Μακράκης: «Η δουλειά μας φαίνεται πια στο γήπεδο»

Λίγο η οικονομική κρίση, λίγο ο τίτλος “επαρχία”, τα τελευταία χρόνια  οδήγησαν τον Εργοτέλη να πλαισιώνει την ομάδα του με παιδιά από τα σπλάχνα του. Πέρσι, μάλιστα, με τις εξελίξεις στα μέσα της χρονιάς (την αποχώρηση βασικών αθλητών του), το βάρος έπεσε σε αγόρια, τα οποία δηλώνονταν στα παιδοεφηβικά τμήματα του συλλόγου. Έτσι, οι ιθύνοντες του συλλόγου σε συνεργασία με τον προπονητή, Γιώργο Μακράκη αποφάσισαν τη νέα σεζόν να συνεχίσουν αυτό το έργο και σε συνδυασμό με… λίγη εμπειρία, να “κτίσουν” ένα από τα πιο “νεαρά” (σε μ.ο χρόνο ηλικίας) σύνολα στο πρωτάθλημα.

Μάλιστα οι «κιτρινόμαυροι» έχουν κατακτήσει ήδη 4 από τα 6 παιχνίδια (έχουν πραγματοποιήσει και το ρεπό τους), βρίσκονται σε “ασφαλή” θέση στο βαθμολογικό πίνακα και συνεχίζουν ακάθεκτοι να… κουράζουν οποίον αντίπαλο βρεθεί στο διάβα τους. Ο τεχνικός του κρητικού συλλόγου μίλησε στο Ιnfobasket.gr για την ομάδα του, αλλά και τους στόχους που έχει θέσει για την τρέχουσα σεζόν.

 

Παρακολουθήσαμε ένα γρήγορο παιχνίδι, τόσο από τον Εργοτέλη όσο και από το Μίλωνα, πόσο δύσκολο ήταν για εσάς να κατακτήσετε εν τέλει την  πρώτη εκτός Κρήτης νίκη σας;

Περιμέναμε μια θετική αντίδραση από τα παιδιά. Και αυτό γιατί δουλεύουν πάρα πολύ. έχουμε αρκετά νέα παιδιά φέτος στην ομάδα, τα οποία δεν έχουν εμπειρίες. Ξέρω ότι  είναι μεγάλο το βάρος για αυτά και σε συνδυασμό με τα θέματα τραυματισμών από τα έμπειρα παιδιά, κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο μας. Για τον Ανδρέα (Ξενάκη) ήταν το πρώτο του μεγάλο παιχνίδι μετά την εγχείρηση που έκανε. Φυσικά η βοήθεια του Γιάννη (Καραλή) και του Πέτρου (Τσαμπά), είναι πολύτιμη, καθώς και των άλλων παιδιών που παρά του φόρτου εργασίας τους  είναι δίπλα μας.

Όπως καταλαβαίνετε κρατάμε ένα μείγμα από έμπειρα και νέα παιδιά, δουλεύουμε πάρα πολύ στις προπονήσεις, πιστεύουμε τα νέα παιδιά και θέλουμε ο Εργοτέλης να έχει συνέχεια στις εθνικές κατηγορίες, κάνοντας ταυτόχρονα δυο πράγματα.

Το πρώτο είναι να συνεχίσουμε τη δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες και να πλαισιώνουμε στην πρώτη ομάδα με δικά μας παιδιά και το άλλο να κρατάμε την ομάδα σε ένα επίπεδο, είτε είναι στη Γ’ Εθνική, είτε είναι πιο ψηλά, ανάλογα με το πώς θα είναι οι καταστάσεις στο σύλλογο. Αυτό το έργο που κάνουμε σαν ομάδα να το βλέπουν οι μικροί αθλητές και να παίρνουν παραδείγματα.

 

Εχουμε αρκετά νέα παιδιά στην ομάδα και όλα δουλεύουν μαζί μας στις προπονήσεις. Θα τους δώσουμε και σε αυτούς κίνητρο Στον μικρό Σκάνδαλο και τον Μπουντουρόγλου και σε όλα τα υπόλοιπα παιδιά, τον Χάρη Χαλκιαδάκη, που παίρνει πια πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα, τον Φλιάτη, τον Βαρνάβα… Πιστεύουμε πολύ στα νέα παιδιά, δουλεύουμε μαζί τους και θέλουμε με τη δουλειά μας να δείχνουμε στα νέα παιδιά ότι μπορούν να αγωνίζονται σε μια εθνική κατηγορία.

