Μια ντουζίνα προτάσεις με ενδιαφέρον…

Η εκλογική μάχη στην αυτοδιοίκηση ολοκληρώθηκε. Οι Δήμαρχοι (επανακάμψαντες και νέοι) προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα και καλό είναι κάπου στα… κιτάπια τους να βάλουν και την επιστολή που στέλνει (προς όλους τους Δημάρχους) ο Μάνος Μανουσέλης μέσω του gazzetta.gr. Μία επιστολή που δεν ζητά “τρελά” πράγματα, αλλά τ’ αυτονόητα για το μέλλον του μπάσκετ. Διότι το μπάσκετ (όπως και κάθε σπορ) για να “βαδίσει” στον σωστό δρόμο, χρειάζεται να έχει χώρους, γήπεδα με τα υποτυπώδη και κυρίως ανθρώπους και σωματεία με μεράκι. Προσυπογράφουμε την επιστολή του Μάνου Μανουσέλη, ευελπιστώντας ότι κάποιοι απ’ τους Δημάρχους θα την (ή, θα τους την) διαβάσουν και κάποια απ’ αυτά που αναφέρονται σ’ αυτήν θα πάρουν “σάρκα και οστά”.

Αυτούσια η επιστολή του Μάνου Μανουσέλη, από το gazzetta.gr

κύριε Δήμαρχε,

Συγχαρητήρια για την εκλογή σας.

Είμαστε μια παρέα από δέκα πολίτες της περιοχής σας, που μαζευόμαστε τα απογεύματα στα ανοικτά γήπεδα της γειτονιάς και παίζουμε μπάσκετ. Οι τρεις από εμάς σε ψήφισαν, οι άλλοι δύο είχαν διαφορετική άποψη και οι υπόλοιποι πέντε, τις ημέρες των εκλογών δεν πέρασαν ούτε απέξω από εκλογικό κέντρο.

Συμφωνήσαμε να σας στείλουμε μια επιστολή, καταρχήν για να σας ευχηθούμε καλή δύναμη, αλλά κυρίως για να σας θυμίσουμε τι περιμένει από εσάς  ο μέσος Έλληνας πολίτης που ασχολείται με τον αθλητισμό.

Ξέρουμε ότι στην Ελλάδα του ΔΝΤ υπάρχουν συμπολίτες μας που πασχίζουν να επιβιώσουν και πως τους λείπει ακόμη και το ψωμί από το τραπέζι τους. Συμφωνούμε πως εκείνοι είναι οι πρώτοι που πρέπει να βοηθηθούν. Παρ’ όλα αυτά, περιμένουμε να συμφωνήσετε μαζί μας ότι ο αθλητισμός σήμερα, στην ερασιτεχνική και στη μαζική του μορφή, καλύπτει εξίσου ουσιαστικές ανάγκες του πολίτη.

Η οικονομική κρίση, τα προβλήματα στη δουλειά μας, η ανεργία που έχει χτυπήσει κάθε οικογένεια, μας έχουν κάνει καταθλιπτικούς και μίζερους. Όλο και πιο σπάνια βλέπεις χαμογελαστούς ανθρώπους δίπλα σου. Και όταν σκέφτεσαι το μέλλον του παιδιού σου, σχεδόν αυτόματα ψάχνεις σε ποια χώρα πρέπει να μεταναστεύσεις για να το σώσεις! Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το να μπορέσεις να πας για δύο ώρες να τρέξεις, να ιδρώσεις, να ξεχαστείς, είναι πολύ σπουδαίο, διότι εκτός από τη σωματική σου υγεία, φροντίζεις την ψυχή σου και το μυαλό σου…

Γι’ αυτό κ. Δήμαρχε, θα θέλαμε τη βοήθειά σας. Ας ξεκινήσουμε από τα πολύ απλά: Θα σας παρακαλέσουμε να έρθει ένα συνεργείο του δήμου και να βάλει μια λάμπα στον προβολέα του γηπέδου που είναι καμένος εδώ και δέκα μήνες. Και κάποια στιγμή ας βρουν ένα τρόπο να καλύψουν με λίγη άσφαλτο τη λακκούβα στο κέντρο, διότι κάθε λίγο και λιγάκι κάποιος γυρνάει το πόδι του.

