Νέους… δρόμους ετοιμάζει η ομοσπονδία στα πρωταθλήματα!!!

Εν αρχή ην η αναδιάρθρωση των κατηγοριών, αλλά έπεται και συνέχεια όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος. Οι πρόσφατες αποτυχίες των μικρών εθνικών ομάδων έχουν προκαλέσει τον σχετικό προβληματισμό στην ομοσπονδία, η οποία ήδη εξετάζει “την επιβολή νέων δρόμων”, έτσι ώστε να μπορούν να εκμεταλλευτούν τα όποια ταλέντα υπάρχουν στις μικές κατηγορίες! Ο Βασιλακόπουλος μιλώντας στον Sentra 103,3 αποκάλυψε ότι ένα απ’ τα πλάνα που μελετάει είναι κι αυτό της υποχρεωτικής παρουσίας δύο παικτών κάτω των 20 ετών στην πεντάδα στο πρωτάθλημα της Β’ εθνικής, ενώ δεν θα είναι το μόνο καθώς όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΟΚ “… είμαστε ανοικτοί σε κάθε πρόταση”.

Αναφερόμενος στο θέμα της αποτυχίας των μικρών εθνικών ομάδων σχολίασε: “Ήδη έχουμε ασχοληθεί πάρα πολύ με αυτό, εγώ ασχολούμαι πολύ έντονα. Τα συμπεράσματα από τις μικρότερες ομάδες είναι αποθαρρυντικά. Στην Α2 και στη Β’ εθνική δεν παίζει κανένας παίκτης με προοπτική εξέλιξης. Κι όχι μόνο δεν παίζουν, αλλά δεν υπάρχει παίκτης κι αυτό είναι δείγμα των καιρών και της επιπολαιότητας των παραγόντων και των προπονητών (κατά βάση) στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη σύνθεση των ομάδων τους. Κοιτάζουν να φορέσουν το “κοστούμι της ανόδου” και δεν ασχολούνται με την παραγωγή καθόλου κι όσοι ασχολούνται, το κάνουν για εμπορικούς λόγους. Μαζεύουν 200-300 παιδιά, αλλά τι να κάνεις με τόσα παιδιά και μία προπόνηση; Το κάνουν για να πάρουν το 30άρι… Αυτά είναι τα συμπεράσματα που μαζέψαμε και πάνω σε αυτά θα καθίσουμε και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε καινούργιους δρόμους. Θα τους επιβάλλουμε για να το πω πιο σωστά. Διότι δυστυχώς δεν μπορούμε να πείσουμε, πλέον.

Υπάρχουν προτάσεις. Όπως το να υπάρχουν στη Β’ εθνική στις πεντάδες και δύο παίκτες κάτω των 20 ετών. Υπάρχουν πολλές προτάσεις κι εμείς είμαστε ανοικτοί σε κάθε πρόταση που μπορεί να πέσει στο τραπέζι. Θα πρέπει να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα αυτά. Στα οποία φταίνε φυσικά και μερικοί μπαμπάδες, που κάνουν σαν τις… κουκουβάγιες!”.

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, αναφέρθηκε και στην υπόθεση Μαυροκεφαλίδη και στις ανακοινώσεις της ομοσπονδίας, στις αρνήσεις παικτών να φορέσουν τη γαλανόλευκη, αλλά και στους στόχους της εθνικής ομάδας στη Λιθουανία.

Για την υπόθεση Μαυροκεφαλίδη
“Αυτή τη στιγμή πρέπει να ασχοληθούμε με τους παρόντες. Δεν καταλαβαίνω γιατί δόθηκε τόση διάσταση, έγινε εθνικό θέμα εάν τιμωρήθηκε ή, όχι εάν παίζει ή δεν παίζει ο Μαυροκεφαλίδης, ο ο οποίος μάλιστα μας τα είπε κιόλας από εκεί που πήγε. Είπε ότι δεν έχουμε καλό πρωτάθλημα και γι’ αυτό προτίμησε να πάει στην Ρωσία που είναι πιο καλό το μπάσκετ, πιο ανταγωνιστικό κι έτσι επέλεξε να πάει εκεί παρότι είχε μια καλή προσφορά από τον Ολυμπιακό. Αλλά δεν λέει ότι προτίμησε να πάει εκεί, διότι του έδωσαν πιο πολλά τα λεφτά”.

