Με το σπαθί της στο Προολυμπιακό…
ΕΛΛΑΔΑ – ΣΕΡΒΙΑ 87-77

Τον προηγούμενο… τελικό κόντρα στη Γαλλία, τον έχασε στις λεπτομέρειες. Αυτόν τον “τελικό”, όμως η ελληνική ομάδα δεν τον έχανε με τίποτε! Οι Σέρβοι αποδείχθηκαν πολύ… λίγοι για να κοντράρουν την παθιασμένη ελληνική ομάδα, που ήθελε όσο τίποτε άλλο τη νίκη και συνάμα το εισιτήριο για το Προολυμπιακό τουρνουά. Κι οι Έλληνες παίκτες πανηγύρισαν αυτή τη νίκη (87-77), με τους “τρεις σωματοφύλακές” της (Μπουρούση, Ζήση και Φώτση) σε εξαιρετική μέρα και πλέον έχοντας πετύχει τον στόχο της (πρόκριση στο Προολυμπιακό) θα διεκδίκησουν το καλύτερο πλασάρισμα παίζοντας κόντρα στη Λιθουανία (9:00, ΕΤ 1) για τις θέσεις 5-6.

Εκείνος, βέβαια που έγινε μπροστάρης αυτής της επιτυχίας ήταν ο Γιάννης Μπουρούσης. Το μάτι του διεθνούς σέντερ “γυάλιζε” απ’ την αρχή κι αυτό αποτυπώθηκε τόσο στο παρκέ, όσο και στη στατιστική, όπου τέλειωσε το ματς με 27 πόντους (ατομικό ρεκόρ με τη φανέλα της εθνικής, με το προηγούμενο να είναι 22 στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου). Ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος… Εκστασιασμένος, σα να ‘χε κάτι… χρωστούμενα στους Σέρβους απ’ τα περσινά στο τουρνουά “Ακρόπολις”!

Στο πλευρό του στάθηκαν άξιοι συμπαραστάτες οι δύο έτεροι “σωματοφύλακες” της εθνικής. Ο Νίκος Ζήσης οργάνωνε, σκόραρε κι έδινε σιγουριά. Στάθηκε άτυχος, βέβαια, αφού τραυματίστηκε (διάστρεμμα) κι έτσι δεν έμεινε ως το τέλος στο παρκέ για να ολοκληρώσει με τον καλύτερο τρόπο την εντυπωσιακή του εμφάνιση. Αλλά και πάλι οι 18 πόντοι κι οι 5 ασίστ που μοίρασε ήταν πολύτιμοι αρωγοί στην προσπάθεια της εθνικής. Ο Αντώνης Φώτσης με το “κρύο αίμα” έβαλε κι αυτός την υπογραφή του στη μεγάλη επιτυχία. Πέτυχε 16 πόντους, μάζεψε 8 ριμπάουντ και “μίλησε” στα κρίσιμα σημεία… Όχι ότι υπήρξαν πολλά, αφού η ελληνική ομάδα φρόντισε να δείξει στους αντιπάλους της από πολύ νωρίς ότι δεν είχε όρεξη για… παιχνίδια!!!

Στους τρεις προαναφερθέντες, βέβαια, θα πρέπει να “προσθέσουμε” και την εμφάνιση και το πάθος και όλων των παικτών που πήραν εντολή να πατήσουν στο παρκέ. Ο Καλάθης με το double-double (10 πόντους και 10 ασίστ) κι ο Παπανικολάου με τα 8 ριμπάουντ έδωσαν ενέργεια, ενώ κι οι υπόλοιποι ακολούθησαν κατά γράμμα τις εντολές του Ηλία Ζούρου, που δεν χρειάστηκε ν’ αγχωθεί ιδιαίτερα σ’ αυτό το καθοριστικό ματς.

