ΝΒΑ: Η ανασκόπηση της εβδομάδας (+vd)

Γεμάτη από Τζέρεμι Λιν ήταν η περασμένη εβδομάδα στο ΝΒΑ, συνεπώς ο Ασιάτης γκαρντ των Νικς που έχει εντυπωσιάσει με τις τελευταίες εμφανίσεις του βρίσκεται στο επίκεντρο και της ανασκόπησής μας.

Η Lin-mania βρίσκεται ακόμα στο «πικ» της και τους λόγους που ο 23χρονος γκαρντ από την Ταϊβάν έγινε το πρόσωπο της εβδομάδας (ου μην και της χρονιάς) μπορείτε να τους διαβάσετε πιο κάτω. Τι άλλο έγινε το διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία φορά που μας διαβάσατε;

Ο Πολ Πιρς ξεπέρασε τον Λάρι Μπερντ, ο Κώστας Κουφός άρχισε πάλι να παίζει στο Ντένβερ, οι Νικς και οι Σπερς έγιναν οι πιο «καυτές» ομάδες, οι Μπόμπκατς εξακολουθούν να μην κερδίζουν αγώνα ούτε με αίτηση του νόμου 105, ενώ οι Σέλτικς σκαρφίστηκαν έναν πρωτότυπο τρόπο να εκφράσουν τη στήριξή τους στους Νιου Ινγκλαντ Πάτριοτς, τους φιναλίστ του NFL…

Το βαρόμετρο της εβδομάδας

Up

1. Σαν Αντόνιο Σπερς (3-0)

Αρχισαν τη μεγαλύτερη φετινή περιοδεία τους με τρεις νίκες και παίζουν το καλύτερό τους μπάσκετ αυτή την περίοδο, ενώ περιμένουν και την επιστροφή του Μάνου Τζινόμπιλι. Το Σαν Αντόνιο έφτασε αισίως τις 7 σερί νίκες και είναι 2ο στη Δύση πίσω από την Οκλαχόμα.

2. Νιου Γιορκ Νικς (4-0)

Εχουν… καβαλήσει το φαινόμενο Λιν και οδεύουν από νίκη σε νίκη. Οι Νεοϋορκέζοι έχουν φτάσει τις 5 σερί νίκες, παίζοντας μάλιστα χωρίς τον Αμάρε Στάνταμαϊρ και τον Καρμέλο Αντονι, και έχουν μπει πια στην πρώτη οκτάδα της ανατολικής περιφέρειας.

3. Ντάλας Μάβερικς (4-0)

Εχουν ανεβάσει στροφές τελευταία. Ολοκλήρωσαν την περασμένη εβδομάδα με 4 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, με αντιπάλους που είχαν όλοι ρεκόρ πάνω από 50%, όπως το Ντένβερ, η Μινεσότα (εκτός έδρας), το Πόρτλαντ και οι Κλίπερς. Η επιστροφή του Ντιρκ Νοβίτσκι τους έκανε πάλι να μοιάζουν με την ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο.

Down

1. Σάρλοτ Μπόμπκατς (0-4)

Όταν χάνουν με λιγότερους από 10 πόντους διαφορά συνιστά είδηση… Οι Μπόμπκατς είναι μακράν η χειρότερη ομάδα στο ΝΒΑ και το δείχνουν με… θαυμαστή συνέπεια. Εχουν φτάσει τις 15 σερί ήττες, ενώ την περασμένη εβδομάδα έχασαν και τα τέσσερα παιχνίδια που έδωσαν (τα τρία μέσα στη Σάρλοτ), με 18,7 πόντους διαφορά κατά μέσο όρο.

2. Νιου Τζέρσεϊ Νετς (0-4)

Κακή εβδομάδα για τον Ντέρον Γουίλιαμς και την παρέα του. Οι Νετς υπέστησαν 4 ήττες, εκ των οποίων οι τρεις σημειώθηκαν μέσα στο Νιου Τζέρσεϊ και μόνο η μία ήταν με μονοψήφια διαφορά πόντων (92-99 από το Ντιτρόιτ).

3. Μινεσότα Τίμπεργουλβς (1-4)

Εκαναν 4 προσπάθειες να φτάσουν το 50% και όταν το πέτυχαν (με τη νίκη επί των Κινγκς)… κλάταραν. Οι «λύκοι» μετρούν έκτοτε 4 σερί ήττες και έχασαν κι άλλο έδαφος στη μάχη για τα πλέι οφ.

Τα γεγονότα της εβδομάδας

Το ματς της εβδομάδας

Νιου Γιορκ Νικς-Λος Αντζελες Λέικερς 92-85
Σε μία εβδομάδα που οι Σέλτικς και οι Λέικερς αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά φέτος, ο περισσότερος κόσμος ασχολήθηκε με την πρώτη αναμέτρηση του Κόμπι Μπράιαντ με τον… Τζέρεμι Λιν. Ε, δεν είναι και λίγο ένας άγνωστος (μέχρι πριν από 10 μέρες) Ασιάτης να βάζει 38 πόντους και να οδηγεί τους Νικς στη νίκη επί των Λέικερς, με το κοινό του Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν να φωνάζει «M-V-P»!

