Μ. Μανουσέλης: Ήττα για το μπάσκετ να χάνονται τα ταλέντα…

Τα κολακευτικά σχόλια για τους παίκτες της εθνικής παίδων στο τουρνουά της Ραγκούσα δεν… αποπροσανατολίζουν τον προπονητή της ομάδας Μάνο Μανουσέλη, ο οποίος έκανε τον δικό του απολογισμό, μιλώντας στην σελίδα των Ελλήνων προπονητών. Δεν έκρυψε μάλιστα ότι στόχος μέσα απ’ αυτή την προσπάθεια που κάνουν οι ομοσπονδιακοί προπονητές είναι να… πειστούν οι παράγοντες ότι πρέπει να έχουν υπομονή και να δίνουν στα νέα παιδιά τις ευκαιρίες που χρειάζονται για να ξεδιπλώνουν το ταλέντο που έχουν και να μην ηττάται το ελληνικό μπάσκετ, απ’ την απώλεια των ταλέντων!

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Μάνος Μανουσέλης:
Για τα πρώτα του συμπεράσματα από τη νέα Εθνική Παίδων: “Έχουμε παίξει δύο τουρνουά στη Γαλλία και την Ιταλία, στα οποία η νέα αυτή φουρνιά του ’95 έπαιξε τα πρώτα της διεθνή φιλικά παιχνίδια. Προσπαθούμε να αξιολογήσουμε το υλικό που έχουμε, ξεχωρίζοντας 20-22, από τα οποία θα προκύψει η 12άδα για το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Τσεχίας. Στα παιχνίδια κρατήσαμε σταθερά έξι παιδιά και αλλάξαμε δύο εξάδες για να δούμε πως μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το επίπεδο. Βγάλαμε κάποια συμπεράσματα και συνεχίζουμε”.
Για το αν υπάρχει ταλέντο σε αυτές τις ηλικίες: “Οι Έλληνες παίκτες έχουν πάντα ταλέντο. Αυτό που έχουμε παρατηρήσει είναι πως υστερούμε στο αθλητικό κομμάτι και εκεί προσπαθούμε καλύψουμε τη διαφορά. Όπως είναι λογικό σε αυτές τις ηλικίες, τα περισσότερα παιδιά δεν παίζουν στις αντρικές τους ομάδες κι έτσι δεν έχουν τόσο υψηλές παραστάσεις. Βέβαια, κάποια παιδιά που αγωνίζονται σε μικρότερες κατηγορίες, παίρνουν χρόνο συμμετοχής, γεγονός που τους προσφέρει σημαντικές εμπειρίες. Υπάρχει το υλικό, αλλά σίγουρα χρειάζεται δουλειά”.
Για το πόσο εύκολη είναι η διαχείριση αυτών των παιδιών και η γαλούχησή τους με αρχές στο παιχνίδι τους: “Προσπαθούμε να τους ζητάμε αρκετά απλά και σαφή πράγματα. Να μην παίξουν κάτι εξαιρετικά περίπλοκο. Πάνω απ’ όλα θέλουμε να τους δώσουμε να καταλάβουν πως παίζουν για την ομάδα. Σε αυτό το κομμάτι είμαι αρκετά ευχαριστημένος μέχρι στιγμής, καθώς έχω παρατηρήσει πως διαθέτουμε παίκτες με καλό χαρακτήρα. Προσπαθούμε όλοι για το καλό του συνόλου. Τα αποτελέσματα στα φιλικά δεν λένε πολλά. Όσο περνάει ο καιρός θα γινόμαστε και καλύτεροι. Στόχος μας είναι να βγουν παιδιά για να στελεχώσουν στο μέλλον την Εθνική Ανδρών. Το κακό είναι πως βλέπουμε πολλά ταλαντούχα παιδιά να χάνονται κι αυτό είναι ήττα για το μπάσκετ”.
Για το γεγονός πως δεν δίνονται πολλές ευκαιρίες στα νέα παιδιά να αναδείξουν το ταλέντο τους:”Δυστυχώς ξέρουμε πως στην Ελλάδα είμαστε ξενομανείς, κάτι που αποτελεί πρόβλημα και υπάρχει τόσο στο ποδόσφαιρο, όσο και στο μπάσκετ. Νομίζω πως η οικονομική κρίση θα μας βοηθήσει να στραφούμε προς Έλληνες παίκτες. Το να πάρουμε έναν καλό ξένο το καταλαβαίνω, αλλά έναν μέτριο όχι. Υπάρχουν νέα παιδιά που έχουν να δώσουν πράγματα. Πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία, αλλά και ο χρόνος για να δείξουν τι μπορούν να κάνουν. Δεν είναι τόσο εύκολο να συμβεί αυτό όταν μιλάμε για νέα παιδιά και γι’ αυτό απαιτείται υπομονή”.