Νίκησε άγχος και Βόσνιους…
ΕΛΛΑΔΑ – ΒΟΣΝΙΑ 76-67

Η πρεμιέρα πάντα προκαλεί άγχος. Κι αυτό το είχε η εθνική μας ομάδα στο πρώτο της παιχνίδι στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας, αλλά κατόρθωσε έστω και με αρκετή δυσκολία να νικήσει το άγχος της και τους «σκληροτράχηλους» Βόσνιους (76-67), κάνοντας έτσι ποδαρικό με το δεξί. Με τον Κουφό ν’ αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο – πέτυχε double-double με 10 πόντους και 10 ριμπάουντ – τον Καλάθη ν’ αφήνει πίσω του το κακό ξεκίνημά του και τον Μπράμο να βοηθά σημαντικά σε κρίσιμα σημεία, έχοντας και τη συνδρομή των Ζήση και Μπουρούση, πήρε αυτό που ζητούσε. Τη νίκη, που θα δώσει στην ελληνική ομάδα αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια…

Μία αυτοπεποίθηση απαραίτητη, όπως φάνηκε κι απ’ το ματς με τους Βόσνιους. Η ελληνική ομάδα για σχεδόν 25 λεπτά κυνηγούσε τους αντιπάλους της, πληρώνοντας την κακή αμυντική παρουσία της. Αλλά όταν οι διεθνείς μετουσίωσαν στο παρκέ αυτά που τους έλεγε όλο αυτό το διάστημα ο Ηλίας Ζούρος, ήταν εύκολο ν’αλλάξουν την εικόνα του ματς. Προσέχοντας στον τομέα των ριμπάουντ και παίζοντας πιο καλή άμυνα, κατόρθωσαν να γυρίσουν το ματς και να πανηγυρίσουν στο τέλος την πολύτιμη (για τη συνέχεια) νίκη.

Η εικόνα του αγώνα…
Νευρικό ήταν το ξεκίνημα της ελληνικής ομάδας, με τους διεθνείς να είναι εμφανές ότι μπήκαν στο παρκέ αρκετά αγχωμένοι. Δεν μπορούσαν να βρουν τρόπο ν’ απειλήσουν το καλάθι των Βόσνιων (το πρώτο εντός παιδιάς σουτ μπήκε στο 5ο λεπτό!), δεν είχαν ομοιογένεια, έχαναν τις μάχες των ριμπάουντ και επέτρεπαν στους Βόσνιους να κάνουν το παιχνίδι τους. Το οποίο ήταν απλό. Όσο πιο πολλά σουτ γίνεται απ’ τα 6.75! Και μπορεί τα περισσότερα τρίποντα να μην έβρισκαν στόχο (έκλεισαν το πρώτο 20λεπτο με ποσοστό 18,8% και 3/16!!!), είχαν όμως καταφέρει να τονώσουν την ψυχολογία των Βόσνιων, που πήραν τα ηνία του ματς κι έβαλαν την ελληνική ομάδα στο… κυνήγι του σκορ (4-8 στο 5’, 8-13 στο 8’ και 15-17 στο 10’). Ο Κικάνοβιτς έκανε… πάρτι απέναντι στην ελληνική άμυνα, προσθέτοντας ακόμη περισσότερο άγχος στους ήδη αγχωμένους διεθνείς μας.

Ο Ηλίας Ζούρος άρχισε να ανακατεύει την τράπουλα. Έριξε αρχικά στο παρκέ τον Μπράμος και στη συνέχεια έδωσε χρόνο στους Ξανθόπουλο, Μαυροειδή, Βασιλειάδη, Καϊμακόγλου και Κουφό. Οι συνεχείς αυτές κινήσεις του, φάνηκαν ν’ αποδίδουν καρπούς, με την ελληνική ομάδα να βρίσκει πρωτίστως λύσεις στην επίθεση. Στην άμυνα, ωστόσο, η κατάσταση παρέμενε προβληματική, με τους Βόσνιους να διατηρούν τα ηνία του αγώνα, έστω κι αν δεν μπορούσαν πλέον ν’ ανοίξουν την ψαλίδα.

Η ελληνική ομάδα είχε τις ευκαιρίες της να… προσπεράσει, όμως τα λάθη (9 συνολικά!) την κρατούσαν στο κατόπι του σκορ (31-34 στο 20’), προβληματίζοντας τον Ζούρο, που είδε τους Βόσνιους να ξεφεύγουν με το «καλημέρα» της τρίτης περιόδου με 31-37, απόρροια της κακής αμυντικής λειτουργίας της ομάδας του.
Όμως ως εκεί… Οι Έλληνες σα να τους «τσίμπησε» κάποια μύγα, αποφάσισαν να παίξουν την άμυνα που μας είχαν δείξει στα φιλικά. Κι αυτό ήταν το κλειδί.

Η καλή άμυνά τους επέτρεψε στην ελληνική ομάδα να τρέξει ένα σερί 16-4 και να μετατρέψει το 31-37 σε 45-41! Με υπομονή στην επίθεση μπήκαν οι βάσεις και το μόνο που έμενε ήταν να συνεχίσει στο ίδιο τέμπο η ελληνική ομάδα. Όμως παρόλο που οι διεθνείς μας είχαν τόσο την ψυχολογία με το μέρος τους, όσο και τον πολύ καλό Τελέτοβιτς να «σκοτώνει» τις επιθέσεις της ομάδας του (είχε 0/8 τρίποντα!), έκαναν παιδαριώδη λάθη, επιτρέποντας στους Βόσνιους να ξαναμπούν στο παιχνίδι (57-56 στο 32’). Μέχρι εκεί, όμως επέτρεψε η ελληνική άμυνα στον Ντόμερκαντ (που ήταν ο κύριος εκφραστής της αντεπίθεσης των Βόσνιων) να πλησιάσει. Διότι στη συνέχεια πάτησε το… γκάζι και με δύο τρίποντα των Ζήση και Παπανικολάου ξέφυγε με 66-56. Ήρθαν κι οι Κουφός και Καλάθης να βάλουν τις δικές τους πινελιές, ο ένας με τα ριμπάουντ, κι ο άλλος με τα drive του κι έτσι η νίκη για την ελληνική ομάδα «κλείδωσε» για τα καλά. Το 76-67 πανηγυρίστηκε απ’ τους διεθνείς, που πάντως θα πρέπει να έχουν το ματς και σαν… οδηγό για τη συνέχεια.

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 15-17, 31-34, 55-49, 76-67

ΕΛΛΑΔΑ (Ζούρος): Ξανθόπουλος 2, Μπουρούσης 12, Ζήσης 13 (2), Βασιλειάδης, Καλάθης 13,  Φώτσης 9 (1), Παπανικολάου 5 (1), Μαυροειδής, Μπράμος 10, Κουφός 10 (10ρ.), Σλούκας, Καϊμακόγλου 2

ΒΟΣΝΙΑ (Χάτζιτς): Γκόρντιτς 12 (2), Νέσοβιτς, Τζάζβιν, Ικονιτς, Μιλόσεβιτς, Μπάβσιτς 1, Βασίλιεβιτς 9 (2), Κικάνοβιτς 15, Τελέτοβιτς 6 (0/9 τρ.), Ντόμερκαντ 7 (1), Ντέντοβιτς 8, Μπαϊράμοβιτς 9 (1)