Νίκου: «Ευδιάκριτοι ρόλοι και ομαδικότητα»

Για πολλούς αποτελεί έκπληξη. Για όσους πάλι γνωρίζουν τη διαδρομή του Πανελευσινιακού η φετινή του πορεία αποτελεί λογική εξέλιξη. Με μεθοδικά βήματα, ο σύλλογος της Ελευσίνας έχει καταφέρει με το πέρασμα των ετών να δημιουργήσει μία ισχυρή ομάδα που φέτος διεκδικεί το όνειρο, την Α1.

Και όχι τυχαία, αφού κάθε παίκτης της ομάδας δίνει το καλό του στοιχείο σε κάθε αγώνα, και έτσι στο τέλος δημιουργεί μία τέλεια «χημική ένωση».
Αποτελεί ένα από τα αξιόλογα αλλά και αθόρυβα πλέι μέικερ της κατηγορίας. Αθόρυβα, αλλά θαυματουργά… Αυτή είναι άλλωστε και η δουλειά του Θωμά Νίκου στον Πανελευσινιακό να δημιουργεί και να βοηθά τους συμπαίκτες του κάτι που μαρτυρούν και οι 59 ασίστ που έχει μοιράσει μέχρι σήμερα.

Ο 27χρονος πλέι μέικερ αναφέρθηκε στον Πανελευσινιακό, τα στοιχεία που τον κάνουν να ξεχωρίζει,  αναφέρθηκε στις ομάδες που διεκδικούν την άνοδο, αλλά και  σε αυτές που παλεύουν για την παραμονή τους.

«Η ομάδα ξεκίνησε με σκοπό να παίξει καλό μπάσκετ, δεν είχαμε αρχικό στόχο την άνοδο. Με το πέρασμα των αγωνιστικών δέσαμε τόσο πολύ μεταξύ μας, τόσο ως παίκτες όσο και ως χαρακτήρες με αποτέλεσμα να πάει τόσο καλά η ομάδα», αναφέρει αρχικά ο έμπειρος γκαρντ  συνέχισε σχολιάζοντας το πρωτάθλημα:

«Δεν υπάρχει φέτος εύκολο ματς στην κατηγορία. Βλέπεις για παράδειγμα τον Απόλλωνα που πήγε στο Πέραμα και έχασε, μια ομάδα που ήταν στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας και το Πέραμα που βρισκόταν στη μέση.  Όλα τα παιχνίδια είναι δύσκολα είτε παίζεις εκτός είτε εντός έδρας.  Εμείς παίζουμε σε όλα τα ματς με σκοπό να κερδίσουμε».

Ο Πανελευσινιακός κατάφερε με τις εμφανίσεις του να θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για την άνοδο. Ποιό είναι όμως εκείνο το στοιχείο που τον έκανε να ξεχωρίσει; «Η Ελευσίνα παίζει ένα σύγχρονο μπάσκετ σύμφωνα με τη φιλοσοφία του προπονητή. Γρήγορο μπάσκετ αλλά όχι άναρχο. Όλα ξεκινούν από την καλή άμυνα. Όμως πιστεύω ότι το βασικό συστατικό είναι η ομαδικότητα.

Το καλό είναι ότι κάθε χρόνο ο Πανελευσινιακός κρατάει κάποιο κορμό. Φέτος προστέθηκαν κάποια παιδιά τα οποία ταίριαξαν. Είμαστε 14 ισάξιοι παίκτες με αποτέλεσμα αυτό να φαίνεται μέσα στο γήπεδο, ενώ όλοι έχουμε αντιληφθεί τους ρόλους μας. Αυτό είναι και που μας οδήγησε σε αυτήν την πορεία την οποία έχουμε κάνει μέχρι στιγμής».

Την περασμένη χρονιά ο νεοφώτιστος στην κατηγορία Πανελευσινιακός είχε ένα πολύ αξιόλογο σύνολο αλλά δεν κατάφερε να κάνει το κάτι παραπάνω: «Και πέρυσι η Ελευσίνα είχε ένα πολύ καλό ρόστερ, αλλά έτυχε να υπάρχουν πολλές ομάδες με δυνατά ρόστερ. Για μας ήταν η πρώτη χρονιά που παίζαμε τόσοι νέοι παίκτες μεταξύ μας, με αποτέλεσμα στην πορεία να κάνουμε κάποια κοιλιά. Αλλά πιστεύω ότι και η περασμένη σεζόν ήταν καλή για 12 καινούργιους παίκτες», δηλώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Φέτος στην ομάδα είναι πιο ευδιάκριτοι οι ρόλοι».

