Νίκη με… χαμηλή πτήση για την εθνική ανδρών στην Κίνα

Νίκη με… χαμηλή πτήση για την εθνική μας ομάδα στο πρώτο της παιχνίδι επί κινεζικού εδάφους. Οι Έλληνες επικράτησαν με 92-65 της Ιορδανίας, μπροστά σε ένα κοινό 4000 φίλων του… Γιάννη Αντετοκούνμπο!!! Οι κινέζοι στις εξέδρες ήταν σαφές ότι υποστήριζαν την ελληνική ομάδα, χάρη στον Greak Freak και μάλιστα εκείνο που έκανε εντύπωση ήταν πως μόλις ο Γιάννης βγήκε εκτός παρκέ με 5ο φάουλ, άρχισε να αδειάζει το γήπεδο!!!

Βέβαια αυτό δεν απασχόλησε ιδιαίτερα την ελληνική ομάδα και πολύ περισσότερο τον Θανάση Σκουρτόπουλο, ο οποίος είδε όσα ήθελε να δει σ’ αυτό το φιλικό παιχνίδι. Το οποίο ήρθε μετά από μία πρωινή προπόνηση και κόντρα σ’ έναν αντίπαλο, πιο αδύναμο μεν, αξιόμαχο δε… Η νίκη, λοιπόν μπορεί να ήρθε με… χαμηλή πτήση, όμως μέσα από το ματς φάνηκαν και πάλι κάποια στοιχεία, τα οποία δίχως άλλο χρειάζεται να προσεχθούν ενόψει των επίσημων υποχρεώσεων.

Το τρίποντο, παραμένει ο “αδύναμος κρίκος” της ελληνικής ομάδας. Η εθνική μας έδειξε ότι δεν το… ‘χει από τη γραμμή του τριπόντου (7/18 και 38%) και πως θα πρέπει να βρει λύση σε αυτόν τον τομέα. Ειδικά όταν ο Γιάννης θα έχει να αντιμετωπίσει δύο ή και τρεις παίκτες, όπως έκανε και η Ιορδανία, τότε θα είναι απαραίτητο να έρχεται το σκορ από τα 6.75. Στον αντίποδα βέβαια εκείνο που φάνηκε και πάλι είναι η διάθεση που έχουν οι Έλληνες παίκτες να πάνε στα ριμπάουντ, να κυνηγήσουν τις φάσεις και να πάνε όσο πιο ψηλά μπορούν το σκορ… Αλλά και τη θετική παρουσία που είχε ο Παπαγιάννης και που δίχως άλλο μπορεί να τονώσει ακόμη περισσότερο την αυτοπεποίθηση του διεθνή σέντερ…

Και παρά το νωχελικό ρυθμό που έδειξαν (απόρροια και της πρωινής προπόνησης που είχε προηγηθεί) το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε θετικό πρόσημο στην εμφάνισή του σ’ αυτό το φιλικό παιχνίδι, στο οποίο έδειξε σαφέστατα ότι πρόθεσή του δεν ήταν να φτάσει σε μία ευρεία νίκη, αλλά να βγάλει συμπεράσματα. Και κυρίως με ασφάλεια!

Οι Μπουρούσης, Αντετοκούνμπο Γ., Παπανικολάου, Καλάθης και Παπαπέτρου ήταν η πρώτη πεντάδα που παρέταξε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος στο παρκέ και εκείνοι που άρχισαν να βάζουν το… νερό στο αυλάκι. Η Ιορδανία, βέβαια αν και σαφέστατα πιο αδύναμος αντίπαλος, προσπαθούσε, έβαζε δυσκολίες στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και για περισσότερο από ένα 5λεπτο παρέμενε ανταγωνιστική (6-6). Κάποιες καλές άμυνες της ελληνικής ομάδας και η σχετική προσοχή που δόθηκε στο τελείωμα των φάσεων έδωσαν έναν “αέρα” στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα (15-9), που πάντως εξανεμίστηκε γρήγορα, αφού οι διεθνείς έδειχναν ότι ήταν ακόμη “πιασμένοι” από την πρωινή προπόνηση, που είχε προηγηθεί.

Η… απειλή από την Ιορδανία (16-15) δεν κράτησε για πολύ, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, που σταδιακά ανέβασε την απόδοσή του, δίχως πάντως να χρειαστεί να… ιδρώσει ιδιαίτερα. Λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου ο Παπαγιάννης έστειλε τη διαφορά στο +20 (45-25), όμως και πάλι ήταν φανερό, πως η εθνική μας κινούνταν σε χαμηλό τέμπο. Η Ιορδανία έβγαζε διάθεση, έκλεινε αρκετές φορές τον Αντετοκούνμπο και οι παίκτες της έδειχναν περίσσιο θράσος. Κάτι πάντως που απέδιδε ενίοτε, ρίχνοντας τη διαφορά (51-36)…

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε διάθεση κι αυτό φαινόταν, ωστόσο απέφευγε να ανεβάσει στροφές. Άλλωστε εκείνο που έψαχνε μέσα από αυτό το παιχνίδι ήταν να βρει αυτοματισμούς, να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές σε σχήματα και να εγκλιματιστεί στις συνθήκες αγώνων επί κινεζικού εδάφους. Κι ειδικά αυτό το τελευταίο ήταν φανερό ότι δεν το είχαν βρει οι Έλληνες παίκτες, κάτι που φάνηκε σε πολλές φάσεις του ματς, με αποκορύφωμα μία προσπάθεια για κάρφωμα του Γιάννη στον αιφνιδιασμό και ενός λέι απ του Βασιλόπουλου… Όμως και πάλι η διαφορά των δύο ομάδων ήταν εμφανής. Με την Ιορδανία, πάντως να μην τα παρατάει ακόμη κι όταν έβλεπε ότι δεν υπήρχε καμία προϋπόθεση ανατροπής του σκηνικού. Ήταν όμως εμφανέστατη η διαφορά δυναμικότητας κι αυτό το… έγραψε και το ταμπλό (92-61 με δύο εντυπωσιακά καρφώματα του Θανάση, που τα αφιέρωσε στον αδερφό του…), με το τελικό 92-65 ν’ αφήνει θετική “γεύση” σε όλους.

Επόμενος αντίπαλος για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα τη Δευτέρα (26/8, 14:30) ο νικητής του αγώνα ανάμεσα στην Κίνα και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 25-17, 47-33, 64-46, 92-65

ΕΛΛΑΔΑ (Σκουρτόπουλος): Λαρεντζάκης 11 (3), Κόνιαρης 4, Καλάθης 4, Μπουρούσης 8, Παπαγιάννης 10, Πρίντεζης 17 (2), Παπανικολάου 5 (1), Μάντζαρης, Παπαπέτρου 12, Βασιλόπουλος 2, Αντετοκούνμπο Γ. 13 (1), Αντετοκούνμπο Θ. 6.