Μίσσας: «Γνώση ανοικτή σε όλους»

Εδώ και πολλά χρόνια χαίρει της απόλυτης εκτίμησης στο χώρο του μπάσκετ. Ο Κώστας Μίσσας, ο οποίος γνωρίζει όσο λίγοι ποιος είναι ο τρόπος για να προπονηθεί και στη πορεία να εξελιχθεί ένας νέος αθλητής μοιράστηκε τα μικρά και μεγάλα μυστικά του στο τοπικό Σεμινάριο του ΣΕΠΚ στην Κέρκυρα καθηλώνοντας όσους έδωσαν το παρών στο ΕΑΚ Κέρκυρας. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ.

Αναλυτικά: 

Για τις ομιλίες που παράθεσε στο τοπικό Σεμινάριο της Κέρκυρας:

«Αυτό που ενδιαφέρει είναι να υπάρχουν θέματα που ανταποκρίνονται στις μικρές ηλικίες. Προσαρμόζουμε κάθε θέμα ανά ηλικιακή ομάδα. Τα δύο θέματα που ανέλυσα ήταν το σουτ και η βασικές αρχές στην άμυνα man to man. Την λογική και τη τεχνική του σουτ όλοι τη γνωρίζουμε οπότε η ομιλία είχε μία ανάλυση με τους τρόπους που υπάρχουν μέσα από ένα πρόγραμμα για να μπορούμε να το βελτιώσουμε αλλά και με ασκήσεις βελτίωσης μέσα από έναν προγραμματισμό. Το κομμάτι της άμυνας στηρίζεται πάνω σε μία σημαντική λογική, η οποία είναι όλοι οι παίκτες να ακολουθούν τους κανόνες της άμυνας που έχουν να κάνουν με τις βασικές αρχές. Από εκεί και πέρα φυσικά υπάρχουν εξειδικευμένες καταστάσεις».

Για την περιφέρεια που διψάει για μπάσκετ
«Είναι δεδομένη η δίψα σε πολλά επίπεδα του αθλήματος. Από πλευράς Συνδέσμου γίνεται μία εξαιρετική δουλειά για να υπάρχει επιμόρφωση. Γίνεται μία ουσιαστική ενημέρωση και πρέπει οι προπονητές που παρακολουθούν τα Σεμινάρια να είναι δεκτικοί, να πάρουν την πληροφόρηση και τη χρησιμοποιούν».

Για τους νεαρούς παίκτες και την δουλειά που γίνεται στην Ελλάδα:

«Δυστυχώς η δουλειά είναι αρκετά υποβαθμισμένη όσον αφορά την εξειδίκευση που πρέπει να έχει κάθε αθλητής ανάλογα με την ηλικία που είναι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να μην εξελίσσονται όπως θα έπρεπε με βάση το πρωτογενές ταλέντο τους. Στην εξέλιξη είμαστε πίσω κι αυτό έχει να κάνει με την όχι και τόσο οργανωμένη δουλειά στον τομέα των υποδομών.
Υπάρχουν παιδιά ταλαντούχα σε όλη την Ελλάδα και είναι σημαντικό κομμάτι να γίνεται μία πιο οργανωμένη και ουσιαστική δουλειά. Ο στόχος πρέπει να είναι διπλός, η παραγωγή παικτών και να δημιουργήσουμε ισχυρούς χαρακτήρες. Το ζητούμενο είναι έχοντας αυτούς τους βασικούς στόχους τα παιδιά που έχουν ταλέντο να μπορούν να εξελίσσονται και να ολοκληρωθούν. Με αυτό το τρόπο θα γεμίσουν με παίκτες οι ομάδες και οι Εθνικές.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παιδιά ταλαντούχα που έχουν ελλείψεις σε βασικά πράγματα παίζοντας ουσιαστικά ενστικτωδώς και με το ταλέντο που έχουν. Δεν γίνεται να υπάρχει ένας ταλαντούχος αθλητής και να μην μπορεί να πασάρει, να ντριπλάρει ή να αδυνατεί να σταματήσει μετά από τρέξιμο. Αυτά είναι βασικά πράγματα που χρειάζονται για να στηθεί το οικοδόμημα που λέγεται τεχνική. Τα Σεμινάρια γίνονται με αυτόν το στόχο η πληροφόρηση και η γνώση να είναι ανοικτή σε όλους».