Η εμπειρία του είναι ένα από τα όπλα του. Με το πέρασμα των χρόνων ο Θωμάς Νίκου απέδειξε πως αποτελεί μία ιδανική λύση στον «1»: «Η δουλειά του πλέι μέικερ είναι να δημιουργεί για τους συμπαίκτες και να είναι ομαδικός. Το σκοράρισμα να έρχεται σε δεύτερη μοίρα».

Το πρόγραμμα του Πανελευσινιακού περιλαμβάνει ομάδες που χρειάζονται πάσει θυσία βαθμούς (σ.σ. Πέραμα, Πανερυθραϊκός, Παγκράτι) καθώς παλεύουν για την παραμονή τους, αυτό τις καθιστά πολύ επικίνδυνες: «Επειδή πέφτουν πέντε, όλες οι ομάδες έχουν ανάγκη από νίκες. Ακόμα και εμείς μαθηματικά δεν έχουμε σωθεί. Και το Πέραμα έχει πολύ καλούς παίκτες και η Ερυθραία είναι πολύ δυνατή και το Παγκράτι είναι μια ομάδα με κόσμο  που δεν θα παραδοθεί ποτέ. Όλα τα ματς είναι δύσκολα, εμείς θα προσπαθήσουμε να νικήσουμε και τα τρία ματς και να τελειώσουμε τον πρώτο γύρο ως πρώτοι. Τους σεβόμαστε όλους μα δεν τους φοβόμαστε, τους υπολογίζουμε ως πολύ καλούς αντιπάλους».

Οι ομάδες που θα διεκδικήσουν την  άνοδο έχουν ήδη ξεχωρίσει: «Ο Απόλλωνας και ΑΕΚ είναι παραδοσιακά σωματεία. Εχουν εμπειρία στις μεγάλες κατηγορίες, έχουν παίξει πολλά χρόνια στην Α1. Εχουν πολύ καλούς παίκτες που μπορούν ανά πάσα στιγμή μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ο ΟΦΗ πολύ δυνατός στην έδρα του, αλλά ταλανίζεται από τραυματισμούς, είναι σημαντικό να είναι πλήρεις μια ομάδα. Οι Σέρρες έχουν έμπειρους παίκτες, από τα 6 παιδιά τα 10 έχουν παίξει στην Α1.

Ολοι οι υπόλοιποι σύλλογοι παλεύουν για την παραμονή αλλά ορισμένοι έχουν καταφέρει ήδη να ξεχωρίσουν: «Ο Αρκαδικός δεν νομίζω ότι θα κινδυνεύσει, είναι αρκετά ψηλά και δύσκολα θα τον προλάβει κάποιος. Αλλά και η Κηφισιά έχει έμπειρα παιδιά, έχουν στόχο όσον αφορά το παιχνίδι.  Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα ανακάμψει. Τώρα όσον αφορά τις υπόλοιπες ομάδες πρέπει να εκμεταλλευτούν την έδρα τους, όποια το κάνει θα σωθεί».

Τέλος, αναφορά έγινε και γεγονός πως φέτος υποβιβάζονται πέντε ομάδες από την Α2: «Είναι θέμα αναδιάρθρωσης. Το πρωτάθλημα της Α2 είναι υποτιμημένο παρά το γεγονός ότι είναι ανταγωνιστικό.  Η Α1 παρά το ότι έχει πέσει το επίπεδο τα τελευταία χρόνια παραμένει το κύριο προϊόν. Αυτή είναι που προβάλλεται. Όλα είναι σχετικά, στην Α1 παίζουν Ελληνες που προσπαθούν όπως και στην Α2, το θέμα είναι να υπάρχει υγεία. Και όταν αναφέρομαι στην υγεία αναφέρομαι σε όλους τους τομείς και περισσότερο οργανωτικά.

Ο Πανελευσινιακός είναι μία από τις λίγες ομάδες που έχει σταθερή διοίκηση, ανθρώπους με προσωπικότητα. Είναι ένας υγιής σύλλογος. Αποτέλεσμα αυτού είναι εμείς να σκεφτόμαστε μόνο το μπάσκετ. Όταν κάνεις απερίσπαστος τη δουλειά σου τότε μπορείς να αποδώσεις και καλύτερα».