Μανουσέλης: «Αυτή η φουρνιά έχει ταλέντο»

Η εθνική παίδων επέστρεψε από τη Σερβία και ο ομοσπονδιακός τεχνικός Μάνος Μανουσέλης μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr) για τα πρώτα συμπεράσματα που έβγαλε ενόψει του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος U16 που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Λιθουανίας και της Λετονίας από τις 19 Ιουλίου έως τις 29 του ίδιου μήνα.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για τα φιλικά στη Σερβία:

«Πριν πάμε στη Σερβία είχαμε παίξει κάποια φιλικά με την Τουρκία. Ήταν πολύ σημαντικά γιατί η Τουρκία έχει πολύ καλή ομάδα και το απέδειξε στο τουρνουά της Γκουανταλαχάρα όπου πήρε τη πρώτη θέση κερδίζοντας τους Ισπανούς. Αυτά τα φιλικά ήταν τα πρώτα μας μετά την προετοιμασία και μας έδειξαν που βρισκόμαστε. Έχει γίνει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία και από παιχνίδι σε παιχνίδι υπάρχει βελτίωση. Ελπίζουμε στη τελευταία φάση της προετοιμασίας που γίνεται στην Αθήνα να ολοκληρώσουμε αυτά που θέλουμε προκειμένου να είμαστε απόλυτα έτοιμοι για την πρεμιέρα του Πανευρωπαϊκού με τους Πολωνούς».

Για την πορεία της προετοιμασίας:

«Είμαι ευχαριστημένος από την πορεία της προετοιμασίας. Αυτή η φουρνιά έχει ταλέντο. Μέσα στη σεζόν κάθε εβδομάδα κάναμε δύο προπονήσεις με τα παιδιά και ατομικές τα μεσημέρια. Τόσο στην Αθήνα που ήμουν εγώ μαζί με τον Θανάση Παπαδημητρίου όσο και στην Θεσσαλονίκη ο συνεργάτης μου, Νίκος Τούφας φροντίζαμε τα παιδιά να δουλεύουν μαζί. Αυτή τη στιγμή στην ομάδα έχουμε μία βάση 24 παιδιών όπου όλοι θεωρούνται ικανοί να στελεχώσουν τις εθνικές.

Η παιδική ηλικία που βρίσκονται τώρα τα παιδιά είναι περίεργη γιατί δεν ξέρεις πως θα εξελιχθεί ένας παίκτης. Το ζητούμενο για εμάς είναι να βγουν παιδιά που θα έχουν τις δυνατότητες στο μέλλον να βοηθήσουν στην Εθνική Ανδρών. Ουσιαστικά σε αυτές τις ηλικίες κοουτσάρουμε τη νοοτροπία και προσπαθούμε να μπουν οι παίκτες σε σωστή λογική προκειμένου να μην χαθούν στο δρόμο.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παιδιών που χάθηκαν στη πορεία, ενώ κάποια άλλα βρέθηκαν κατευθείαν στην Εθνική ανδρών γιατί απλά δεν πήραν τα μυαλά τους αέρα και δούλεψαν. Σε αυτό το κομμάτι νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο, όμως δεν μπορούμε μόνο εμείς πρέπει και οι οικογένειες, οι μάνατζερ και γενικά το περιβάλλον να κρατήσει προσγειωμένα τα παιδιά. Θα ήθελα να τονίσω επίσης ότι για να γίνονται όλα αυτά μας βοηθάει πολύ το γραφείο Εθνικών ομάδων της ομοσπονδίας. Ο Τάκης Μπακογιώργος, η Βάσω Μπεσκάκη και ο Κώστας Μίσσας μας έχουν βοηθήσει πολύ».

Για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην Λιθουανία και τη Λετονία:

«Προσπαθούμε να συλλέξουμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε για τους αντιπάλους μας. Μας περιμένει μία πολύ δύσκολη πρεμιέρα κόντρα στους Πολωνούς που θα είναι από τα πιο δύσκολα μας παιχνίδια. Έχουν πολύ καλή ομάδα και στο Παγκόσμιο τουρνουά της Σαγκάρια που έλαβε χώρα μέσα στο χειμώνα τα πήγαν περίφημα φτάνοντας μέχρι το τελικό. Το πρώτο μας παιχνίδι θα είναι κρίσιμο. Στη συνέχεια παίζουμε με την Τσεχία που πέρσι έφτασε στο τελικό του Μπαρτόβιτσε, ενώ τρίτος αγώνας είναι με τους Γάλλους. Είναι ένας δύσκολος όμιλος και θέλουμε να δούμε κάθε ματς ξεχωριστά, στη πορεία θα δούμε που μπορούμε να φτάσουμε».