Μπονίκος: «Κίνητρο η κατάκτηση του πρωταθλήματος»

Ο Διονύσης Μπονίκος αποτελεί το φυσικό ηγέτη της ανδρικής ομάδας μπάσκετ της ΑΓΕΖ για πολλά χρόνια. Στο Ζακυνθινό σύλλογο αγωνίζεται πολλά χρόνια και έχει άποψη για το παρελθόν, το παρόν, αλλά και το μέλλον. Σε μια ξεχωριστή συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου, ο ταλαντούχος αθλητής “ξεδιπλώνεται” και αναφέρει τις εντυπώσεις του.
Αναλυτικά:
-Διονύση η διοίκηση για τη νέα περίοδο έθεσε  μεγαλύτερους στόχους από κάθε άλλη φορά. Σε φοβίζει αυτό ; Θεωρείς ότι θα μπορέσετε να αντεπεξέλθετε στην πίεση για να διεκδικήσει ο σύλλογος τον τίτλο της Γ’ Εθνικής ; 
Δ.Μ: Ένα αθλητικό σωματείο για να προοδεύει και να παράγει έργο δεν πρέπει να έχει παθητικό ρολό αλλά να πρωταγωνιστεί. Θα πρέπει να αποδεικνύει ότι οι αθλητές του είναι υψηλού επιπέδου και αυτό από μονό του αποτελεί πόλο έλξης για τη νέα γενιά. 
Ο αθλητής που αγαπά και σέβεται αυτό που κάνει θέτει πάντα υψηλοτέρους στόχους κάθε νέα αθλητική χρόνια. Για μένα το μεγαλύτερο μου κίνητρο ήταν και είναι να ανταγωνίζομαι κάθε φορά σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο. Άρα δεν μπορώ να πω ότι αποτελεί μεγάλη πίεση για μένα η κατάκτηση του πρωταθλήματος αλλά κίνητρο στο να δοκιμάζω τον εαυτό μου σε δύσκολες συνθήκες. Να καταλαβαίνω τα όρια μου. Οπωσδήποτε ο δρόμος της πρωτιάς δεν είναι εύκολος αλλά φέτος είναι μια ευκαιρία να δούμε μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε και γιατί όχι να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα. Δεν με φοβίζει η αποτυχία για αυτό και έτυχα κάποια πράγματα.
-Είσαι στην οικογένεια της ΑΓΕΖ αρκετά χρόνια και αποτελείς έναν από τους πιο ταλαντούχους παίκτες που ανέδειξε το σωματείο. Όμως τα τελευταία χρόνια λόγω αυξημένων υποχρεώσεων απουσιάζεις από κάποιες προπονήσεις (σε ορισμένες περιπτώσεις και σε αγώνες). Φέτος θα είσαι πιο κοντά στην ομάδα ; Πολύς κόσμος θέλει να γνωρίζει… Κατά το παρελθόν κάποιοι – όπως φάνηκε εκ των υστέρων – βιάστηκαν να προαναγγείλουν το τέλος σου.  
Δ.Μ: Ο επίλογος ενός αθλητή που σέβεται την αθλητική του πορεία γράφεται πάντα από τον ίδιο και μονό από αυτόν. Έχω μάθει να δέχομαι την απογοήτευση και την αποτυχία αλλά αυτό με έκανε πιο δυνατό στο να αποδείξω πράγματα. Άρα όλη η αρνητική κριτική μονό εποικοδομητική ήταν για μένα. Γαλουχήθηκα μπασκετικα στην ΑΓΕΖ και είμαι τυχερός που έχω την ευκαιρία να κλείσω την αθλητική μου διαδρομή στο σύλλογο που με ανέδειξε. Η ΑΓΕΖ είναι σύλλογος που δημιουργήθηκε από ανθρώπους που αγαπούν το μπασκετ. Και είμαι μέλος αυτής της οικογενείας. Είναι αλήθεια ότι οι αυξημένες επαγγελματικές μου υποχρεώσεις δεν μου αφήνουν πολλά περιθώρια αλλά θα κάνω το αδύνατο δυνατό να είμαι όσο πιο κοντά στην ομάδα γίνεται. Ώστε να προσφέρω σε αυτούς που με πιστεύουν.
