόχρονα αποφάσισα να φτιάξω μία εντελώς καινούργια ομάδα, με νέους παίκτες αλλά και κάποια «στηρίγματα» από την εφηβική ομάδα. Όταν «έχτιζα» το ρόστερ αποφάσισα να στηριχτώ σε έναν παίκτη τον οποίο γνωρίζω καλά, τον Γιώργο Σουρλή, ο οποίος είναι η προσωποποίηση του ομαδικού πνεύματος και της ομαδικής δουλειάς. Δικαιώθηκα απόλυτα για την επιλογή μου να χτίσω την ομάδα γύρω από αυτόν.
Βέβαια, έχουμε και έμπειρους παίκτες όπως ο Γρηγόρης Ραλάτος και ο Βαγγέλης Μπαλάφας. Δίπλα τους αναδεικνύονται παιδιά όπως οι Παύλος Ξύδας, Ορφέας Στασινός, Γιώργος Γεωργίου και ο Παντελής Κανέλλης.
Επειδή η ομάδα είχε πολλά νέα πρόσωπα στην αρχή του πρωταθλήματος είχαμε κάποια προβλήματα προσαρμογής (2 ήττες στα πρώτα τρία παιχνίδια), όμως σταδιακά βρήκαμε τον δρόμο μας. Δεν ήξερα από την αρχή αν αυτή η προσπάθεια θα συνοδευόταν από επιτυχία. Χτίσαμε όμως πάνω στο ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία και το πετύχαμε. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου Βασίλη Μαρίνο, Κώστα Περσίτσα και τον γυμναστή Αμβρόσιο Χατζηαποστόλου για την καθοριστική συμβολή τους όλη τη χρονιά.

Υπάρχει συμφωνία με τη διοίκηση για να είστε στον πάγκο της ομάδας και τη νέα περίοδο και αν ναι, έχετε ξεκινήσει το σχεδιασμό για τη Β΄ Εθνική;
Συμφωνία άμεση δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή γιατί ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η αγωνιστική περίοδος. Δεν το κρύβω, τα πλάνα στο μυαλό μου υπάρχουν και ήδη γίνονται κάποιες συζητήσεις. Πρώτες σκέψεις για ενίσχυση της ομάδας υπάρχουν και μετά το Πάσχα θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις.

Με το υπάρχον ρόστερ ο ΓΣΑ μπορεί να σταθεί στη Β’ Εθνική την επόμενη περίοδο;
Στόχος μου είναι να κρατήσω τον κορμό της ομάδας και να ενισχυθούμε σε θέσεις που χρειαζόμαστε. Θεωρώ ότι με κάποιες προσθήκες η ομάδα μας θα είναι ανταγωνιστική την επόμενη σεζόν.

Η διοίκηση του ΓΣΑ έχει τονίσει πολλές φορές ότι θέλει την ομάδα στη Basket League. Τι θα χρειαστεί για να υλοποιηθεί η επιθυμία των ανθρώπων του Αμαρουσίου;
Υπάρχουν δύο τρόποι για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος. Ο πρώτος να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τα δικά μας παιδιά ώστε να βγει μία «καλή φουρνιά» παικτών που θα το κάνει. Αυτό όμως απαιτεί υπομονή και χρόνο. Ο δεύτερος τρόπος είναι να βρεθούν οικονομικοί πόροι. Αυτό μπορεί να γίνει ακολουθώντας το μοντέλο που έχουν σημαντικές ευρωπαϊκές ομάδες. Ποιο είναι αυτό; Να μην είναι η ομάδα του ενός αλλά να είναι η ομάδα των πολλών. Να υπάρχουν μέλη τα οποία θα ενισχύουν με συνδρομή τον ΓΣΑ. Επίσης καθοριστική θα είναι και η βοήθεια από το Δήμο Αμαρουσίου. Άλλωστε ένας από τους λόγους της επιτυχίας είναι ότι ο Δήμος είναι πάντα δίπλα μας.
Ο σύλλογος πρέπει να κάνει άνοιγμα στον κόσμο του Αμαρουσίου. Να γίνει η ομάδα της πόλης, την οποία θα ενισχύει όποιος πολίτης επιθυμεί με μία μικρή συνδρομή. Προσπαθούμε να προωθήσουμε το συγκεκριμένο θέμα.

Οι φίλαθλοι είναι δίπλα στην ομάδα σε αυτή την προσπάθεια;
Στα παιχνίδι που κρινόταν η άνοδος το γήπεδο ήταν το ίδιο γεμάτο, όπως όταν ήμουν βοηθός του κόουτς Πετρόπουλου στον πάγκο της ομάδας. Ο κόσμος βλέπει την προσπάθεια και ανταποκρίνεται. Άλλωστε φέτος έχουμε την πρώτη άνοδο της νέας εποχής για την ομάδα μας.

Η οποία έρχεται ακριβώς 15 χρόνια μετά την κατάκτηση του Σαπόρτα στις 17 Απριλίου…
Ναι είναι συμβολικό αυτό. Άλλωστε την Κυριακή (σ.σ. 17 Απριλίου, 17:00) στο παιχνίδι με τον Έσπερο Λαμίας θα βρίσκονται και αθλητές εκείνης της ομάδας. Θα γίνει μία γιορτή με αφορμή την άνοδο μας αλλά και την συμπλήρωση 15 χρόνων από τον ευρωπαϊκό θρίαμβο του ΓΣΑ.

«Στόχος της Εθνικής Γυναικών το Ευρωμπάσκετ»
Είστε προπονητής και στην Εθνική ομάδα γυναικών. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις της ομάδας μας φέτος και ποιοι οι στόχοι;
Στη Εθνική έχουμε 6 κοπέλες οι οποίες αγωνίζονται σε ομάδες του εξωτερικού και είναι σε υψηλό επίπεδο. Είναι στο στήριγμα της ομάδας μας. Υπάρχουν και κορίτσια σε ομάδες της χώρας μας που είναι υψηλού επιπέδου. Επόμενες επίσημες υποχρεώσεις είναι το Νοέμβριο στα παιχνίδια με Βουλγαρία και Ρωσία. Αν κερδίσουμε την Βουλγαρία με διαφορά, πιστεύω ότι θα πάρουμε την πρόκριση για τα τελικά του Ευρωμπάσκετ του 2017.

«Ακαδημίες και Γυναίκες του ΓΣΑ σε τροχιά διακρίσεων»
Το παιδικό τμήμα του ΓΣΑ που πέρσι είχε την ατυχία να πέσει στη Β΄ κατηγορία, φέτος με σκληρή δουλεία του προπονητή Ράλφ Μπρόμπεργκερ καταφέραμε να πάρει την άνοδο. Την ίδια στιγμή το εφηβικό έπαιξε στο final 4 της ΕΣΚΑ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και πάει για το μετάλλιο. Οι γυναίκες με μηδενικό μπάτζετ έφτασαν στην 6η θέση της Β κατηγορίας, γεγονός που είναι επιτυχία. Στις ακαδημίες αυτή τη στιγμή γίνεται σοβαρή δουλειά και σε αυτές δραστηριοποιούνται περισσότερα από 300 παιδιά. Δουλεύουμε με προγραμματισμό και οργάνωση και θέλω να ευχαριστήσω τον συνεργάτη μου Κώστα Λημναίο.