Η γειτονιά μας, κ. Δήμαρχε, έχει μια ομάδα που αγωνίζεται στην τοπική κατηγορία. Τα παιδιά μας έχουν γραφτεί και γυμνάζονται στις ακαδημίες του συλλόγου. Στο μοναδικό κλειστό της περιοχής δεν υπάρχουν ελεύθερες ώρες για τους αρχάριους. Πολλές φορές δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος και χώρος ούτε και στο ανοικτό γηπεδάκι, για να γυμναστούν τα μικρά παιδιά. Κι όμως, η γύρω περιοχή είναι γεμάτη από σημεία που θα μπορούσαν με μικρό κόστος να διαμορφωθούν σε γήπεδα. Η πόλη έχει μεγάλη ανάγκη από μικρούς χώρους άθλησης σε κάθε γειτονιά.

Μια ιδέα που πρέπει να σκεφτείτε είναι να ανοίξουν τα προαύλια των σχολείων τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα, για να μπορούν τα παιδιά μας να παίξουν εκεί, να κάνουν προπόνηση. Οι αυλές των σχολείων θα μπορούσαν να αποκτήσουν τον ρόλο που είχαν οι αλάνες πριν μας πνίξει το τσιμέντο.

Η γύρω περιοχή, κ. Δήμαρχε, έχει μόνο ένα κλειστό γυμναστήριο και πέντε ομάδες που «σκοτώνονται» για το ποια θα πρωτομπεί μέσα για να παίξει αγώνες και να κάνει προπόνηση. Αν δεν χτιστεί και άλλο κλειστό, τα περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης θα είναι μικρά. Εξίσου αναγκαίο, είναι να υπάρχει και κλειστό κολυμβητήριο. Αυτά τα δύο έργα, το γυμναστήριο και το κολυμβητήριο, πρέπει να βάλετε στόχο να τα έχετε ολοκληρώσει στη διάρκεια της θητείας σας.

Η συνένωση των δήμων θα δημιουργήσει θέμα διαχείρισης των αθλητικών εγκαταστάσεων, ανοικτών και κλειστών. Πώς και ποιος θα λύσει το πρόβλημα; Είστε έτοιμοι να συνεργαστείτε με τις ομάδες ή θα πάρετε αποφάσεις γι’ αυτές χωρίς να τις ρωτήσετε; Θα ασχοληθούν με τα θέματα του αθλητισμού άνθρωποι που έχουν σχέση με το χώρο και να δεν είναι απλά πολιτικοί; Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι το να διαχειριστούν τα αθλητικά ζητήματα παλαιοί αθλητές και προπονητές που να ξέρουν από μέσα τα προβλήματα και να αγαπούν τα σπορ;

Η συνεργασία του αθλητικού οργανισμού του δήμου με τα τοπικά σωματεία πρέπει να έχει ως βάση αντικειμενικά κριτήρια και όχι το αν είναι κολλητός σας ο πρόεδρος. Η  ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, που με μικρά έσοδα προσφέρουν μεγάλο έργο, είναι επιβεβλημένη.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τις ομάδες μας, κ. Δήμαρχε;

1)      Με οικονομική ενίσχυση ανάλογα με τις δυνατότητες του δήμου, τις προτεραιότητες που υπάρχουν, αλλά και το πόσα παιδιά έχει κάθε σωματείο στις υποδομές, πόσα αθλήματα καλλιεργεί, πόσους αγώνες δίνει και σε ποια κατηγορία.

2)      Να βοηθήσετε με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου στη συντήρηση και στον εκσυγχρονισμό των γηπεδικών εγκαταστάσεων.

3)      Να αναλάβετε με τα δημοτικά μέσα τη μεταφορά των αθλουμένων όταν παίζουν εκτός έδρας, για να μην επιβαρύνονται με περισσότερα έξοδα τα σωματεία.

4)      Να βοηθήσετε με δικές σας επαφές με τοπικούς επιχειρηματίες στην εξασφάλιση χορηγιών για τα σωματεία.

5)      Να διαδραματίσετε ρόλο στην εξεύρεση περισσοτέρων πηγών ενίσχυσης του σωματειακού αθλητισμού.

6)      Να σταθείτε δίπλα στους παράγοντες των σωματείων και να τους δώσετε να καταλάβουν ότι είστε συμπαραστάτες στο έργο τους. Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι πλέον να βρεθούν εθελοντές που να προσφέρουν τον ελεύθερο χρόνο τους και πολλές φορές από το υστέρημά τους στους συνανθρώπους τους.