Συνεχίζουμε τη δουλειά, ελπίζουμε να είναι όλοι οι παίκτες υγιείς και χωρίς άγχος θα έρθουν και καλύτερα παιχνίδια, γιατί είναι ένα κομμάτι που το θέλουμε. Δηλαδή να παίζουμε καλό μπάσκετ και εκτός από τον ενθουσιασμό και την ενέργεια που βγάζουμε μέσα στο γήπεδο να βγάζουμε και ποιότητα σιγά σιγά.

 

Οι τέσσερις νίκες σε 7 παιχνίδια στο φετινό πρωτάθλημα είναι λίγες για τον Εργοτέλη;

Έχουμε χάσει μόνο δυο παιχνίδια. Κάναμε ένα πολύ άσχημο ματς στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος με τον Παπάδο και ουσιαστικά αν θεωρηθεί σε ένα πρωτάθλημα 11 ομάδων (επειδή είναι πιο λίγα τα παιχνίδια) ότι η  ήττα μέσα στην έδρα σου είναι γκέλα, τότε ναι είναι λίγες. Εκτός έδρας πάντως έχουμε χάσει μόνο από μια ομάδα που θεωρώ ότι θα πρωταγωνιστήσει, άσχετα του ότι έχει 3 ήττες μέχρι στιγμής. Ακόμα και στη Νίκαια όμως, το αρνητικό αποτέλεσμα ήρθε στις λεπτομέρειες.

Πάντως, το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο και εμάς μας ενδιαφέρει να πηγαίνουμε παιχνίδι το παιχνίδι και να είμαστε καλύτεροι και σαν άτομα και σαν ομάδα. Σιγά σιγά νομίζω ότι το δείχνουν αυτό τα παιδιά. Ειδικά οι μικροί πρέπει να αποβάλουν το άγχος και τότε όλη αυτή η δουλειά που κάνουμε θα βγει και μέσα στο γήπεδο.

 

Ακολουθεί  το παιχνίδι εντός με την Παπάγο, ο οποίος δυσκολεύτηκε πολύ, πριν λίγες μέρες στην Κρήτη. Ποια θα είναι η αντιμετώπιση του Εργοτέλη απέναντι σε μια τόσο έμπειρη ομάδα;

Όλα τα παιχνίδια είναι πολύ δύσκολα στον όμιλο μας. Και η Ιεράπετρα θα ήταν λίγο ποιο ανταγωνιστική εκτός έδρας αν πήγαινε με περισσότερα παιδιά. Έχει μια τέτοια εικόνα αλλά αναφέρομαι σε αυτήν και στην Παναγίτσα, οι οποίες φαινομενικά φαίνονται οι πιο αδύναμες ομάδες αυτή τη στιγμή αλλά όλα τα άλλα παιχνίδια είναι πολύ ανοιχτό και γι αυτό πιστεύω ότι έχει πολύ δρόμο το πρωτάθλημα, παρόλο που είναι πιο λίγες οι αγωνιστικές από πέρσι. Έχει παρά πολύ δρόμο και νομίζω ότι θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις στο μέλλον.

Το άλλο είναι ότι υπάρχουν παρά πολύ έμπειρες ομάδες, όπως είναι αυτή που θα παίξουμε στο επόμενο ματς έχει παιδιά που έχουν παίξει σε Α1 και εμείς κοιτάμε να κάνουμε το παιχνίδι μας, δηλαδή να βγάζουμε την ενέργεια που βγάζουμε μέσα στο γήπεδο και όλα τα αλλά θα έρθουν σιγά σιγά. Σίγουρα η σημερινή νίκη τώρα μας δίνει και ψυχολογικό τόνωση γιατί λόγω του νεαρού της ηλικίας των παικτών μας, χρειαζόμαστε ακόμα πιο πολύ μια ψυχολογική ώθηση για να παίξουμε πιο απελευθερωμένα. Θέλουμε να παίξουμε τα δυο επόμενα παιχνίδια που είναι με Παπάγο μέσα και Κορωπί έξω, να τελειώσουμε τη χρονιά όσο καλύτερα μπορούμε και μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος λόγω Χριστουγέννων να συνεχίσουμε δυναμικά. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά.