Η κλασσική έκφραση που χρησιμοποιήσαμε ή ακούσαμε όλοι στα νιάτα μας, βρίσκει την απόλυτη έκφρασή της στο κλασσικό 3 οn 3 που αναπτύσσεται ραγδαία ανά τον κόσμο τα τελευταία χρόνια.
Η Αθήνα έχει την τιμή να φιλοξενεί σε λίγες μέρες το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 3Χ3 της FIBA και είναι ευκαιρία να θυμηθούν όλοι τα παιδικά τους χρόνια.

Ο προπονητής της εθνικής μας ομάδας, Γιώργος Λιμνιάτης, που είχε ζήσει την πρώτη εμπειρία πριν από δύο χρόνια στη Σιγκαπούρη και στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, όπου η Εθνική πήρε το χάλκινο μετάλλιο νικώντας τις ΗΠΑ στο μικρό τελικό (είχε χάσει σε ένα συγκλονιστικό ημιτελικό από την Κροατία μετά από τρεις παρατάσεις !) μας βάζει λίγο στο κλίμα:

«Πραγματικά πρόκειται για το κλασσικό μονό που όλοι δοκιμάσαμε στο ξεκίνημά μας και κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους. Ο στόχος της FIBA βλέποντας τη διάδοση του συγκεκριμένου event είναι να μπορέσει να το εντάξει στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, ακόμα και του 2016. Στην αντίστοιχη διοργάνωση των Νέων πριν από δύο χρόνια ήταν από τα πιο δημοφιλή σπορ και αγκαλιάστηκε από το κοινό και τους αθλητές.
Στους κανονισμούς, θυμίζει το παραδοσιακό μονό. Η κάθε ομάδα έχει τρεις παίκτες που αγωνίζονται σε μια μπασκέτα, με κάθε καλάθι να μετράει για ένα πόντο και κάθε τρίποντο για δύο, ενώ οι βολές είναι δύο όταν είναι φάουλ πάνω σε σουτ τριών πόντων και μια όταν είναι φάουλ σε δίποντο. Νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα που θα προηγείται στη λήξη του συνεχόμενου δεκαλέπτου που είναι η διάρκεια του αγώνα, εκτός εάν νωρίτερα φτάσει μια ομάδα τους 21 πόντους οπότε αυτόματα τελειώνει το παιχνίδι» μας λέει ο Γιώργος Λημνιάτης που θεωρεί ιδιαίτερα ξεχωριστό το χώρο του Ζαππείου όπου θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα:

«Είναι πανέμορφος και ιστορικός χώρος της Αθήνας. Βέβαια μην ξεχνάμε πως ο στόχος ήταν να διεξαχθεί μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο όπου θα ήταν κάτι «μαγικό», αλλά ως αρχαιολογικός χώρος, δεν θα επιτρεπόταν καν να τοποθετήσουν τα ειδικά μπάνερ οι χορηγοί, οπότε το πρωτάθλημα μεταφέρθηκε στο Περιστύλιο του Ζαππείου».

Ηδη η FIBA πέρυσι διοργάνωσε στο Ρίμινι το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 3on3 κάτω των 18 ετών και εφέτος θα το επαναλάβει στην Ισπανία, αλλά η Αθήνα θα είναι η πρώτη πόλη που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών και Γυναικών. Συμμετέχουν 24 ομάδες σε κάθε κατηγορία, χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους των έξι ομάδων. Περνούν στην επόμενη φάση οι τέσσερις πρώτες ομάδες από κάθε γκρουπ (σύνολο 16) και στη φάση των «16» αρχίζουν τα νοκ άουτ παιχνίδια, ακριβώς δηλαδή όπως διεξάγεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπάσκετ.
Οι παρατάσεις (του ενός λεπτού) πολλές φορές είναι ατελείωτες, όπως έγινε με την Εθνική μας και την Κροατία στη Σιγκαπούρη και γι’ αυτό από εφέτος ισχύει το «Χρυσό Καλάθι» ή «Ξαφνικός Θάνατος» που σημαίνει πως σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος, η ομάδα που θα πετύχει πρώτη καλάθι στην παράταση κερδίζει.
Μετά από καλάθι, η κατοχή πάει στην αντίπαλη ομάδα από αυτή που σκόραρε, ενώ μετά από ριμπάουντ, ο παίκτης που το πήρε πρέπει να βγει έξω από τη γραμμή του τριπόντου και μετά μπορεί να οργανώσει επίθεση. Η διάρκεια επίθεσης είναι πλέον 12’’ (από 14’’ που ήταν παλαιότερα).

«Είναι πολύ συναρπαστικό το 3Χ3 και απαιτεί καλή φυσική κατάσταση, γιατί έχει αρκετές επαναφορές και χρειάζεται μεγάλη ενέργεια σε μικρό χώρο. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζουν κάποιοι που θυμούνται το κλασσικό μονό και πρέπει να είσαι συνέχεια στην… τσίτα, γιατί οι φάσεις βγαίνουν συνεχόμενα. Δεν σημαίνει ότι κάποιος παίκτης που είναι πολύ καλός στο κανονικό μπάσκετ θα είναι και στο 3Χ3 ή και το αντίστροφο. Υπάρχουν παίκτες που είναι «φτιαγμένοι» ειδικά για το 3Χ3, τους ταριάζει καλύτερα. Στην Αθήνα περιμένουμε ομάδες με νεώτερη σύνθεση, αλλά και άλλες που θα στηριχθούν και σε βετεράνους, όπως η Ισπανία όπου θα παίζει ο Γκαρμπαχόσα και ο Κάρλος Χιμένεθ», λέει ο Γιώργος Λιμνιάτης που σίγουρα θα ήθελε και αυτός να μπορούσε να είχε στη σύνθεσή της ομάδας του τον Νίκο Γκάλη.

«Δεν θα μας έφτανε όχι το Παναθηναϊκό Στάδιο, ούτε όλη η Κηφισίας σε μια τέτοια περίπτωση, από τον κόσμο που θα ήθελε να δει αυτόν τον τεράστιο αθλητή», παραδέχεται ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός που θα στηριχθεί πάντως σε νεώτερους αθλητές.~

Πάντως εάν το 3Χ3 περάσει στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα, λογικά θα θυμίζει πολύ το τουρνουά του beach volley, στον τρόπο διεξαγωγής των αγώνων πρόκρισης με χρηματικά έπαθλα, όπου και εκεί βλέπουμε πολλές φορές μεγάλα ονόματα της σάλας, που έχουν αποσυρθεί, να συνεχίζουν στην άμμο.

Η συνέχεια επί του… Ζαππείου με τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο (με τάπητα και μπασκέτες) μπροστά στο ιστορικό χώρο του Περιστυλίου.