7)      Γνωρίζετε, κ. Δήμαρχε, πόσο στενά είναι τα οικονομικά περιθώρια των σωματείων; Σήμερα οι ομάδες λαμβάνουν μηνιαίες συνδρομές από τους γονείς, για να πληρώσουν τους προπονητές και να  εξασφαλίσουν το απαραίτητο αθλητικό υλικό. Θα μπορούσατε να παίξετε ρόλο, ώστε να εργαστούν στις ομάδες εξειδικευμένοι προπονητές και γυμναστές, οι οποίοι θα κατευθύνουν τα παιδιά μας με σωστό και επιστημονικό τρόπο.

8)      Ο χώρος του αθλητισμού, κ. Δήμαρχε, έχει καλά και κακά στοιχεία. Αν σε κάποια ομάδα της περιοχής μας εντοπίσετε κακούς παράγοντες με σκοτεινά κίνητρα, είναι χρέος σας να σώσετε τα παιδιά μας από τα νύχια τους. Με την ίδια λογική, περιμένουμε από εσάς να κάνετε ό,τι πρέπει για να σταματήσει το Δημόσιο να επιχορηγεί συλλόγους-σφραγίδες που παρουσιάζουν ως έδρα τον δήμο μας.

9)      Περιμένουμε, κ. Δήμαρχε, βοήθεια από εσάς στην εκπαίδευση των παιδιών μας. Για εσάς είναι απλό να μεσολαβήσετε, ώστε να έρθει το Σαββατοκύριακο ένας ποδοσφαιριστής ή ένας μπασκετμπολίστας από την Εθνική ομάδα, μια προσωπικότητα με κύρος, που θα μιλήσει στα παιδιά για το ντόπινγκ και τις καταστρεπτικές συνέπειές του.

10)  Ελπίζουμε, κ. Δήμαρχε, να ανοίξετε τον φάκελο της βίας στα ομαδικά σπορ. Οι σύνδεσμοι των οπαδών που έχουν γραφεία στην πλατεία της γειτονιάς είναι απαγορευμένος χώρος ή μήπως μπορείτε να προσεγγίσετε αυτά τα παιδιά και να προσπαθήσετε να βρείτε μια άκρη μαζί τους; Το να ξυπνήσουμε ένα βράδυ από τη φασαρία που κάνουν τα τζάμια που σπάζουν είναι θέμα χρόνου. Φανταζόμαστε να είδατε τι έγινε πριν από μερικές ημέρες στη Νέα Φιλαδέλφεια…

11)  Πόσο δύσκολο είναι, κ. Δήμαρχε, να υπάρχει φύλαξη στους δημόσιους αθλητικούς χώρους, ώστε να αποφεύγονται οι βανδαλισμοί και οι καταστροφές;

12)  Μπορεί ο δήμος να φροντίσει ώστε να υπάρχει γιατρός ή έστω ασθενοφόρο στο αθλητικό κέντρο της περιοχής τις ώρες αιχμής (τα απογεύματα και το Σαββατοκύριακα);

Κ. Δήμαρχε, δεν ξέρουμε πόσα από αυτά που μας απασχολούν και σας ζητάμε να κάνετε, τα θεωρείτε κι εσείς σοβαρά. Σε τελική ανάλυση, όμως, το ενδιαφέρον σας είναι εκείνο που θέλουμε. Κι επειδή γνωρίζουμε ότι ο χρόνος σας μπορεί να μην είναι αρκετός, το σημείο-κλειδί για να γίνουν πράγματα είναι το πρόσωπο που θα επιλέξετε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Σας παρακαλούμε, μη βάλετε κάποιον που σας χαϊδεύει τα αυτιά και νομίζει ότι ξέρει τα αθλητικά επειδή βλέπει μπάλα στην τηλεόραση. Δώστε το χρίσμα σε άτομα που έχουν ώρες πτήσης στον χώρο, που αγαπούν τα σπορ και έτσι θα γίνει πιο εύκολη και η δική σας αλλά και η δική μας ζωή… Μην ξεχνάς ότι βγήκες δήμαρχος παρά το ότι μόνο τρεις από τους δέκα σε έχουμε ψηφίσει. Είναι και στο δικό σου χέρι σου το να πάμε να ψηφίσουμε περισσότεροι από πέντε στις επόμενες εκλογές…