Κι αυτό διότι οι παίκτες του είχαν φροντίσει να το “καθαρίσουν” από νωρίς. Μπήκαν… φουριόζοι στο παρκέ και δεν άφησαν περιθώρια αντίδρασης στους Σέρβους. Το 34-8 με το οποίο έκλεισαν το δεκάλεπτο, τα… λέει όλα!!! Η ελληνική ομάδα ήταν εντυπωσιακή. Ομάδα μ’ όλη τη σημασία της λέξης. Με άμυνα από “ατσάλι” δεν επέτρεψαν στους αντιπάλους τους να τους απειλήσουν, ενώ στην επίθεση ο Μπουρούσης “έβγαζε φωτιές”. Φόρτωνε το αντίπαλο καλάθι με όποιον τρόπο ήθελε (ακόμη και με τρίποντα!!!) και με τη συνδρομή των Φώτση και Ζήση έστειλαν το μήνυμα…

Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς έβλεπε απ’ την άκρη του σέρβικου πάγκου τους παίκτες του να είναι ανήμποροι ν’ αντιδράσουν σ’ αυτή την επιθετική… καταιγίδα! Το 36-10 στο 12ο λεπτό φόρτωσε με περισσότερο άγχος τους Σέρβους, που πάντως βρήκαν κάποιες λύσεις στην επίθεσή τους με τους Κέσελ, Μάτσβαν και Κρστιτς. Το σερί 2-10 των Σέρβων τους επέτρεψε ν’ αναθαρήσουν κάπως (38-20), αλλά ως εκεί… Διότι ο Μπουρούσης ανέλαβε και πάλι δράση και με προσωπικό ρεσιτάλ, οδήγησε την Ελλάδα στ’ αποδυτήρια με τη διαφορά στο +22 (48-26) και στατιστικά για… φίλημα (5/10 τρίποντα, 13/19 δίποντα, 18 ριμπάουντ έναντι 9 των αντιπάλων της και 11 ασίστ)!

Η πλάστιγγα της νίκης-πρόκρισης είχε γείρει για τα καλά υπέρ της ελληνικής ομάδας και το μόνο που χρειαζόταν ήταν σωστή διαχείριση για να μείνει έτσι. Το 3ο φάουλ με το οποίο χρεώθηκε ο Μπουρούσης στο 22′ “άγχωσε” το ελληνικό στρατόπεδο, που ήδη έβλεπε τον Ζήση στον πάγκο καθηλωμένο με πάγο στο πόδι. Οι Σέρβοι αναθάρρησαν και με τους Κρστιτς και Κέσελ να “οπλίζουν” η διαφορά μειώθηκε αρχικά στους 15 πόντους (63-48) λίγο πριν το 30′, ενώ λίγο αργότερα στους 10 (65-55 στο 32′). Κάπου εκεί όμως η ελληνική ομάδα έδειξε ότι δεν είχε διάθεσει να πάθει ότι και με τη Γαλλία. Ο Μπουρούσης δήλωσε “παρών”, ο Φώτσης με το “κρύο αίμα” του πέτυχε καθοριστικούς πόντους, ενώ οι Καλάθης και Παπανικολάου έβγαλαν όλο τους το πάθος. Η νίκη δεν χανόταν με τίποτε, όσο κι αν ήλπιζαν οι Σέρβοι, που στο τέλος υποκλίθηκαν στο μεγαλείο της ελληνικής ψυχής. Το 87-77 πανηγυρίστηκε έντονα (και δικαίως) απ’ τους Έλληνες, που πλέον καλούνται να παίξουν ένα ματς χωρίς άγχος (και δίχως τον τραυματία Ζήση) το βράδυ του Σαββάτου…

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 34-8, 48-26, 64-48, 87-77

Ελλάδα (Ζούρος): Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 27(2), Ζήσης 18(1), Βασιλειάδης, Καλάθης 10(10ασίστ), Φώτσης 16(2), Παπανικολάου 4(1), Μαυροειδής 2, Μπράμος 6, Κουφός 4, Καϊμακόγλου.

Σερβία (Ίβκοβιτς): Τεόντοσιτς 6, Πάουνιτς 3(1), Μπιέλιτσα 2, Μάρκοβιτς 4(1), Σαβάνοβιτς 9(1), Κέσελ 22(2), Κρστιτς 15, Πέροβιτς 2, Μάτσβαν 14(1).