-Πως σου φάνηκε το επίπεδο της Γ’ Εθνικής πέρυσι, όπου ο Ζακυνθινός σύλλογος αγωνίσθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του ;  
Δ.Μ: Είχα αγωνιστεί ξανά στη Γ’ Εθνική το 1999. Συγκρίνοντας το με τότε θα έλεγα ότι διακρίνω αρκετές διαφορές. Οι ομάδες τότε ήταν πιο πλήρεις, πιο αθλητικές, και υπήρχαν πραγματικά δύσκολες έδρες. Πλέον είναι διακριτή η πτώση στο επίπεδο και ένας παράγοντας είναι η οικονομική κρίση. Αν και φέτος αναμένεται το πρωτάθλημα να είναι αρκετά ανταγωνιστικό αφού οι αθηναϊκές ομάδες έχουν θέσει υψηλά τον πήχη με τις μεταγραφικές κινήσεις που παρουσιάζουν. Όποτε πιστεύω ότι το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει δυνατά παιχνίδια.
– Θα ‘θελες να δηλώσεις κάτι για τους πρώην προπονητές σου ;  
Δ.Μ: Γενικά πιστεύω ότι οι άνθρωποι που έρχονται στη ζωή μας και οι δρόμοι μας συναντιούνται πάντα κάτι έχουν να σου δώσουν. Αρκεί να καταλάβεις τι είναι αυτό που πρέπει να πάρεις. Από όλους του προπονητές που είχα προσκόμισα πράγματα τα όποια τα προσάρμοσα στην δική μου αθλητική ιδεολογία και νοοτροπία. Σίγουρα από κάποιους πήρα περισσότερα και από κάποιους λιγότερα αλλά αυτό έχει να κάνει πιο πολύ με την ιδιοσυγκρασία και την αντικειμενικότητα των καταστάσεων του καθενός.
-Πιστεύεις ότι το νησί διαθέτει τις υποδομές για να έχει ομάδες σε επαγγελματικές κατηγορίες ; Είναι κάτι που έμμεσα ”αγγίζει” και το επάγγελμά σου… Είσαι από τους πλέον αρμόδιους για να μιλήσουν για αυτό. 
Δ.Μ: Δυστυχώς το νησί μας υστερεί σε πολλές υποδομές μια από αυτές είναι και οι αθλητικές υποδομές. Οι οποίες θα έλεγα ότι είναι αρκετά πρόχειρες και προσωρινές. Δεν χρειάζεται να αναφέρω τα θετικά που προσφέρει ο αθλητισμός σε μια κοινωνία απλά εύχομαι κάποια στιγμή να ευαισθητοποιηθούν όλες οι αρμόδιες αρχές και να δημιουργηθούν κατάλληλες αθλητικές υποδομές που θα προάγουν υγιείς και ευτυχισμένους πολίτες. Από την πλευρά μου λόγω της φύσης του επαγγέλματος μου αλλά και λόγω της αγάπης μου για τον αθλητισμό θα προσπαθήσω να συνεισφέρω στο να δημιουργηθούν επαρκείς αθλητικές υποδομές για τον τόπο μου.
-Ο Διονύσης Μπονίκος αν μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω τι θα ήταν αυτό που θα ήθελε να διορθώσει στο παιχνίδι του ;
Δ.Μ: Οι επιλογές μου με έφεραν ως εδώ όποτε και οφείλω να τις υπερασπιστώ. Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσα να διορθώσω η να τα είχα αντιμετωπίσει διαφορετικά στο παιχνίδι μου. Απλά πιστεύω ότι με εμένα ήταν λίγο δύσκολο στο να αλλάξω πολλά πράγματα λόγω του ότι απείχα από τον μπάσκετ για αρκετά χρόνια και μάλιστα σταμάτησα σε μια ηλικία που ακόμα διαμορφωνόμουν μπασκετικα. Παρόλα ταύτα ακόμη και τώρα ύστερα από κάθε παιχνίδι φέρνω τις φάσεις στο μυαλό μου και σκέφτομαι πως θα μπορούσα να τις είχα εκτελέσει καλύτερα ώστε να το εφαρμόσω στο επόμενο παιχνίδι. Σίγουρα ένα πράγμα που θα ήθελα να είχα είναι ο χρόνος ώστε να μπορούσα να γυμναστώ σωματικά με ειδικές ασκήσεις και βάρη ώστε να μπορώ να αντεπεξέλθω σε δυνατές φάσεις με μεγαλύτερη ευκολία.
-Υπάρχει κάτι ακόμα που θέλεις να υλοποιήσεις με την ΑΓΕΖ ; Να φανταστούμε το αυτονόητο…;;; 
Δ.Μ: Θέλω η ΑΓΕΖ να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο που μπορεί και να βγάζει αθλητές – ανθρώπους που ποτέ δεν θα εγκαταλείπουν αλλά θα προσπαθούν δίνοντας το εκατό τοις εκατό. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλη είναι η χαρά του κόσμου όταν βλέπει ένα αθλητή να υπερβάλει εαυτόν…