«Να ασχοληθούν με τις υποδομές»

Ο άνθρωπος φαίνεται στα δύσκολα και ο Νίκος Τόλιας αν μην τι άλλο ανταπεξήλθε με τον κατάλληλο τρόπο. Ο έμπειρος τεχνικός ανέλαβε την περασμένη σεζόν τον Τήρων Αγίων Θεοδώρών, σε μία πολύ δύσκολη χρονιά για τοσ σύλλογο καθώς ήταν η πρώτη του χρονιά στη Γ’ εθνική. Ο έμπειρος τεχνικός μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για τον Τήρωνα , την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό μπάσκετ, αλλά και την μεάλη του αγάπη, τον Παναθηναϊκό.

Αναλυτικά:

Αρχικά ο έμπειρος προπονητής σχόλιασε το επίπεδο του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής, αλλά και για τον Τήρωνα: «Το επίπεδο είναι πολύ χαμηλό. Πέρυσι πήγα στον Τήρωνα σε μία δύσκολη καμπή για την ομάδα, καθώς ήταν η πρώτη της χρονιά στη Γ’ Εθνική και τα πράγματα δεν ήταν και τόσο καλά, Υπήρχε γενικότερα μία γκρίνια. Τελικά καταφέραμε και σωθήκαμε. Το καλό είναι πως το σωματείο πολύ φερέγγυο και μας έδωσε ό,τι μας είχε υποσχεθεί. Περάσαμε μια δύσκολη χρονιά, αφού σε άλλη πόλη εδρεύουμε, αλλού γινόταν η προπόνηση και αλλού οι αγώνες. Τέλος καλό, όλα καλά. Πλέον έχουμε το γήπεδό μας και ο κόσμος ανταποκρίνεται. Σε σχέση με το υλικό και το μπάτζετ που έχουμε πιστεύω πως τα πάμε καλά».

Στη συνέχεια ο ο Νίκος Τόλιας αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο μπασκετικό χώρο: «Είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά κι όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο θα δυσκολεύουν τα πράγματα. Κι αυτό συμβαίνει σε όλες τις κατηγορίες. Όσον αφορά το κομμάτι της Γ’ Εθνικής, ήδη σε αρκετές ομάδες έχουν αρχίσει οι μουρμούρες και τα προβλήματα. Οι παράγοντες πρέπει να δούμε με διαφορετικό μάτι τα πράγματα και τη λειτουργία της κάθε ομάδας, γιατί τα τελευταία χρόνια είχαν μάθει να ζουν και να πορεύονται από τις επιχορηγήσεις του κράτους, κάτι που είναι μία ελληνική πατέντα. Οι ομάδες πρέπει να ασχοληθούν πιο σοβαρά με τις υποδομές, ώστε να έχουν παίκτες από το φυτώριο τους για τις πρώτες τους ομάδες και να αποφεύγουν το φαινόμενων των 8-10 μεταγραφών κάθε χρόνο».

Οπως είναι φυσικό, ο Ελληνας τεχνικός δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στον Παναθηναϊκό, με τη φανέλα του οποίου έζησε μεγάλες στιγμές: «Ο Παναθηναϊκός είναι η μεγάλη μου αγάπη. Εκεί ανδρώθηκα μπασκετικά και έζησα μεγάλες στιγμές δίπλα σε ιερά τέρατα του ελληνικού μπάσκετ, όπως ο Κορωναίος, ο Κόντος, ο Βίδας, ο Στεργάκος, ο Κοκολάκης, ο Ανδρίτσος και ο Ιωάννου. Είναι μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης κι έχοντας και τον κορυφαίο προπονητή στην Ευρώπη έχει καταφέρει να κερδίσει όλα αυτά τα τρόπαια, παίζοντας παράλληλα και πολύ καλό μπάσκετ. Νομίζω ότι και φέτος θα συνεχίσει την ίδια πορεία, διορθώνοντας το στυλ των τελευταίων χρόνων, παίζοντας λίγο διαφορετικά σε σχέση με πέρυσι και πάντα με έναν προπονητή που παίρνει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων όσων παικτών έρχονται στην ομάδα. Πηγαίνω στο γήπεδο βλέπω στον Παναθηναϊκό, “υποκλέβω” κάποια πράγματα και προσπαθώ να τα προσαρμόσω στο παιχνίδι των ομάδων μου».

Τέλος, ο τεχνικός του Τήρωνα εξέφρασε κάποιους προβληματισμούς του: «Είμαι 44 ετών, όντας 27 χρόνια προπονητής και αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση είναι η τεράστια πτώση του γυναικείου μπάσκετ. Στο αντρικό δεν φαίνεται τόσο πολύ ακόμα αυτό. Πιστεύω πως έχει να κάνει με τις υποδομές, στις οποίες υπάρχει ένα αδόκιμος τρόπος συμμετοχής των παικτών στις ανδρικές ομάδες. Δεν γίνεται στο αντρικό να υπάρχουν τόσοι κοινοτικοί και να “τρώνε” χρόνο συμμετοχής από τα ελληνόπουλο είτε αυτό λέγεται Α1, είτε Α2. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην Α1 Γυναικών που υπάρχουν δύο ξένες και μία κοινοτική, γεγονός που δεν επιτρέπει στις Ελληνίδες να φανούν όσο πρέπει».«