Για τις ανακοινώσεις της ΕΟΚ
“Όταν μας έλεγαν όταν φάγαμε… σφαλιάρες, “ευρωσφαλιάρες” φιάσκο, λες κι οι ποινές δεν πέφτουν στα δικαστήρια, έπρεπε ν’ απαντήσουμε, να αποκαταστήσουμε και την αλήθεια. Διότι την παραβιάζουν εκ συστήματος και ειδικότερα αυτός ο κύριος της Αγίας Πετρούπολης, του οποίου το όνομα ούτε που μ’ ενδιαφέρει. Μάλλον έχει συμβούλους Έλληνες για να λέει αυτά τα πράγματα”.

Για τις αρνήσεις στις κλήσεις της εθνικής ομάδας κι αν ήταν “ξένος δάκτυλος” σε αυτές
“Έρχονταν μαζεμένες οι απουσίες. Δεν πιστεύω ότι είναι οργανωμένο σχέδιο αλλά οπωσδήοπτε ότι κάποιοι μπορεί να το ενθαρρύνουν, ναι το πιστεύω. Βέβαια το αφήνω στην άκρη, διότι για εμένα σημασία έχουν οι παρόντες. Τώρα όσον αφορά αυτό το κομμάτι, είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα. Περιμένω να μπει και ο Καλάθης στην ομάδα γιατί στις θέσεις της οργάνωσης, υστερούμε. Έχουμε και τις πολλές απουσίες, με τους Διαμαντίδη, Παπαλουκά, Σπανούλη, παικτών που δεν μπορείς να βρεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα στην Ευρώπη”.

Για την εθνική ομάδα και τους στόχους της
“Περιμένουμε να δούμε πως θα πάει λοιπόν, με τον Καλάθη αυτή η σχετικά καινούργια ομάδα. Μας έδωσαν ψήγματα αισιοδοξίας στην Κύπρο, περιμένουμε τοτυς αγώνες που ξεκινούν σήμερα στην Ιταλία, αλλά αυτό που θα μας δώσει πιο ουσιαστικά δείγματα θα είναι το τουρνουά στο Μπάμπεργκ. Είναι πολύ δυνατό τουρνουά κι εκεί θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.
Αυτή η ομάδα έχει φανατισμό και αγωνιστικότητα, θέλουν κάτι ν’ αποδείξουν και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ελπίζω να το εκμεταλλευτούμε και τουλάχιστον κάποιον από τους στόχους να τον πετύχουμε. Βασικός στόχος μας είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ή το προολυμπιακό τουρνουά, να είμαστε δηλαδή μέσα στους πρώτους έξι του Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας”.

Για το αν υπάρχει ενδιαφέρον της ΕΟΚ για το πρωτάθλημα της Α1
“Μέχρι στιγμής δεν μας έχουν στείλει τίποτε, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο κι επίσημο. Το πρωτάθλημα είναι ο δεύτερος καθρέφτης μετά την εθνική ομάδα. Προσωπικά μας ενδιαφέρει, μας αφορά και οπωσδήποτε προσωπικά θ’ ασχοληθώ σε συνεργασία με τον ΕΣΑΚΕ, αλλά δεν είναι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή. Προτεραιότητα είναι η εθνική ομάδα”.

Για τους Αγγελόπουλους, Γιαννακόπουλους και τις δηλώσεις αποχώρησής τους
“Δε νομίζω ότι τα ζητήματα που μπήκαν ήταν τόσο σοβαρά. Αλλά νομίζω ότι εκείνο που προέχει είναι να ξεκαθαρίσουν οι ίδιοι κι ο Παναθηναϊκός κι ο Ολυμπιακός, ποιό είναι το διοικητικό τους σχήμα, ποιες είναι οι προοπτικές που δίνουν για να καθίσουμε να συζητήσουμε. Αλλά από την ώρα που δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχήμα τι να κάνουμε; Είμαστε σε μία κατάσταση εν συγχύσει”.

Για τον σύμβουλο διαιτησίας Κώστα Ρήγα
“Ήρθε η εποχή που θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε και τις δεδομένες ικανότητες του Κώστα Ρήγα. Δεν υπήρχε κόντρα σε επίπεδο προσωπικό, υπήρχε σε επίπεδο θεσμικό, όταν έφυγε και πήγε στην Ευρωλίγκα. Ήταν γνωστή η αντιπαράθεση FIBA και ULEB”.

Για τη Μεσογειακή Λίγκα
“Είχαμε μια συνάντηση στις 18 Ιουλίου, για την Μεσογειακή Λίγκα και τέθηκαν επί τάπητος διάφορα ζητήματα. Αλλά προέκυψαν όλ’ αυτά τα διοικητικά στους συλλόγους κι έτσι αναβλήθηκαν όλα, καθώς όπως είπαμε, βρισκόμαστε εν συγχύσει”.