Ο παίκτης της εβδομάδας

Τζέρεμι Λιν
Ενσαρκώνει το όνειρο του κάθε κοινού θνητού και ζει ένα δεκαήμερο που κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παραμύθι. Ο 24χρονος Ταϊβανέζος γκαρντ που γεννήθηκε και μεγάλωσε στις ΗΠΑ, δεν έγινε ποτέ ντραφτ-πικ, είχε 2,6 πόντους και 1,5 ασίστ πέρυσι με τους Γουόριορς, αλλά μέσα σε μία εβδομάδα έγινε ο δημοφιλέστερος παίκτης στο ΝΒΑ! Ο απόφοιτος του Χάρβαρντ είχε την τελευταία εβδομάδα 27 πόντους, 4,7 ριμπάουντ, 8,3 ασίστ και 2,0 κλεψίματα μ.ό., οδηγώντας τους Νικς σε 5 σερί νίκες.

Τα τριπλ νταμπλ της εβδομάδας

Δύο έγιναν μέσα στην εβδομάδα. Ο Ντέιβιντ Λι είχε 25 πόντους, 11 ριμπάουντ και 10 ασίστ αλλά οι Γουόριορς δεν απέφυγαν την ήττα από τη Θάντερ με 119-116. Το πιο εντυπωσιακό πάντως το σημείωσε ο Ραζόν Ρόντο την Κυριακή, όταν οδήγησε τους Σέλτικς στη νίκη επί των Μπουλς (95-91), έχοντας 32 πόντους, 10 ριμπάουντ, 15 ασίστ.

Τα clutch shots της εβδομάδας

Τρία παιχνίδια κρίθηκαν με σουτ που επιτεύχθηκαν στα τελευταία δευτερόλεπτα την προηγούμενη εβδομάδα. «Εκτελεστές» ήταν κατά σειρά ο Στιβ Νας (με σουτ 5’’ πριν από τη λήξη στο Μιλγουόκι-Φίνιξ 105-107), ο Κρις Πολ (έδρασε 3,2’’ πριν από τη λήξη του αγώνα 76ερς-Κλίπερς 77-78) και ο Κόμπι Μπράιαντ (4,2’’ πριν τελειώσει το ματς Ράπτορς-Λέικερς 92-94). Ολοι εκτός έδρας…

Ο Κουφός της εβδομάδας

Εχει επιστρέψει στο rotation του Τζορτζ Καρλ, ενώ στο τελευταίο παιχνίδι άρχισε για 9η φορά βασικός. Την περασμένη εβδομάδα είχε 5,7 πόντους, 7,3 ριμπάουντ, 1,3 τάπες σε 21’ κατά μέσο όρο, με 53,8% εντός πεδιάς.

Η ανακοίνωση της εβδομάδας

Ο 37χρονος Μπεν Γουάλας αποφάσισε ότι το τέλος της καριέρας του έφτασε. Ο «Big Ben», από τους κορυφαίους ριμπάουντερ στην ιστορία του ΝΒΑ, ανακοίνωσε ότι η 16η σεζόν θα είναι και η τελευταία του.

Η φανέλα της εβδομάδας

Το φαινόμενο Τζέρεμι Λιν επισκιάζει τους πάντες εδώ και ένα δεκαήμερο. Είναι τόσο μεγάλη η… Linsanity που κυριεύει το ΝΒΑ, που η φανέλα με το νούμερο 17 που φοράει ο νεαρός άσος των Νικς είναι από τις 4 Φεβρουαρίου πρώτη σε online πωλήσεις, ανεβάζοντας στην κορυφή και τα προϊόντα των Νικς! Ακόμα και οι μετοχές του Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν είχαν ανοδική πορεία κατά 6,2%, ενώ οι τιμές των εισιτηρίων για τους αγώνες της Νέας Υόρκης ανέβηκαν κατά 27%!

Το ρεκόρ της εβδομάδας

Ο Πολ Πιρς ξεπέρασε τον Λάρι Μπερντ στη δεύτερη θέση της λίστας με τους καλύτερους σκόρερς όλων των εποχών που φόρεσαν τη φανέλα των Σέλτικς. Ο αρχηγός των «κελτών» ξεπέρασε τους 21.791 πόντους του Μπερντ και πλέον έχει πάνω του μόνο τον Τζον Χάβλιτσεκ (26.395).

Το video της εβδομάδας

Επτά παίκτες των Νιου Ινγκλαντ Πάτριοτς, των φιναλίστ του Super Bowl (ηττήθηκαν από τους Νιου Γιορκ Τζάιαντς) πήγαν στο TD Garden για τον αγώνα των Σέλτικς με τους Λέικερς και οι «κέλτες» αποφάσισαν να δείξουν την στήριξή τους. Όταν λοιπόν ο Τζερμέιν Ο’ Νιλ κέρδισε το τζάμπολ, ο Γκαρνέτ έπιασε τη μπάλα και πάσαρε στον Ραζόν Ρόντο όπως στο αμερικανικό ποδόσφαιρο, ενώ ο γκαρντ της Βοστώνης έκανε με τη σειρά του πάσα στα… οπίσθιά του πριν αρχίσει να ντριμπλάρει!