Με διάθεση και θέληση τα βασικά του μπάσκετ, απ’ τον Γιώργο Γάσπαρη

Όταν μου πρότειναν από το infobasket.gr ν’ αναλάβω μια στήλη, λίγο έλειψε να με πιάσει κρύος ιδρώτας… Ποιος καλέ, εγώ;… Τι να πω εγώ για μπάσκετ; ΔΕΝ είμαι δημοσιογράφος! ΔΕΝ έχω «καλή πένα» και αρέσκομαι να μιλάω με πράξεις. Όχι λόγια. ΔΕΝ το έχω το πολύ «μπλα μπλα». Αλλά με έπεισαν όταν μου είπαν ότι θα απευθύνομαι σε παιδιά. Αυτό μάλιστα!!! Όταν μαθαίνεις τα βασικά στον μελλοντικό Διαμαντίδη, τον νέο Παπαλουκά τότε χαλάλι. Το γνωρίζω από πρώτο χέρι γιατί καθημερινά περνάω πολλές ώρες στα παιδικό-εφηβικά του Πανιωνίου. Το γουστάρω. Με χαλαρώνει μετά την ένταση των προπονήσεων της Α1, να βλέπω ένα «πιτσιρικά» να πανηγυρίζει ένα καλάθι. Να επιστρέφει σωστά στην άμυνα και όταν του λες «μπράβο», να λάμπει ολόκληρος.

Η αγάπη μου για το μπάσκετ έχει μετουσιωθεί σε πολλές ώρες προπόνησης, σε πολλά κιλά ιδρώτα. Ακόμη και δάκρυα μετά από αποτυχίες ή τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της εικοσαετούς θητείας μου στα γήπεδα ως παίκτης. Ξεκίνησα το 1975 και ήμουν μόλις δέκα. Στα δεκάξι μου, έκανα ντεμπούτο στην ανδρική ομάδα του Πανιωνίου και ας έτρεμαν τα πόδια μου. Μπήκα στα βαθιά και κολύμπησα γιατί είχα γερές μπασκετικές βάσεις. Το μπάσκετ είναι απλό άθλημα. Δεν χρειάζεται πολλές περιπλοκότητες για να είναι ελκυστικό. Τα απλά άλλωστε, είναι πάντοτε στη ζωή, τα καλύτερα. Γι’ αυτό το μπάσκετ είναι Νο1 στις καρδιές όλων μας. Μαζί λοιπόν, θα πορευτούμε. Αν αποφασίσετε ότι είμαι καλή παρέα σας. Θα σας λέω απλά πράγματα που μπορείτε ως γονείς να βρίσκετε χρόνο, και να τα υλοποιείται με τα παιδιά σας. Ανοιχτό, κλειστό – δεν έχει σημασία – πως θα είναι το γήπεδο. Η διάθεση και η θέληση παίζουν ρόλο. Ας αρχίσουμε λοιπόν, με τα βασικά και στη πορεία, βλέπουμε….

Είμαι ο Γιώργος Γάσπαρης. «Κυανέρυθρος» από κούνια αφού γεννήθηκα λίγα μέτρα μακριά από τη θύρα 3 του γηπέδου της Νέας Σμύρνης. Το μπάσκετ το υπηρέτησα ως πιστός στρατιώτης, έχοντας ως μοναδικό μότο μου ότι «για να νικήσεις ένα πόλεμο πρέπει πάντοτε να ακολουθήσεις τον στρατηγό σου». Ο απόλυτος «άρχοντας» ενός παρκέ είναι ο προπονητής. Όπως και να το κάνουμε! Τον στηρίζεις και τον ακούς ακόμη και αν μέσα σου διαφωνείς. Όσες αντιρρήσεις κι αν έχεις, δεν τίθεται θέμα μη υπακοής. O κόουτς είναι το «αφεντικό». Μάθημα Νο1….

Το… CV

Ο Γιώργος Γάσπαρης γεννήθηκε στις 31 Ιανουραρίου 1965 στην Αθήνα και ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ στα παιδικά τμήματα του Πανιωνίου το 1975. Μάλιστα, με τους «κυανέρυθρους» κατέκτησε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων. Το ντεμπούτο του στην ανδρική ομάδα του Πανιωνίου έγινε το 1981 σε έναν αγώνα επί του Ολυμπιακού, όπου σημείωσε 17 πόντους σε ηλικία μόλις 16 ετών. Υπήρξε βασικός γκαρντ του Πανιωνίου για μια δωδεκαετία και ένας από τους βασικούς συντελεστές της μεγάλης ομάδας στη δεκαετία του ’80, η οποία έφτασε στον τελικό των play off του πρωταθλήματος, στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κόρατς και βέβαια στην μεγαλύτερη στιγμή του συλλόγου, που ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 1991 στο ΣΕΦ κόντρα στον ΠΑΟΚ. Εκεί, ο Γάσπαρης σημείωσε 20 πόντους.

Στη συνέχεια μεταγράφηκε στον Άρη και μετά έπαιξε ακόμα σε Παγκράτι και Ηράκλειο, ενώ μόλις εγκατέλειψε την ενεργό δράση επέστρεψε στα τμήματα υποδομής του Πανιωνίου για να αναλάβει προπονητής. Χρίστηκε διεθνής 21 φορές με την Εθνική ανδρών και είχε επίσης πολύ καλή παρουσία στις Εθνικές παίδων και εφήβων.